Sportul este o modalitate excelentă prin care copilul își poate dezvolta abilitățile sociale. Dar ce te faci atunci când copilul nu socializează, și prin urmare, nu își dorește să participe la un sport de echipă?
5 sporturi individuale care-l pot ajuta pe copil să-și dezvolte abilitățile sociale
Ei bine, există câteva sporturi individuale care îl pot ajuta pe copil să socializeze. Asta chiar dacă nu sunt sporturi de echipă. Studiile au arătat că sporturile individuale precum gimnastica sau atletismul îl ajută pe copil să-și dezvolte încrederea în sine. Prin practica constantă și prin rezultatele obținute, copilul își dezvoltă stima de sine și încrederea în propriile abilități. Această încredere îl face să fie mai deschis la noi experiențe sociale.
Atletismul
În multe ramuri ale atletismului, accentul este pus pe individ. Dar chiar dacă copilul concurează doar împotriva propriului lui timp, el fac parte, de fapt, dintr-o echipă mai mare. În plus, ar putea descoperi că toți cei cu care concurează sunt timizi și au probleme de socializare. Și chiar dacă nu e forțat cumva să interacționeze cu alți copii în timpul competițiilor, el are ocazia să se deschidă puțin mai mult. Ca să nu mai vorbim de faptul că la antrenamente, deși nu este un sport de echipă, va mai interacționa și cu alții.
Yoga
Deși nu este neapărat o ramură sportivă, yoga este o activitate fizică ce poate ajuta foarte mult copilul care nu socializează. Ea creează o conexiune pozitivă între minte și corp, ajută la dezvoltarea stimei de sine și îmbunătățește încrederea în sine. Toate acestea pot ajuta în cazul provocărilor sociale. Yoga poate fi, de asemenea, liniștitoare. În același timp, îl ajută pe copil să lucreze la echilibru, flexibilitate și abilități motorii grosiere. De asemenea, îl poate ajuta să devină mai conștient propriul corp, dar și de sentimentele lui. Deși într-o clasă de yoga nu există competiție, copilul se află totuși într-un grup în care poate să-și dezvolte abilitățile sociale și poate interacționa.
Tenis
Ca să faci tenis, e nevoie de multă concentrare, de strategie și de fair-play. Însă, deși copilul nu are coechipieri, el are totuși un partener de joacă. Iar asta îl obligă să interacționeze, chiar și dacă numai fizic. Însă până la a ieși pe teren, micuțul se antrenează și stabilește cu antrenorul strategii. Fapt ce îl determină să se deschidă, să vorbească și să socializeze. În plus, la antrenamente poate schimba impresii cu alți copii pasionați de același joc.
Arte marțiale
În cazul în care copilul nu socializează, ai putea lua în considerare artele marțiale. Artele marțiale sunt o opțiune inteligentă pentru cei care vor să-și îmbunătățească abilitățile sociale. Aceste ramuri sportive încurajează copilul să se concentreze, să dezvolte strategii de lupă și apărare, dar și să-și respecte adversarul. Iar toate aceste abilități îi pot construi și forma copilului încrederea în sine și în capacitățile lui. În plus, pe parcursul antrenamentelor, el va trebui să discute cu antrenorul, să se sfătuiască și să stabilească strategia.
Inotul
Un studiu efectuat de profesorului Robyn Jorgensen, pe 7 000 de copii din Australia, a demonstrat că micuții care au început lecții de înot de la vârste mici au abilități cognitive și fizice vizibil superioare față de cei care nu l-au practicat. Astfel, la cei care au fost duși la înot de la vârste mici s-a putut observa că aveau o încredere mai mare în sine, abilitățile sociale erau mai dezvoltate și se orientau mai ușor în spațiu. De asemenea, le era mult mai ușor să rezolve situații dificile și să se organizeze mai bine.