Calculator de sarcină Sarcina pe săptămâni

Sarcină

Bebeluși

Copii

Familie

Sănătate

Noutăți Cele mai recente DePărinți

Cum să stimulezi lactația, potrivit specialiștilor. Află tot ce nu știai despre acest proces

Atunci când ești proaspătă mămică vrei să afli toate informațiile necesare pentru ca puiul tău să aibă o dezvoltare perfectă. Află cum să stimulezi lactația, potrivit specialiștilor și citește tot ce nu știai despre acest proces. Dacă te întrebai câtă cantitate de lapte este potrivită pentru un nou-născut, acum ai toate datele.

Află cum să stimulezi lactația, potrivit specialiștilor și citește tot ce nu știai despre acest proces. Dacă te întrebai câtă cantitate de lapte este potrivită pentru un nou-născut, acum ai toate datele / Shutterstock

Multe strategii pot spori cantitatea de lapte, cum ar fi alăptatul mai des sau introducerea unor anumite alimente în dietă. Dacă ești preocupată de faptul că nu ai îndeajuns de mult lapte pentru a-ți hrăni copilul, este cazul să vorbești cu medicul specialist sau un specialist în lactație.

Cum să stimulezi lactația, potrivit specialiștilor

Alăptarea poate fi un proces stresant la început, mai ales dacă te afli la primul copil. De asemenea, și mamele care au mai trecut prin această experiență pot avea simptome diferite. Este și mai îngrijorător în cazul în care te întrebi dacă produci îndeajuns de mult lapte matern pentru a-ți hrăni corespunzător copilul.

Comparativ cu laptele consumat din biberon, acolo unde poți ști exact care este cantiatea consumată, alăptarea nu îți poate oferi aceste detalii precise. Începând de la vârsta de 3 luni de sarcină, sânii încep să se pregătească pentru alăptare. Astfel, se dezvoltă țesuturi care produc lapte și cresc numărul tuburilor prin care laptele iese în afara sânului.

Chiar de la sfârșitul celui de-al doilea trimestru de sarcină corpul tău este pregătit fizic să alăpteze. Odată ce bebelușul s-a născut este eliberat un hormon numit prolactină care ajută în cazul producției de lapte. De asemenea, oxitocina este la fel de importantă asta pentru că ajută mușchii sânilor să se contracte pentru a împinge laptele afară. Pe măsură ce micuțul se hrănește la sân, nivelul de prolactină crește și astfel se produce mai mult lapte, spune cei de la healthline.com.

Atunci când bebelușul cere mai mult lapte de la sâni, aceștia răspund și produc o cantitate mai mare. Cercetătorii nu au descoperit încă foarte clar de ce unele femei nu pot produce îndeajuns de mult lapte matern. Este foarte important ca micuțul, odată ce s-a născut, să fie adus la sân cât mai repede pentru a se crea legătura mamă-copil.

Cum poți să știi dacă produci o cantitate suficientă de lapte

Cu toate că este dificil de spus cât lapte produci în mod natural, există câteva semne care îți arată că bebelușul este complet hrănit și satisfăcut. Dacă schimbi cel puțin trei scutece pe zi până la împlinirea a 7 zile de la naștere, nu ai de ce să te îngrijorezi.

De asemenea, dacă scutecul este ud de fiecare dată când îl schimbi, atunci produci îndeajuns de mult lapte matern. Atunci când urina nu are culoare înseamnă că este hidratat și hrănit corespunzător. Atunci când bebelușul înghite laptele cu poftă și câștigă în greutate, nu există niciun motiv de îngrijorare.

Reclamă

Fericirea de pe chipul celui mic ar trebui să fie primul semn că este hrănit corespunzător. Atunci când ia în greutate, întrebările legate de alimentație ar trebui să dispară. Cei mai mulți copii scad în greutate imediat după naștere. Bebelușii născuți la termen nu ar trebui să scad mai mult de 7% din greutatea lor în primele zile, potrivit American Academy of Pediatrics, arată whattoexpect.com.

