Dacă stai să te gândești bine, un copil mic nu este atât de diferit de un adolescent. El are nevoie de sprijin emoțional, de independență și de curiozitate. Așadar, în momentul în care acestea îi vor fi familiare și dezvoltate, lucrurile se vor așeza de la sine. Iar adolescența va fi o perioadă de care să te bucuri împreună cu copilul. O puteți parcurge lin, fără probleme și cu multe evenimente care să consolideze legătura puternică deja creată.
Cum să-ți crești copilul astfel încât să devină un adolescent cu încredere în sine
Psihologii îndeamnă părinții să fie atenți la modul în care își educă și cresc copiii mici. Deoarece, obiceiurile învățate în copilărie se perpetuează și în adolescență și, mai apoi în viața de adult. Motiv pentru care, ei ne îndeamnă să punem accentul pe câteva abilități care îi vor ajuta să devină adolescenți cu încredere în sine.
Învață-l ce e respectul
Ca să fie respectat, copilul trebuie la rândul lui să învețe să respecte. Acest lucru îl va face apreciat în grupul de prieteni și-l va transforma într-un adolescent grozav. Asta înseamnă să nu râdă de defectele fizice ale altor oameni, să respecte atunci când cineva îl atenționează că nu îi place un anumit comportament și să respecte deciziile celorlalți.
Învață-l să pună limite
E foarte important să știm să spunem "Nu" și să trasăm limite sănătoase pentru cei din jur. În felul acesta ne protejăm de lucrurile care ne pot afecta emoțional și fizic. În plus, este o dovadă de respect de sine. Atunci când știi și spui clar lucrurile care nu îți plac, este o dovadă de cunoaștere, asumare și respect de sine.
Învață-l și încurajează-l să își recunoască sentimentele
Cu toții trecem în viață prin toate tipurile de emoții. De la cele pozitive la cele negative, de aceea trebuie să fim capabili pe cât posibil să ne recunoaștem și să gestionăm aceste emoții, astfel încât să nu ajungă să ne copleșească și să ne controleze. De aceea, e important să învățăm copilul despre aceste emoții, să nu i le reprimăm și să îl încurajăm să vorbească deschis despre ele, ori de câte ori apar. În felul acesta, în adolescență va ști să-și gestioneze emoțiile, astfel încât să nu îl copleșească.
Învață-l să fie independent
Un adolescent grozav și independent se va descurca singur și va avea mai mult curaj să își ia singur deciziile. Învață-l încă de mic să se descurce singur, cu sarcini adaptate fiecărei vârste. Pe măsură ce crește, independența se poate traduce prin a-l lăsa să plece singur de acasă, să folosească mijloacele de transport în comun, să facă cumpărăturile. Atunci când are de luat o decizie, prezintă-i toate părțile problemei, apoi lasă-l să aleagă. Îndrumă-l spre decizia corectă fără să pară că îl obligi să aleagă ceea ce vrei tu.
Învață-l să folosească tehnologia în avantajul lui
Un copil care abuzează de telefon în copilăria mică va deveni un adolescent care va petrece toată ziua în fața ecranelor cu o viață socială aproape inexistenta. Tehnologia este bună, însă trebuie folosită cu măsură și văzută ca un ajutor în viața noastră. Învață-l să folosească internetul pentru învățare, muzică, pentru călătorii, orientare, artă și lucruri asemănătoare care să îi îmbunătățească și ușureze viața.
Acceptă-l așa cum e și lasă-l să greșească
Felul în care tu îi vorbești copilului, devine vocea lui interioară când va fi adult. Dacă îl critici constant, va fi un adult nemulțumit care se va critica și care cu greu își va găsi un echilibru interior. Învață-l să se accepte așa cum e, dar să îmbunătățească în comportamentul lui tot ceea ce poate. Lasă-l să greșească când e mic, pentru că astfel învață. Oricât de mult am spune noi, părinții, să nu facă anumite lucruri, de fapt copiii învață cel mai bine prin greșeli și experimentând diferite situații.
Învață-l să fie mândru de corpul lui
Nimeni nu e perfect și fiecare este frumos în felul lui. Asta trebuie să învețe copilul încă de mic. Fă în așa fel să își descopere punctele tari, să fie mândru de felul în care arată și să își accepte defectele, fără să facă prea mare caz de ele. Mai frumos decât aspectul fizic va fi întotdeauna un caracter frumos. Cu aceste lucruri învățate, la adolescență, când vine avalanșa de emoții și trăiri de tot felul, se va accepta mai ușor și va învăța să se iubească așa cum este. Și va fi un adolescent grozav de bun atât la interior, cât și la exterior.
Fii mereu stâlpul lui
Asigură-te că rolul tău e bine stabilit în viața lui. Nu doar că ai titlul de părinte, ci că ești cu adevărat stâlpul lui și persoana la care se întoarce mereu cu încredere. Felul în care reacționezi atunci când copilul greșește sau face o prostie va dicta felul în care se va putea refugia în brațele tale atunci când va da de greu. O atitudine calmă, înțelegătoare va reprezenta un punct important de pornire în relația voastră, mai ales în perioada adolescenței.
Nu reacționa exagerat, analizează și cântărește situația, argumentele și lasă copilul să spună tot contextul înainte să reacționezi. Orice s-ar întâmpla, trebuie să fii persoana lui de refugiu, locul lui sigur, zona în care se poate întoarce oricând, indiferent de circumstanțe.