Un copil cu infecție urinară poate avea febră, poate vomita sau poate fi agitat. Copiii mai mari pot avea febră, se confruntă cu dureri la urinare, urinează mai mult sau au dureri de burtă în partea inferioară.
Cistita la copii: cauze, simptome și prevenție
Copiii cu cistită trebuie să se prezinte la medic pentru control și un tratament corect. Din păcate, aceste infecții nu se vor ameliora de la sine. Infecțiile urinare sunt ușor de tratat și, de obicei, dispar în aproximativ o săptămână.
Administrarea de antibiotice ajută la eliminarea microbilor și îi ajută pe copii să se simtă din nou bine. Pentru a fi sigur că antibioticele funcționează, e important de menționat că ele trebuie date în dozele prescrise de medic, chiar și atunci când copilul începe să se simtă mai bine.
Care sunt semnele și simptomele cistitei la copii
Majoritatea infecțiilor urinare apar în partea inferioară a tractului urinar, uretra și vezica urinară. Un copil cu cistita se poate confrunta cu simptome precum:
- durere, arsură sau o senzație de usturime la urinare;
- nevoia frecventă de a urina;
- febră;
- treziri repetate în timul nopții pentru a merge la baie;
- urinare în pantaloni;
- durere de burtă în zona vezicii urinare;
- urină urât mirositoare care poate părea tulbure sau poate conține sânge.
Din păcate, dacă nu este tratată corect, cistita care urcă prin uretere până la rinichi se numește pielonefrită (pie-low-nih-FRY-tis) și este de obicei mai gravă. Are multe dintre simptomele cistitei, dar copilul se poate simți mai rău și cresc considerabil șansele să facă febră, să resimtă dureri în lateral sau spate, să se confrunte cu oboseală severă ori vărsături.
Ce cauzează cistita
Cistitele sunt mult mai frecvente la fete, deoarece uretra unei fete este mai scurtă și mai aproape de anus. Băieții care nu au fost decalotați au, de asemenea, un risc puțin mai mare de a se confrunta cu infecții urinare.
Alți factori de risc sunt:
- o malformație sau un blocaj la nivelul tractului urinar;
- un flux anormal de urină din vezică în sus uretere și spre rinichi, cunoscut sub denumirea de reflux vezicoureteral (RVU);
- obiceiuri precare de igienă;
- antecedente familiale de infecții urinare.
Infecțiile urinare sunt ușor de tratat, dar este important să fie tratate de timp. Cee care rămîn nediagnosticate sau netratate pot duce la afectarea rinichilor.
Cum sunt diagnosticate infecțiile urinare
Pentru a diagnostica o cistită, medicul poate pune întrebări despre simptomele cu care se confruntă copilul, va efectua un examen medical fizic și va cere teste suplimentare de urină. Detectarea bacteriilor care cauzează infecția poate ajuta medicul să aleagă cel mai bun tratament.
Infecțiile urinare sunt de obicei tratate cu antibiotice. După câteva zile de antibiotice, medicul poate cere repetarea testelor de urină pentru a se asigura că infecția a dispărut. Din păcate, o cistită tratată incomplet poate reveni sau se poate răspândi.
Simptomele ar trebui să se amelioreze în 2 până la 3 zile după începerea tratamentului cu antibiotice.
De asemenea, pe durata tratamentul este important ca copilul să consume multe lichide specifice vârstei.
Tratament pentru infecțiile urinare mai severe
Copiii cu o infecție mai severă pot avea nevoie de tratament într-un spital, astfel încât să poată primi antibiotice intravenos.
Acest lucru se poate întâmpla de obicei dacă:
- copilul are febră mare sau este suspectată o infecție la rinichi;
- copilul este mai mic de 6 luni;
- bacteriile din tractul urinar s-au răspândit în sânge;
- copilul este deshidratat sau vărsă și nu poate lua medicamente pe cale orală.
La sugari și copii mici, pentru a preveni infecțiile urinare, schimbă des scutecele pentru a ajuta la prevenirea răspândirii bacteriilor. Când copiii renunță la scutec, este important să-i înveți să aibă o igienă bună. Fetele ar trebui să știe să se ștergă din față în spate pentru a preveni răspândirea germenilor de la anus la uretră.
Fetele mai mari ar trebui să evite băile cu spumă și produsele cosmetice cu o cantitate mare de parfum care ar putea provoca iritații. De asemenea, ar trebui să poarte lenjerie de corp din bumbac.
Toți copiii ar trebui să fie învățați să nu stea într-o activitate atunci când trebuie să meargă la baie. Urina care rămâne în vezică oferă bacteriilor un loc bun pentru a se dezvolta.
Mergi cu copilul la medic dacă are o febră inexplicabilă cu frisoane, mai ales dacă există și dureri de spate sau orice tip de durere când urinează.