Pentru că nu a mai rămas prea mult timp până vă veți întâlni, poți să te înscrii la un curs online de prim ajutor pentru bebeluș, dar și la unul de puericultură, care să te ajute cu sfaturi pentru îngrijirea micuțului.
În câte luni ești însărcinată
În acest moment ești în luna 9 de sarcină. Luna 9 de sarcină (cuprinde săptămânile 36-40 de sarcină) face parte din trimestrul 3 de sarcină (cuprinde lunile 7-9 de sarcină). Sarcina durează aproximativ 280 de zile, adică 40 de săptămâni și 3 trimestre.
Cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 38 de sarcină
Bebelușul are dimensiunea unui praz și măsoară din cap până în picioare aproximativ 49,3 cm. Acesta încă înghite lichid amniotic. O parte din lichid ajunge în intestine și împreună cu alte reziduuri se transformă în meconiu (primul scaun al bebelușului). Acesta va apărea, cel mai probabil, la prima schimbare a scutecului.
Plămânii încă se maturizează și produc mai mult surfactant, care ajută alveolele să rămână deschise. Atunci când bebelușul va inspira pentru prima dată, plămânii se vor extinde și orice urmă de lichid rămasă în alveole va fi înlocuită cu aer.
Pe final de sarcină schimbările sunt mai mici, dar la fel de importante. Bebelușul continuă să adauge grăsime și să-și dezvolte creierul și sistemul nervos pentru a se putea adapta stimulilor din mediul exterior, scrie whattoexpect.com.
Ce vei simți în săptămâna 38 de sarcină
Umflarea membrelor este normală, mai ales în ultimul trimestru al sarcinii. Pe măsură ce uterul se extinde, pune presiune asupra venelor pelvine și a venei care transportă sângele de la picioare la inimă. Acest lucru cauzează umflarea. Trebuie să anunți imediat medicul dacă umflarea se produce brusc, este excesivă și se extinde la nivelul feței. Acestea ar putea fi simptome ale unei afecțiuni grave numită preeclampsie. Încearcă să nu stai prea mult în picioare sau așezată, dar nici picior peste picior. De asemenea, optează pentru niște pantofi confortabili și șosete de compresie.
În săptămâna 38 de sarcină este posibil să te confrunți cu dureri pelvine care sunt bruște, ascuțite, de scurtă durată (durează doar câteva secunde). Se întâmplă asta când capul bebelușului împinge și atinge nervii din cervix și partea inferioară a uterului, scrie babycenter.com. Pentru a face ca durerea să dispară, încearcă să schimbi poziția.
Pentru multe femei în această săptămână digestia ar putea să fie destul de dificilă. Te poți confrunta cu arsuri la stomac. Ele apar din cauza faptului că uterul a crescut și apasă pe intestine și diafragmă. Încearcă să iei mese dese, în cantități mici. Evită alimentele prăjite, picante, băuturile carbogazoase, dar și cafeaua și ciocolata.
Pentru că momentul nașterii este la o aruncătură de băț vei observa că și scurgerile vaginale cresc în cantitate. Curând poți pierde dopul gelatinos, care poate fi limpede, de culoare roz, maroniu sau nuanțat cu puțin sânge. După ce ai pierdut dopul gelatinos, e posibil să sângerezi (se numește „bloody shoow“, adică spectacol sângeros). Următorul pas este să ai o scurgere continuă, care semnalează „ruperea apei“ și trebuie să anunți medicul.
Ce să bifezi în săptămâna 38 de sarcină
Poți să te interesezi deja despre testele pe care le poți face bebelușului. De exemplu, te-ai putea gândi la testul de screening metabolic, care se face în primele 72 de ore de viață. Este vorba despre câteva picături de sânge care se iau din călcâiul bebelușului. Acest test depistează anumite afecțiuni congenitale, care nu sunt vizibile la naștere. De asemenea, este foarte important testul de auz, care determină dacă există o deficiență. Acesta durează foarte puțin, nu e dureros și se efectuează când bebelușul doarme.
Pentru că după ce naști bebelușul îți va fi adus ca să-l alăptezi, e bine să te interesezi de acum despre acest proces. Poți participa la un curs de alăptare. Poți discuta de asemenea cu un consultant care să vină la maternitate, dar și când ajungi acasă cu bebelușul. De asemenea, ți-ar fi de ajutor și o o pompă pentru extragerea laptelui, dar și pentru stimularea lactației.
Stresul și anxietate sunt normale la sfârșitul sarcinii și după ce ai născut. Poți să te confrunți cu sentimente duale. Pe de-o parte bucuria că îți vei întâlni bebelușul și, pe de altă parte, teama că nu poți face față schimbărilor. Oboseala și lipsa somnului pot accentua aceste stări. De aceea, este bine să discuți cu partenerul, o prietenă bună sau chiar cu medicul despre orice îngrijorare ai.