Ambele tipuri de abilități motorii le permit bebelușilor să devină mai independenți. Cu toate acestea, abilitățile motorii fine sunt deosebit de importante, pentru că le permit să efectueze sarcini care au legătură cu îngrijirea personală, spălatul pe dinți, hrănitul, scrisul sau îmbrăcatul.
Activități pentru dezvoltarea motricității fine la bebeluși
Capacitatea de a utiliza abilitățile motorii fine necesită multă coordonare, dexteritate și sincronizare. Bebelușii folosesc aceaste abilități pentru a-și descoperi corpul și pentru a învăța despre mediul înconjurător. Și pentru că nu este niciodată prea devreme pentru a sprijini dezvoltarea naturală, iată câteva activități care vor ajuta la dezvoltarea motricității fine la bebeluși.
Pedalează-i picioarele
Întinde bebelușul pe spate, îndoie-i ușor genunchii spre burtă ținându-l de glezne și, apoi întinde-i picioarele. Poți să transformi acest exercițiu într-o sursă de amuzament, dacă îi săruți genunchii sau îi cânți ceva vesel. De asemenea, poți să-i arăți o jucărie și să scoți un sunet haios la fiecare mișcare.
Exersați apucarea
Cu bebelușul pe spate, atârnă o jucărie deasupra lui și apropie-o pentru a vedea dacă o poate apuca, recomandă parents.com. Fă cu ea diferite mișcări pentru a-l face să o apuce din diferite poziții.
Jucați-vă cu mingea de exerciții
Când mai crește puțin și își poate ține capul, poți să așezi bebelușul pe o minge de exerciții și să-l ții bine de șolduri. Apoi, înclină încet mingea în diferite direcții, pentru că asta îl va ajuta să-și schimbe greutatea și să-și îmbunătățească echilibrul. Pe măsură ce crește și devine mai puternic, o poți mișca cu o viteză ușor mai mare.
Încurajează întinderea
Pune bebelușul pe podea, iar lângă el lasă o jucărie atractivă pe care să aibă dorința să o apuce. Când vezi că se apropie, mută jucăria ca să-l determini să se întindă în fiecare direcție în care o duci. Folosește jucării cu diferite forme, care sunt sigure pentru bebeluș.
Creați obstacole
În jurul vârste de 7-8 luni, bebelușul începe să se târască. Poți să te folosești de o pernă pentru a-i bloca trecerea și îl poți încuraja să treacă peste aceasta. Este un exercițiu excelent pentru întărirea mușchilor șoldurilor, trunchiului, brațelor și umerilor.
Jocul de construcție
După ce reușește să stea așezat, poți să achiziționeazi jucării stacabile din lemn, plastic sau carton. Acestea îl vor ajuta atât la dezvoltarea motricității fine, cât și la coordonare. Îi poți arăta cum să facă un turn și apoi dărâmă-l, pentru o mai bună înțelegerea a cauzei și efectului.
Cititul
Pe lângă faptul că îmbunătățește abilitățile lingvistice, cititul ajută bebelușul la îmbunătățirea abilităților motorii fine, spune wonderbaby.org. Poți folosi cărți din carton gros, cu textură foșnăitoare sau din plastic. Important este să le poată explora cu mânuțele și să poată să dea singur paginile. Apoi, când își va dezvolta puțin mai bine limbajul, îl poți încuraja să arate cu degetul și să caute diferite obiecte din pagină.
Puzzle-uri
Folosește puzzle-uri de dimensiuni mari, care au un buton care poate fi apucat și deplasat. Există puzzle-uri adaptate diferitelor etape de dezvoltare ale copilului și, pe măsură ce vezi că reușește să facă unul, după un timp, poți trece la o variantă mai avansată.