Hiperlexia este atunci când un copil poate citi la niveluri mult peste cele așteptate pentru vârsta sa. „Hiper” înseamnă mai bine decât, în timp ce „lexie” înseamnă citire sau limbaj. Un copil cu hiperlexie ar putea să-și dea seama cum să decodifice sau să pronunțe cuvintele foarte repede, dar să nu înțeleagă sau să nu înțeleagă cea mai mare parte din ceea ce citește.
Caracteristicile hiperlexiei
Spre deosebire de un copil care este un cititor înzestrat, un copil cu hiperlexie va avea abilități de comunicare sau de vorbire care sunt sub nivelul vârstei sale. Unii copii au chiar hiperlexie în mai mult de o limbă, dar au abilități de comunicare sub medie.
Uneori, poate fi dificil să faci diferența între un copil dotat și unul care are hiperlexie și care prezintă tulburări din spectrul autist. Un copil talentat ar putea avea nevoie doar să își cultive mai mult abilitățile. Pe când un copil care prezintă tulburări din spectrul autist poate avea nevoie de o atenție specială pentru a-l ajuta să comunice mai bine.
Cu toate acestea, hiperlexia nu servește de una singură ca diagnostic de autism. Este posibil ca micuțul să aibă hiperlexie fără a avea autism. Fiecare copil este diferit și, acordând o atenție deosebită modului în care copilul comunică, vei putea să-i oferiți sprijinul de care are nevoie pentru a-și maximiza potențialul.
Hiperlexia: ce trăsături manifestă copiii
În primul rând, un copil cu hiperlexie va avea abilități de citire precoce. Acesta va începe să citească cu mult înainte de vârsta la care majoritatea copiilor încep să învețe să citească. În principiu, studiile arată că în jurul vârstei de trei ani se întâmplă acest lucru.
Mai apoi, va prezenta un interes crescut pentru litere și numere. Deseori, poate părea chiar un interes obsesiv pentru litere, numere și simboluri. Iar asta, deoarece, copilul poate petrece ore întregi studiindu-le și reproducându-le.
Și nu în ultimul rând, un copil cu hiperlexie are o memorie vizuală excepțională. El are o capacitate impresionantă de a memora vizual texte și simboluri. Iar acest lucru îl ajută să citească, însă nu neapărat și să înțeleagă sensul complet al cuvintelor.
Hiperlexia și tulburările de spectru autist
Este important de menționat că hiperlexia apare frecvent în asociere cu tulburările de spectru autist. Aproximativ 84% dintre copiii cu hiperlexie au fost diagnosticați și cu TSA. Acest lucru nu înseamnă că toți copiii care încep să citească devreme au autism. Dar este un aspect care necesită evaluare și atenție din partea specialiștilor.
Diferența între hiperlexie și alte abilități de citire
Hiperlexia este distinctă de citirea timpurie datorită faptului că, deși copiii cu hiperlexie pot citi fluent și rapid, ei pot avea dificultăți în înțelegerea textului. De asemenea, aceștia pot întâmpina provocări în dezvoltarea limbajului expresiv și în comunicarea socială.
Ca părinte de copil cu hiperlexie trebuie să fii conștient de nevoile speciale ale copilului. Este esențial să se acorzi atenție atât dezvoltării abilităților de citire, cât și suportului în înțelegerea și folosirea limbajului.
Așadar, hiperlexia este un fenomen fascinant și complex, care dezvăluie capacitățile uimitoare ale creierului uman. Recunoașterea timpurie și intervenția adecvată pot ajuta copiii hiperlexici să își atingă potențialul maxim și să depășească provocările asociate cu această abilitate extraordinară.