Reclamă

Greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn

Să pui copilul la somn poate să pară o sarcină ușoară la prima vedere, însă ce faci atunci când cel mic se confruntă cu puseuri de energie? Dacă nu stabilești din timp o bună rutină a somnului, atunci s-ar putea să-ți fie dificil să-l ajuți să adormă atunci când îți dorești. Specialiștii sunt de părere că există anumite greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn. Uite la ce ar trebui să fii atentă data viitoare când îl pregătești pe cel mic de culcare.

O mamă care își ține bebelușul în brațe încercând să-l adoarmă și ilustrând câteva dintre greșelile pe care părinții le fac atunci când își pun bebelușii la somn
Specialiștii sunt de părere că există anumite greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn / Shuuterstock

Somnul este una dintre cele mai importante activități din viața unui nou-născut. Perioada în care copilul se odihnește este vitală pentru buna dezvoltare a acestuia. Studiile au arătat de-a lungul timpului faptul că cea mai mare partea de dezvoltării copilului are loc în timpul somnului.

Greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn

În perioada în care dorm, bebelușii își îmbogățesc funcțiile cognitive, înmagazinând informațiile strânse pe parcursul zilei. Concomitent, micuțul tău se dezvoltă fizic. Astfel, lipsa somnului poate duce la epuizarea copilului, dar și la posibilele probleme de sănătate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Specialiștii spun că nu există o metodă sigură care să te ajute să-ți adormi mai ușor copilul. Cu toate acestea, există câteva trucuri simple la care poți apela pentru a-ți îmbunătății procesul de adormire a copilului. Majoritatea părinților învață din propriile greșeli atunci când vine vorba de somnul celui mic.

Experții au analizat de-a lungul timpului rutina pe care părinții le-o oferă micuțuilor lor și au întocmit o listă a principalelor greșeli.

Sari peste rutina de culcare a celui mic

Bebelușul este dependent de părinții săi în primii ani din viață. Este responsabilitatea părinților să-i ofere micuțului un program și să-i ghideze pașii. Implementarea unei rutine îl poate ajuta pe cel mic să se odihnească mult mai bine.

Cele mai multe persoane au nevoie de „un ritual” înainte de a merge la culcare, iar acest ritual nu ar trebui să lipsească nici din viața micuțului tău. O rutină îl va ajuta pe cel mic să se relaxeze mai rapid și va crea o legătură aparte între copil și părinți.

Specialiștii susțin că o rutină de somn este o strategie excelentă pentru a-l ajuta pe cel mic să se acomodeze cu programul de somn. Cei mai mulți specialiști recomandă ca rutina de somn să aibă loc cu cel puțin 30 de minute înainte de ora de culcare a celui mic.

Reclamă

Poți începe cu o baie caldă, un masaj pentru relaxarea celui mic, iar mai apoi îl poți duce în camera lui unde îi poți citi o poveste sau îi poți pune muzică ambientală. La finalul rutinei copilul va fi mult mai relaxat și va înțelege mult mai ușor că este momentul pentru odihnă.

Reclamă

Nu asculți mesajele pe care bebelușul tău încearcă să ți le transmită

Chiar dacă sunt mici și nu pot comunica la fel de ușor ca un adult, copii au anumite semnale pe care le transmit atunci când nu se simt bine.

Copilul îl va ajuta pe părinte să înțeleagă că este obosit și are nevoie din somn. Frecarea ochilor, căscatul, agitația sau pierderea interesului pentru joacă sunt doar câteva dintre semnele principale pe care cel mic le va transmite atunci când este somnoros. Este important să fii mereu cu ochii pe micuțul tău și să-i urmărești mesajele indirecte.

Cel mai adesea, un copil va dezvolta un tipar atunci când este somnoros, fiind mult mai ușor să-ți dai seama ce anume încearcă să-ți comunice micuțul tău. Încearcă să nu ignori aceste semne și să le iei în calcul data viitoare când îl pregătești pe micuț de somn.

De cele mai multe ori va fi mai ușor să-i introduci starea de somnolență atunci când acesta îți va da semne că este obosit și dornic să se odihnească.

Crearea tiparelor de somn

De cele mai multe ori părinții ajung să-și creeze propriile tipare de adormire a copilului. Acestea sunt cel mai adesea diferite de rutinele menționate anterior.

Atunci când o mămică este obosită, iar cel mic se trezește în mijlocul nopții, cel mai adesea îl va lua pe cel mic în brațe, îl va alăpta, iar mai apoi va încerca să-l adoarmă.

Specialiștii susțin că bebelușul va percepe aceste obiceiuri și le va interpreta ca pe niște tipare. Chiar dacă nu sunt comportamente negative, cel mic va fi atât de obișnuit cu ele încât nu va mai reuși să adoarmă dacă nu trece prin astfel de momente. Acest lucru poate duce în timp la o dependență pe care bebelușul o creează față de mama sa.

Pentru a evita acest lucru, specialiștii recomandă să-l pui pe cel mic în pat atunci când este somnoros, dar conștient, astfel încât să învețe în timp cum să adoarmă singur și să nu mai aibă nevoie de tine în mod permanent.

Trecerea mult prea rapidă de la pătuț la un pat pentru copii

Trecerea de la pătuț la un pat pentru copii mari poate fi tentantă pentru părinți, însă specialiștii spun că aceasta este una dintre cele mai comune greșeli pe care adulții o pot face.

Cei mai mulți specialiști recomandă ca trecerea să se facă doar atunci când cel mic încearcă să coboare singur din pătuțul pentru copii. Pătuțul îi comunică în mob nonverbal bebelușului faptul că există niște limite. Aceste „bariere” îi dau de înțeles copilului faptul că este timpul pentru somn.

Tranziția de la pătuț la patul pentru copii ar trebui să se facă treptat. Pentru început poți începe prin a lăsa șina de la pat puțin mai jos, asigurându-te că micuțul nu este pus în pericol dacă trece peste ea. Câteva perne sau o canapea lângă ar putea fi de mare ajutor.

O altă versiune a abordării graduale poate presupune aranjarea pătuțului lângă noul pat. Indiferent de metoda aleasă, este important să-i comunici micuțului tău că nu ar trebui să se ridice din pat fără tine. În felul acesta limitezi potențialele riscuri de rănire ale copilului atunci dacă rămâne nesupravegheat pentru câteva minute.

Îl pui pe cel mic la somn în orice loc

Este ușor să te bucuri de câteva momente de liniște atunci când cel mic adoarme în cărucior, în scaunul de mașină sau într-un alt loc care îți oferă puțin răgaz. Totuși, toate aceste locuri nu-i oferă micuțului tău somnul de care are cu adevărat nevoie pentru a se odihni.

Astfel de momente îi pot afecta în timp programul real de somn al copilului. Pentru a-și dezvolta obiceiuri sănătoase de somn, bebelușul ar trebui să aibă o zonă de somn care îi este familiară.

Sigur, această regulă poate fi încălcată atunci când familia se află la un eveniment important, însă este important ca părintele să rămână consecvent. Crearea unui loc familiar îl va ajuta pe cel mic să se odihnească mult mai bine și să înțeleagă mai ușor că este momentul de culcare

Nu respecți un program de somn

Consecvența este în continuare cheia când vine vorba de stabilirea unei rutine pentru copii. Copiii au nevoie de somn regulat și de ore de culcare rezonabile. În felul acesta vei reuși să-i reglezi copilului ciclurile hormonale de zi și de noapte.

Corpul copilului se va odihni, iar mintea va putea să-și dezvolte abilitățile cognitive. Bebelușul are nevoie de predictibilitate pentru a se simți în siguranță, spun specialiștii pentru Parents.com.

Astfel, este important să-i stabilești celui mic un program de somn pe care să încerci să-l respecți cu strictețe. Un program se domn consecvent îl va ajuta pe cel mic să adoarmă aproximativ la aceeași oră în fiecare zi.

Dacă programul se schimbă constant, atunci cel mic s-ar putea să nu se odihnească așa cum trebuie. Faptul că cel mic se opune orei de culcare se întâmplă, cel mai adesea, pentru că acesta nu are un program de somn bine stabilit.

