Un nou-născut necesită multă dragoste și îngrijire, mai ales că depinde exclusiv de părinții săi. Sunt câteva lucruri pe care nu trebuie să le faci, pentru a te asigura că bebelușul se dezvoltă corect și că procedezi corect, atunci când vine vorba de îngrijirea lui.
Greșeli în îngrijirea bebelușului
Ca să știi că totul este ok, atunci când apare vreo problemă, cel mai bine este să discuți cu un pediatru. De asemenea, te poți inspira și din sugestiile de mai jos:
Evită să hrănești bebelușul cu lapte de vacă, înainte de 1 an
Dacă poți, în primele 6 luni, bebelușul trebuie alăptat exclusiv cu lapte matern. Ideal este să continui să faci asta și după ce începe diversificare. În cazul în care te tenteazăsă introduci și alt tip de lapte, trebuie să știi că laptele de vacă nu este recomandat în primul an de viață. Acesta poate crește riscul de sângerare intestinală, conform US Centers for Disease Control and Prevention. Laptele de vacă are prea multe proteine și minerale, care sunt greu de digerat pentru bebeluș.
Introducerea alimente solide, înainte de 6 luni
American Academy of Pediatrics recomandă să nu introduci alimentele solide în dieta bebelușului, înainte să fi împlinit 6 luni.
De asemenea, Unicef spune că introducerea altor alimente decât laptele matern, înainte de vârsta de 6 luni, este una dintre greșeli în îngrijirea bebelușului, care poate crește riscul de îmbolnăvire. Bebelușul ar putea să facă diaree, ar asta îl poate face să slăbească și chiar să-i pună viața în pericol. În plus, senzația de sațietate, ar putea să-l facă pe bebeluș să renunțe la a bea lapte. Asta nu este de dorit, mai ales că laptele este un aliment vital, sigur și sănătos, în primele 6 luni de viață.
Nu-i da apă înainte de 6 luni
Bebelușii nu au nevoie de apă în primele 6 luni de viață. Laptele matern suplinește aportul de lichide, dar și de nutrienți necesare. Apa poate fi foarte periculoasă pentru bebeluși din cauza aportului crescut de sodiu. Acesta poate genera convulsii, leziuni cerebrale și chiar moartea. În plus, bebelușii se pot intoxica cu apă. Acest lucru se manifestă prin confuzie, somnolență, crampe musculare, dificultăți de respirație, dar și greață și vărsături.
Fii atentă la cordonul ombilical
Băița bebelușului îți poate da bătăi de cap, mai ales în primele zile de viață, când pare atât de fragil și prebuie să ai grijă de susținerea capului, să nu intre apă în urechi și de buric. Trebuie să eviți să uzi zona buricului, dacă nu a căzut, din cauza riscului de infecție.
Bebelușii au nevoie de aproximativ trei băi pe săptămână, în primul an de viața (mai multe ar putea să-i usuce pielea). Este indicat să-i cureți de fiecare dată când le schimbi scutecul, pentru că altfel se pot irita. Poți apela la șervețele de curățare, special concepute pentru pielea delicată a bebelușilor, pe bază de apă.
Nu este recomandat să le stimulezi scaunul
Uneori, bebelușii se pot constipa. Deși unii specialiști spun că poți stimula scunul cu ajutorul vârfului termometrului, nu este recomandat să faci asta. Este una dintre greșeli în îngrijirea bebelușului pe care trebuie o eviți, pentru că l-ai putea răni în acea zonă sensibilă. În cazul în care ai introdus alimentele solide, poți să încerci să folosești alimente bogate în fibre.
Poți adăuga în meniu mere, pere, prune crude su uscate, fulgi de ovăz, broccoli, etc.. Dacă nu funcționează, medicul ar putea să-ți recomande un supozitor cu glicerină pentru bebeluși. Înainte de folosi, cere-i acordul.
Greșeli în îngrijirea bebelușului: nu zgâlțâi copilul
E normal ca bebelușii să plângă, mai ales că este modul lor de a comunica. Sunt momente, cât aceștia pot plânge neconsololat, mai ales când au colici sau se confruntă cu pusee de creștere. În acele momente, unii părinți au tendința de a-i zgâlțâi puternic pe cei mici, cea ce poate declanșa un sindromul copilului zgâlțâit.
Prin zgâlțâire, celulele cerebrale ale bebelușului sunt distruse, iar asta împiedică transmiterea către creier a unei cantități suficiente de oxigen. Acest traumatism poate provoca leziuni cerebrale permanente sau chiar moartea.