Determinarea sexului copilului este un moment foarte așteptat de majoritatea părinților. Tehnologia modernă oferă câteva metode prin care poți afla dacă vei avea o fetiță sau un băiat. Însă, fiecare metodă prin care poți descoperi sexul bebelușului vine într-un anumit moment al sarcinii. Iată, așadar, ce opțiuni ai la dispoziție și când este posibil să afli sexul bebelușului tău.
Când poți afla sexul bebelușului
Răspunsul depinde de testele prenatale sau de analizele de sânge pe care vrei să le face. Sau pe care ți le indică medicul care-ți monitorizează sarcina. În mod normal, dacă starea de sănătate este bună și sarcina decurge normal, fără probleme și complicații, poți afla sexul bebelușului în jurul săptămânii 20 de sarcină. Atunci când medicul îți va recomanda morfologia fetală.
Dar, la fel de bine poți afla sexul bebelușului și în săptămâna 8 sau 9 de sarcină, dacă faci testele genetice. De obicei, acestea se recomandă pentru a vedea dacă există anomalii cromozomiale.
Cum poți afla sexul copilului tău
Dacă sarcina decurge normal, fără complicații sau alte probleme medicale, poți afla dacă vei avea fetiță sau băiat printr-o ecografie sau prin efectuarea testelor genetice.
Ecografia
Cel mai comun mod de a afla sexul copilului este printr-o ecografie. De obicei, acest lucru este posibil în cadrul ecografiei morfologice de trimestrul al doilea, care se face între săptămânile 18 și 22 de sarcină. Totuși, în funcție de poziția bebelușului și de experiența medicului, sexul poate fi uneori determinat chiar și mai devreme, începând cu săptămâna 16. Este important să știi că acuratețea poate varia și că unele detalii pot rămâne ascunse, în funcție de cum se poziționează fătul în timpul ecografiei.
Teste genetice non-invazive
Testele genetice non-invazive se pot face începând cu săptămâna 10 de sarcină. Aceste teste analizează ADN-ul liber fetal care circulă în sângele mamei și sunt extrem de precise în determinarea sexului, oferind și informații legate de anumite condiții genetice. Aceste teste sunt recomandate, de obicei, atunci când sarcina are un risc crescut de anomalii cromozomiale.
Amniocenteza
Amniocenteza, o procedură invazivă care implică prelevarea unei mici cantități de lichid amniotic pentru teste. Procedura se face, de obicei, între săptămânile 15 și 20 de sarcină. Acest test este extrem de precis pentru determinarea sexului. Dar este folosit, mai degrabă, pentru diagnosticarea afecțiunilor genetice, nu doar pentru aflarea sexului copilului, datorită riscurilor asociate.
Cordocenteza
O altă metodă invazivă este cordocenteza, care poate fi realizată după săptămâna 18 de sarcină. Aceasta implică prelevarea unei probe de sânge direct din cordonul ombilical. Și oferă informații detaliate despre starea de sănătate a fătului, inclusiv sexul acestuia.
Ultrasunete 3D și 4D
Tehnologia avansată de ultrasunete 3D și 4D, disponibilă în unele clinici, poate oferi imagini mai detaliate ale bebelușului. Prin urmare aceasta poate ajuta la determinarea mai clară a sexului, începând cu mijlocul celui de-al doilea trimestru de sarcină.