Somnul regulat este vital pentru creșterea sănătoasă amicului tău. Studiile celor de la Healthline au mai arătat că apariția unui deficit de somn poate duce la probleme de comportament. Aceste probleme pot persista până la vârsta de 7 – 8 ani

Îl lași pe cel mic să stea treaz până târziu

La prima vedere poate să pară o idee bună, mai ales când vine vorba de copiii mai mari. Te gândești poate că cel mic se va culca târziu și în felul acesta va dormi până la ora prânzului. Acest lucru nu este deloc sănătos pentru bebelușul tău.

Ceasul intern este extrem de important, iar acest lucru îl ajută pe copiii mici să se trezească aproximativ la aceeași oră în fiecare dimineață.

Părinții care își lasă copilul să stea până târziu vor avea la sfârșit un micuț obosit, cu stări de nervozitate. Studiile arată că bebelușii au nevoie de 10 până la 15 ore de somn. Copiii mici au nevoie de 1 până la 14 ore de somn, iar preșcolarii au nevoie de 10 până la 12 ore de somn în fiecare noapte.

Nu reușești să te înțelegi cu partenerul de viață în ceea ce privește rutina de somn a copilului

Când vine vorba de somnul copilului, părinții ar trebui să lucreze împreună la crearea unui program bine pus la punct.

Părinții ar trebui să fie de acord cu tactica pe care urmează să o folosească pentru a-și ajuta copilul să învețe să se liniștească și să se odihnească mai bine. Dacă rutina ta este diferită de cea a partenerului, atunci bebelușul s-ar putea să nu mai înțeleagă ce se întâmplă. Așa cum am precizat anterior, consecvența este cheia când vine vorba de somnul copilului tău.

Deciziile luate în cuplu ar trebui să fie în acord. Părinții ar trebui să lucreze împreună și să găsească amândoi metoda care funcționează cel mai bine. La final, scopul comun este acela de a-i oferi copilului un somn liniștit și odihnitor și un mediu sigur înc are să se dezvolte.

Renunți prea ușor

Printre principalele greșeli pe care părinții le fac atunci când își pun bebelușii la somn se numără faptul că renunță mult prea repede. Niciodată nu este prea târziu pentru a schimba obiceiurile greșite de somn. Răbdarea va fi cheia reușite în astfel de situații.

Nu există un secret și o rețetă care să se aplice universal tuturor copiilor. Este important să găsești ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine și bebelușul tău. A te aștepta la rezultate rapide atunci când încerci să schimbi un obicei al copilului tău este destul de nerealist.

Părinții ar trebui să dedice două până la trei săptămâni „antrenamentului de somn”, spun specialiștii. Cu timp și dedicare, bebelușul va înțelege care este rutina sa de somn și cât de importantă este aceasta. 

Te-ar mai putea interesa și
Fetița a adormit cu capul pe scaunul de masă
Privarea de somn la copii: cum îți dai seama și ce poți face
Privarea de somn la copii: cum îți dai seama și ce poți face
Bebelușul doarme în pătuțul lui
Somnul bebelușilor în primul an de viață: cicluri de somn și sfaturi
Somnul bebelușilor în primul an de viață: cicluri de somn și sfaturi
O mamă care ăși ține bebelușul pe piept pentru a ilustra câteva metode prin care poți să-ți adormi bebelușul mai ușor
Metode prin care poți să adormi un bebeluș rapid. Sfaturi utile pentru orice părinte
Metode prin care poți să adormi un bebeluș rapid. Sfaturi utile pentru orice părinte
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
6
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
7
O fetiță care joacă cărți
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Crazy Eights este un joc clasic de cărți, potrivit pentru toate vârstele. Află cum se joacă Crazy Eights și descoperă sfaturi utile care îi vor ajuta pe cei mici să joace și să câștige. Dacă vrei un joc de cărți ușor de învățat,......
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
Un bol alb plin cu supă de primăvară cu legume și carne de pui
15 mai, 09:39
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței
12 mai, 15:10
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
mână de femeie și mână de bărbat pe un fundal deschis la culoare cu un test de sarcină
12 mai, 09:40
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Copil își roade unghiile
21 aprilie, 09:56
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Închide