Reclamă

10 întrebări de noapte bună pe care i le pui copilului la somn

Rutina de seară nu trebuie să fie stresantă și nici obositoare, nici pentru copil, nici pentru tine. Dimpotrivă, ea poate fi un bun prilej de conectare, dar și de trecere în revistă a experiențelor și întâmplărilor avute peste zi. Poți crea un astfel de moment cu ajutorul unor întrebări de noapte bună menite să dezvăluie sentimentele, emoțiile, dar și planurile și dorințele copilului.

Mama și fata stau și povestesc în pat
Întrebările de noapte bună te pot ajuta să afli ce se întâmplă cu copilul tău în timpul zilei / Shutterstock

Întrebările sunt invitații. La fel cum o invitație îi deschide unui prieten ușa casei tale pentru o petrecere sau pentru o conversație, așa și întrebările invită copiii să se deschidă. Ele construiesc o atmosferă de interes care apelează la resursele și nevoile ascunse ale sufletului.

Un set de întrebări de noapte bună este unul dintre cele mai eficiente și, poate, nu atât de utilizate instrumente pe care le ai la îndemâna ca părinte. Ai nevoie de maxim 15 minute în fiecare seara pentru a crea o legătură profundă între tine și copil, dar și pentru a-i oferi acestuia posibilitatea de a-și exprima gândurile, trăirile și dorințele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

10 întrebări de noapte bună pe care să i le pui copilului înainte de somn

O întrebare bună atrage după sine deschiderea, onestitatea, cooperarea și prietenia. De aceea, există câteva întrebări de noapte bună pe care i le poți adresa copilului, seara, înainte de culcare. Cu ajutorul lor te vei putea conecta la starea de spirit a micuțului, dar vei și ajunge să-l cunoști mai bine.

Reclamă

Care a fost cel mai amuzant lucru pe care l-ai făcut astăzi?

Poți deschide setul de întrebări de noapte bună cu această întrebare. Ea deschide calea spre conectare. În plus, prin această întrebare îi transmiți copilului că este foarte important să se îngrijească și de activitățile care-i aduc zâmbete, dar și de relațiile cu prietenii sau cu colegii.

Care a fost cel mai bun/rău lucru care ți s-a întâmplat astăzi?

Deși poate părea banală, o astfel de întrebare poate deschide rapid cutia cu memorii a copilului. Iar de aici se pot naște adevărate discuții profunde la care nici nu te-ai fi așteptat. S-ar putea ca micuțul să reacționeze mai degrabă la ”cel mai rău lucru”. Și asta deoarece, mintea umană are tendința de a păstra, pe termen scurt, întâmplările mai puțin plăcute. Așa că nu ezita să introduci și această interogație în setul de întrebări de noapte bună.

Cu ce problemă te-ai confruntat azi și cum ai reușit să o rezolvi?

Chiar dacă nu întotdeauna vei primi un răspuns la această întrebare, simplu fapt că i-o adresezi îi dă curaj copilului ca la un moment dat să-ți spună și problemele pe care le întâmpină în timpul zilei.

Ai ajutat pe cineva azi? Ai fost ajutat de cineva?

O astfel de întrebare poate deschide subiecte despre empatie, altruism și colegialitate. E foarte important să-i oferi copilului instrumentele necesare pentru a-și dezvolta aceste abilități.

Reclamă

Ce-ți place să faci cel mai mult cu prietenii tăi?

Această întrebare poate reprezenta, mai ales în cazul copiilor mai mari, o portiță de pătrundere în cercul lui de prieteni și în activitățile pe care le fac împreună. De asemenea, poți afla care sunt preferințele copilului sau cu ce se confruntă în grupul lui. E destul de important să o treci pe lista ta de întrebări de noapte bună, mai ales dacă al tău copil are peste 9-10 ani.

Ce ai învățat interesant azi la școală/grădiniță?

Sunt puțini copiii care spun acasă ce au făcut la școală sau ce au învățat. Mai ales dacă e vorba de un copil mai mare, de peste 9-10 ani. Însă cu această întrebare s-ar putea să afli mai multe lucruri decât cu cea clasică, ”ce ai făcut azi la școală?”

Dacă ai putea să fii un animal pentru o zi, în ce ai vrea să te transformi?

O astfel de întrebare reprezintă o modalitate amuzantă de a interacționa cu copilul. De asemenea, este și o posibilitate de a-i descoperi pasiunile, dar și trăsăturile de caracter și imaginația. Răspunsurile la această întrebare pot varia foarte mult, și ele îți pot oferi o imagine despre ceea ce-l pasionează sau fascinează pe copil.

Care este cea mai bună glumă pe care ai auzit-o în ultimul timp?

E foarte important să îi dezvolți copilului și simțul umorului. De aceea, o astfel de întrebare poate fi un început bun în a-i arăta că ești interesată și de acest aspect. De asemenea, va face discuția mai relaxată, amuzantă și deschisă.

Ce ți-ar plăcea să faci mâine?

Copilul are nevoie să mai și evadeze din rutina grădiniței sau a școlii. Iar cu o astfel de întrebare, creezi o portiță imaginară prin care poate evada. În plus, îi oferi posibilitatea de a verbaliza dorințele și de a stabili împreună planuri de viitor.

Aceste întrebări de noapte bună pot ajuta foarte mult la consolidarea relației dintre voi, dar și la descoperirea copilului și la deschiderea ta față de el.

Te-ar mai putea interesa și
Mama și fata ei adolescentă se uită pe laptop
Bucuria de a crește un adolescent: sfaturi și descoperiri surprinzătoare
Bucuria de a crește un adolescent: sfaturi și descoperiri surprinzătoare
Mămică cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză albă, care ține ridicat un băiețel, îmbrăcat cu tricou alb și pantaloni scurți din denim, apropiat de fața ei, ilustrând 3 modalități de conectare cu copilul
3 modalități de conectare cu copilul, susținute de cercetări științifice
3 modalități de conectare cu copilul, susținute de cercetări științifice
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Medicul consultă bebelușul în urechi
08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
3 decembrie, 07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
3 decembrie, 07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
3 decembrie, 06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Închide