Reclamă

Greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn

Să pui copilul la somn poate să pară o sarcină ușoară la prima vedere, însă ce faci atunci când cel mic se confruntă cu puseuri de energie? Dacă nu stabilești din timp o bună rutină a somnului, atunci s-ar putea să-ți fie dificil să-l ajuți să adormă atunci când îți dorești. Specialiștii sunt de părere că există anumite greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn. Uite la ce ar trebui să fii atentă data viitoare când îl pregătești pe cel mic de culcare.

O mamă care își ține bebelușul în brațe încercând să-l adoarmă și ilustrând câteva dintre greșelile pe care părinții le fac atunci când își pun bebelușii la somn
Specialiștii sunt de părere că există anumite greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn / Shuuterstock

Somnul este una dintre cele mai importante activități din viața unui nou-născut. Perioada în care copilul se odihnește este vitală pentru buna dezvoltare a acestuia. Studiile au arătat de-a lungul timpului faptul că cea mai mare partea de dezvoltării copilului are loc în timpul somnului.

Greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn

În perioada în care dorm, bebelușii își îmbogățesc funcțiile cognitive, înmagazinând informațiile strânse pe parcursul zilei. Concomitent, micuțul tău se dezvoltă fizic. Astfel, lipsa somnului poate duce la epuizarea copilului, dar și la posibilele probleme de sănătate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Specialiștii spun că nu există o metodă sigură care să te ajute să-ți adormi mai ușor copilul. Cu toate acestea, există câteva trucuri simple la care poți apela pentru a-ți îmbunătății procesul de adormire a copilului. Majoritatea părinților învață din propriile greșeli atunci când vine vorba de somnul celui mic.

Experții au analizat de-a lungul timpului rutina pe care părinții le-o oferă micuțuilor lor și au întocmit o listă a principalelor greșeli.

Sari peste rutina de culcare a celui mic

Bebelușul este dependent de părinții săi în primii ani din viață. Este responsabilitatea părinților să-i ofere micuțului un program și să-i ghideze pașii. Implementarea unei rutine îl poate ajuta pe cel mic să se odihnească mult mai bine.

Cele mai multe persoane au nevoie de „un ritual” înainte de a merge la culcare, iar acest ritual nu ar trebui să lipsească nici din viața micuțului tău. O rutină îl va ajuta pe cel mic să se relaxeze mai rapid și va crea o legătură aparte între copil și părinți.

Specialiștii susțin că o rutină de somn este o strategie excelentă pentru a-l ajuta pe cel mic să se acomodeze cu programul de somn. Cei mai mulți specialiști recomandă ca rutina de somn să aibă loc cu cel puțin 30 de minute înainte de ora de culcare a celui mic.

Reclamă

Poți începe cu o baie caldă, un masaj pentru relaxarea celui mic, iar mai apoi îl poți duce în camera lui unde îi poți citi o poveste sau îi poți pune muzică ambientală. La finalul rutinei copilul va fi mult mai relaxat și va înțelege mult mai ușor că este momentul pentru odihnă.

Reclamă

Nu asculți mesajele pe care bebelușul tău încearcă să ți le transmită

Chiar dacă sunt mici și nu pot comunica la fel de ușor ca un adult, copii au anumite semnale pe care le transmit atunci când nu se simt bine.

Copilul îl va ajuta pe părinte să înțeleagă că este obosit și are nevoie din somn. Frecarea ochilor, căscatul, agitația sau pierderea interesului pentru joacă sunt doar câteva dintre semnele principale pe care cel mic le va transmite atunci când este somnoros. Este important să fii mereu cu ochii pe micuțul tău și să-i urmărești mesajele indirecte.

Cel mai adesea, un copil va dezvolta un tipar atunci când este somnoros, fiind mult mai ușor să-ți dai seama ce anume încearcă să-ți comunice micuțul tău. Încearcă să nu ignori aceste semne și să le iei în calcul data viitoare când îl pregătești pe micuț de somn.

De cele mai multe ori va fi mai ușor să-i introduci starea de somnolență atunci când acesta îți va da semne că este obosit și dornic să se odihnească.