Odată ce au trecut 10 zile de la naștere, bebelușul ar trebui să se reîntoarcă la greutatea de la naștere. Încep să ia în greutate aproximativ 200 de grame pe săptămână. Dacă micuțul tău nu crește sau pierde kilograme, acesta este un indicator al faptului că nu primește suficient lapte.

Potențiale cauze care scad lactația

Există mai mulți potențiali factori care intervin în producerea lactației în mod natural. Printre aceștia se află și stresul. Anxietatea și rușinea de a deveni mămică pentru prima oară poate aduce cu sine momente de stres. Găsește un loc privat și relaxant pentru a face momentul mamă-copil mult mai plăcut. Scapă de orice sursă care îți provoacă răspunsuri corporale imediate și fii tu însăți.

Anumite boli pot cauza scăderea lactației, iar printre acestea se află și diabetul, sindromul ovarelor polichistice, dar și hipertensiunea arterială. Medicamentele care au în compoziție clorhidrat de pseudoefedrina, dar și cele de substituție hormonală pot produce aceleași efecte.

Fumat, dar și consumul de alcool chiar și în cantități reduse poate aduce o scădere a cantității de lapte matern. În anumite cazuri, operațiile la sân pot interveni în cazul lactației.

Cazurile în care lactația este scăzută sunt foarte rare

Cele mai multe dintre femei produc cu o treime mai mult lapte decât nevoia zilnică a bebelușului. Există multe motive pentru care cel mic să fie distrat sau deranjat în timpul alăptării, dar este puțin probabil să fie din cauza situației propriu-zise. Durerea dinților, durerea de burtă sau oboseala pot duce la încordare. La această vârstă, micuții pot fi ușor distrași.

Reclamă

Preconcepții despre scăderea lactației

Nou-născuții sunt hrăniți în medie de aproximativ 12 ori pe zi sau o dată la două ore. Acest lucru nu este un semn că lactația poate scădea. Nu uita că bebelușii vor să stea la sân și pentru a se simți confortabil. De aceea, este dificil de precizat care este cantitatea de lapte pe care o consumă.

Dacă bebelușul simte nevoia de a fi hrănit frecvent sau plânge atunci când nu mai stă în brațe, nu înseamnă faptul că lactația va scădea. Trezirile nocturne, hrănirea la biberon după sân sau sânii mici nu sunt un semn că vei produce mai puțin lapte. În cazul în care îți palpezi sânii și observi că suni mai moi în primele săptămâni, acest lucru nu înseamnă faptul că lactația nu există.

La ce să fii atentă în cazul colectării laptelui matern

E foarte important ca bebelușul să fie hrănit la sân cât mai des. Specialiștii spun că o dată la 2 ore pe timpul zilei și o dată la 3-4 ore noaptea ( cel puțin 8 până la 16 dăți în 24 de ore). Dacă cel mic nu dorește lapte direct de la sân, încearcă să folosești o pompă de calitate pentru a spori cantitatea de lapte.

Pune bebelușul la fiecare sân cel puțin 15 min. Nu limita timpul petrecut astfel împreună. Dacă adoarme după ce a fost hrănit la un singur sân, trezește-l și oferă-i și cel de-al doilea sân. Masează-ți sânii ușor înainte și după alăptare.

Folosește tehnici de relaxare pentru a reduce stresul și a spori producția de lapte. Susține contactul piele pe piele cu bebelușul cel puțin 20 de minute după alăptare. Fiecare sfat ar trebui de asemenea consultat și cu medicul pediatru.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Indiferent că este vorba de un weekend sau de vacanța copilului, activitățile în familie nu ar trebui să lipsească. Iarna se apropie cu pași repezi, iar vremea de afară nu mai este la fel de prietenoasă. În timp ce în unele zile încă......
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
2
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii este, de fapt, denumirea populară a conjunctivitei. Ea este o afecțiune oculară frecventă la copii, care  poate provoca disconfort semnificativ. Această problemă poate avea diverse cauze, de la infecții virale și......
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
4
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
20 noiembrie, 07:31
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
19 noiembrie, 06:04
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
18 noiembrie, 06:09
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
17 noiembrie, 08:11
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
17 noiembrie, 06:36
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
16 noiembrie, 07:37
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii