Travaliul se desfășoară în trei mari etape. Prima etapă poate dura de la câteva minute, până la câteva ore. La începutul ei, contracțiile nu sunt încă foarte dureroase și sunt neregulate, ca până la sfârșitul ei, acestea să devină regulate și foarte intense. În a două etapă a travaliului are loc împingerea și expulzia. În funcție de fiecare organism, dar și de numărul de sarcini anterioare, poți simți mai intens împingerea sau mai puțin. În această etapă, apare și ceea ce femeile și medicii numesc cercul de foc. Iar în ultima etapă a travaliului are loc expulzia placentei.
Ce este cercul de foc din timpul nașterii
Cercul de foc din timpul nașterii se referă la senzația intensă și arzătoare pe care multe femei care nasc pe cale vaginală o simt înainte de expulzia bebelușului. De fapt, se întâmplă sau se simte atunci când capul bebelușului începe să se vadă. Această senzație este cauzată de întinderea maximă a țesuturilor perineului și a vaginului. Deși sună înfricoșător, nu durează mult și este un semn bun că bebelușul este pregătit să te cunoască.
Cu toate acestea, trebui să știi că unele femei nu experimentează deloc cercul de foc din timpul nașterii. Iar acest fapt este influențat de epidurală. Astfel, dacă alegi anestezia epidurală e posibil să simți doar o senzație ușoară de arsură sau usturime sau doar o presiune, fără usturime.
Cum se simte cercul de foc din timpul nașterii
Unele femei descriu cercul de foc ca pe o senzație de apăsare care se transformă în presiune. Iar mai apoi se într-o senzație de arsură. Altele susțin că au experimentat o presiune rectală intensă. Însă, Ellen Smead, moașă, explică pentru parents.com faptul că nu e obligatoriu ca toate femeile care nasc pe cale vaginală să aibă această experiență. Unii bebeluși se nasc foarte repede, așa că trec de la faza de împingere la cea de expulzie în câteva minute. Iar mama nu apucă să simtă usturimea și arsura. În plus, mai spune moașa, epidurala maschează senzația de usturime și arsură, astfel încât cele care optează pentru o astfel de anestezie, nu simt cercul de foc.
Cum poți gestiona cercul de foc din timpul nașterii
În timpul cercului de foc medicul sau moașa te va îndruma astfel încât, disconfortul să fie cât mai puțin resimțit, iar expulzia să fie cât mai lină, fără rupturi. Astfel, cadrele medicale îți vor spune când să împingi și cu ce intensitate pentru a nu rupe perineul. În această etapă, medicii recomandă respirația sacadată, și împingerile ușoare. Acestea îi vor permite țesutului să se întindă încet, pe măsură ce capul trece prin „cercul de foc” și să minimizeze sau să prevină ruperea.
Cum să te pregătești pentru cercul de foc
Pentru a fii pregătită pentru naștere, există câteva lucruri pe care le poți face înainte de a intra în travaliu.
Citește și informează-te asupra procesului de naștere
Cu cât ești mai informată și înțelegi cum se va desfășura procesul, cu atât vei fi mai pregătită mental pentru nașterea propriu-zisă. De asemenea, îți vei putea controla și mai bine emoțiile și stările. Și vei știi cum să reacționezi în momentele dificile, precum cel al cercului de foc.
Învață tehnici de respirație
Învățarea tehnicilor de respirație profundă și relaxare poate ajuta la gestionarea senzațiilor intense din timpul nașterii. Astfel, vei știi când e momentul să împingi cu forță, dar și când trebuie să te relaxezi pentru a nu forța procesul.
Fă exerciții de pregătire a perineului
Exerciții precum Kegel și masajul perineal în săptămânile premergătoare nașterii pot ajuta la flexibilitatea țesuturilor. Acestea pot reduce intensitatea cercului de foc.
Folosește compresii calde
Există mai multe studii care arată că aplicarea de comprese calde pe perineu reduce probabilitatea apariției rupturilor perineale de gradul doi și trei. De asemenea, cercetătorii notează că aceste compresii calde reduc și intensitatea durerii în timpul celei de-a doua etape a travaliului și după naștere.
Deși cercul de foc poate fi intimidant, este o parte naturală și esențială a procesului de naștere. Pregătirea și suportul pot face această experiență mai ușor de gestionat.