Crearea tiparelor de somn

De cele mai multe ori părinții ajung să-și creeze propriile tipare de adormire a copilului. Acestea sunt cel mai adesea diferite de rutinele menționate anterior.

Atunci când o mămică este obosită, iar cel mic se trezește în mijlocul nopții, cel mai adesea îl va lua pe cel mic în brațe, îl va alăpta, iar mai apoi va încerca să-l adoarmă.

Specialiștii susțin că bebelușul va percepe aceste obiceiuri și le va interpreta ca pe niște tipare. Chiar dacă nu sunt comportamente negative, cel mic va fi atât de obișnuit cu ele încât nu va mai reuși să adoarmă dacă nu trece prin astfel de momente. Acest lucru poate duce în timp la o dependență pe care bebelușul o creează față de mama sa.

Pentru a evita acest lucru, specialiștii recomandă să-l pui pe cel mic în pat atunci când este somnoros, dar conștient, astfel încât să învețe în timp cum să adoarmă singur și să nu mai aibă nevoie de tine în mod permanent.

Trecerea mult prea rapidă de la pătuț la un pat pentru copii

Trecerea de la pătuț la un pat pentru copii mari poate fi tentantă pentru părinți, însă specialiștii spun că aceasta este una dintre cele mai comune greșeli pe care adulții o pot face.

Cei mai mulți specialiști recomandă ca trecerea să se facă doar atunci când cel mic încearcă să coboare singur din pătuțul pentru copii. Pătuțul îi comunică în mob nonverbal bebelușului faptul că există niște limite. Aceste „bariere” îi dau de înțeles copilului faptul că este timpul pentru somn.

Tranziția de la pătuț la patul pentru copii ar trebui să se facă treptat. Pentru început poți începe prin a lăsa șina de la pat puțin mai jos, asigurându-te că micuțul nu este pus în pericol dacă trece peste ea. Câteva perne sau o canapea lângă ar putea fi de mare ajutor.

O altă versiune a abordării graduale poate presupune aranjarea pătuțului lângă noul pat. Indiferent de metoda aleasă, este important să-i comunici micuțului tău că nu ar trebui să se ridice din pat fără tine. În felul acesta limitezi potențialele riscuri de rănire ale copilului atunci dacă rămâne nesupravegheat pentru câteva minute.

Îl pui pe cel mic la somn în orice loc

Este ușor să te bucuri de câteva momente de liniște atunci când cel mic adoarme în cărucior, în scaunul de mașină sau într-un alt loc care îți oferă puțin răgaz. Totuși, toate aceste locuri nu-i oferă micuțului tău somnul de care are cu adevărat nevoie pentru a se odihni.

Astfel de momente îi pot afecta în timp programul real de somn al copilului. Pentru a-și dezvolta obiceiuri sănătoase de somn, bebelușul ar trebui să aibă o zonă de somn care îi este familiară.

Sigur, această regulă poate fi încălcată atunci când familia se află la un eveniment important, însă este important ca părintele să rămână consecvent. Crearea unui loc familiar îl va ajuta pe cel mic să se odihnească mult mai bine și să înțeleagă mai ușor că este momentul de culcare

Nu respecți un program de somn

Consecvența este în continuare cheia când vine vorba de stabilirea unei rutine pentru copii. Copiii au nevoie de somn regulat și de ore de culcare rezonabile. În felul acesta vei reuși să-i reglezi copilului ciclurile hormonale de zi și de noapte.

Corpul copilului se va odihni, iar mintea va putea să-și dezvolte abilitățile cognitive. Bebelușul are nevoie de predictibilitate pentru a se simți în siguranță, spun specialiștii pentru Parents.com.

Astfel, este important să-i stabilești celui mic un program de somn pe care să încerci să-l respecți cu strictețe. Un program se domn consecvent îl va ajuta pe cel mic să adoarmă aproximativ la aceeași oră în fiecare zi.

Dacă programul se schimbă constant, atunci cel mic s-ar putea să nu se odihnească așa cum trebuie. Faptul că cel mic se opune orei de culcare se întâmplă, cel mai adesea, pentru că acesta nu are un program de somn bine stabilit.

Somnul regulat este vital pentru creșterea sănătoasă amicului tău. Studiile celor de la Healthline au mai arătat că apariția unui deficit de somn poate duce la probleme de comportament. Aceste probleme pot persista până la vârsta de 7 – 8 ani

Îl lași pe cel mic să stea treaz până târziu

La prima vedere poate să pară o idee bună, mai ales când vine vorba de copiii mai mari. Te gândești poate că cel mic se va culca târziu și în felul acesta va dormi până la ora prânzului. Acest lucru nu este deloc sănătos pentru bebelușul tău.

Ceasul intern este extrem de important, iar acest lucru îl ajută pe copiii mici să se trezească aproximativ la aceeași oră în fiecare dimineață.

Părinții care își lasă copilul să stea până târziu vor avea la sfârșit un micuț obosit, cu stări de nervozitate. Studiile arată că bebelușii au nevoie de 10 până la 15 ore de somn. Copiii mici au nevoie de 1 până la 14 ore de somn, iar preșcolarii au nevoie de 10 până la 12 ore de somn în fiecare noapte.

Nu reușești să te înțelegi cu partenerul de viață în ceea ce privește rutina de somn a copilului

Când vine vorba de somnul copilului, părinții ar trebui să lucreze împreună la crearea unui program bine pus la punct.

Părinții ar trebui să fie de acord cu tactica pe care urmează să o folosească pentru a-și ajuta copilul să învețe să se liniștească și să se odihnească mai bine. Dacă rutina ta este diferită de cea a partenerului, atunci bebelușul s-ar putea să nu mai înțeleagă ce se întâmplă. Așa cum am precizat anterior, consecvența este cheia când vine vorba de somnul copilului tău.

Deciziile luate în cuplu ar trebui să fie în acord. Părinții ar trebui să lucreze împreună și să găsească amândoi metoda care funcționează cel mai bine. La final, scopul comun este acela de a-i oferi copilului un somn liniștit și odihnitor și un mediu sigur înc are să se dezvolte.

Renunți prea ușor

Printre principalele greșeli pe care părinții le fac atunci când își pun bebelușii la somn se numără faptul că renunță mult prea repede. Niciodată nu este prea târziu pentru a schimba obiceiurile greșite de somn. Răbdarea va fi cheia reușite în astfel de situații.

Nu există un secret și o rețetă care să se aplice universal tuturor copiilor. Este important să găsești ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine și bebelușul tău. A te aștepta la rezultate rapide atunci când încerci să schimbi un obicei al copilului tău este destul de nerealist.

Părinții ar trebui să dedice două până la trei săptămâni „antrenamentului de somn”, spun specialiștii. Cu timp și dedicare, bebelușul va înțelege care este rutina sa de somn și cât de importantă este aceasta. 

Te-ar mai putea interesa și
Bebelușul doarme în pătuțul lui
Somnul bebelușilor în primul an de viață: cicluri de somn și sfaturi
Somnul bebelușilor în primul an de viață: cicluri de somn și sfaturi
O mamă care ăși ține bebelușul pe piept pentru a ilustra câteva metode prin care poți să-ți adormi bebelușul mai ușor
Metode prin care poți să adormi un bebeluș rapid. Sfaturi utile pentru orice părinte
Metode prin care poți să adormi un bebeluș rapid. Sfaturi utile pentru orice părinte
Bebeluș care stă pe pat învelit cu pilota lângă un uscător de păr
Cum poate zgomotul alb să îl adoarmă pe micuțul tău. Ce spun specialiștii
Cum poate zgomotul alb să îl adoarmă pe micuțul tău. Ce spun specialiștii
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mai multe bioșe cu căpșuni puse pe un grătar alături de câteva flori albe
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Sezonul căpșunilor a început, iar tu poți să prepari o rețetă delicioasă și sănătoasă de brioșe cu căpșuni. Brioșele sunt moi, dulci și pot fi puse cu succes în pachețelul de la școală al copilului tău. Nu vei avea nevoie de......
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
2
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
07:10
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
15 mai, 10:29
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
15 mai, 07:55
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Gravidă ține în mâini două suzete de culori diferite
15 mai, 07:01
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Închide