Sindromul de turnichetului frecvent întâlnit la bebeluși, dar poate afecta și copiii mai mari. În cele ce urmează poți afla mai multe despre ce este sindromul de turnichet al părului, cum să îl depistați și sfaturi despre cum să reacționați în siguranță.
Ce este sindromul turnichetului
Sindromul de turnichetului apare din cauza unui fir de păr sau a unui fir de ață care se înfășoară strâns în jurul unei părți ale corpului. Printre acestea se pot număra degetele de la mâini sau picioare, dar și de organele genitale, sfârcuri, lobii urechilor, limbă sau buric, spune clevelandclinic.org.
Firul de păr sau de ață constrânge fluxul sangvin, provoca înroșirea, umflarea sau decolorarea zonei. Dacă nu este tratat, sindromul turnichetul poate duce la deteriorarea nervilor și a țesuturilor sau chiar la amputarea părții afectate a corpului.
Atunci când este depistat și îndepărtat la timp, orice umflătură și decolorare a pielii poate dispărea după câteva ore, fără efecte negative de durată.
Care sunt semnele și simptomele sindromului turnichetului
Printre primele semne ale sindromului turnichetului se numără plânsul excesiv, iritabilitatea și roșeață sau umflături pe un deget de la mână, de la picior sau pe o altă parte a corpului. Pentru că zona poate fi foarte sensibilă, îi poate provoca copilului durere și disconfort.
La o inspecție mai amănunțită, este posibil să vezi un șanț în interiorul zonei. Acesta poate arăta ca o încrețitură normală în pliurile bebelușului dumneavoastră. În cazuri mai grave, șanțul poate fi umplut cu lichid și poate avea un miros urât.
Care sunt cauzele sindromului turnichetului
Unul dintre cele mai frecvente cauze ale sindromului turnichetului este căderea părului postnatal (care se numește efluviu telogen). Din cauza schimbărilor hormonale după naștere, până la 90% dintre mămici se confruntă cu o cădere excesivă a părului, care poate dura între două și șase luni. Din această cauză, copilul este expus părului care cad și astfel crește riscul apariție a acestei afecțiuni.
În plus, anumite articole de vestimentare pentru bebeluși pot avea același efect. Fire de ață care ies din mănuși, șosete sau pijamale, pot face același lucru ca și firele de păr, așa că verifică-le cu atenție.
Cum să elimini un fir de păr prins de deget sau de altă parte a corpului
Singura modalitate ca degetul să-și revină este aceea de a îndepărta complet părul, spune healthline.com. Acest lucru poate fi dificil de făcut dacă zona este umflată sau dacă firul de păr este subțire și greu de văzut.
Una dintre cele mai simple metode de a îndepărta firul de păr este prin folosirea unei creme depilatoare. Pentru a o putea folosi este important ca pielea din jurul zonei afectate să nu sângerează sau să nu fie fisurată. Ca să folosești această metodă, iată ce trebuie să urmezi următorii pași:
- Du copilul într-o cameră cu iluminare bună sau luminează zona afectată cu o lanternă.
- Localizează firul de păr.
- Folosește crema depilatoare direct pe firul de păr.
- Așteptă 5 minute.
- Spălă crema depilatoare cu apă călduță.
- Aplică un dezinfectant pe zona respectivă.
O altă variantă ar fi să folosești o pensetă, dar această metodă poate fi dificilă dacă părul este subțire sau dacă zona este extrem de umflată. În plus, trebuie săai grijă să nu perforezi pielea sau să înfășori părul și mai strâns în jurul zonei.
Dacă zona este în continuare roșie, umflată sau are striații, iar bebelușul are în continuare dureri, discută de urgență cu medicul. Îngrijirea medicală de urgență este esențială pentru a vă proteja copilul de complicații grave.
Atunci când niciuna dintre metode nu funcționează, poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală din partea unui specialist în chirurgie pediatrică. Acesta va folosi un anestezic și va face o incizie pentru scoate firul de păr.
Cum poți preveni sindromul turnichetului
În primul rând, ar trebui să devii conștientă de această afecțiune și să iei măsuri pentru a reduce contactul bebelușului cu firele de păr sau de ață. Iată ce poți face:
- Periază-ți părul des pentru a te asigura că bebelușul nu intra în contact cu firele căzute.
- Prinde-ți părul, într-o coadă, la spate, când îți îngrijești bebelușul.
- Verifică frecvent a degetelor de la mâini, picioarelor și organele genitale ale bebelușului.
- Evită să-ți îmbrăci bebelușul cu mănuși și haine mai vechi, care pot avea fire de ață ieșite.
- Dacă bebelușului este atras de părul tău, distrage-i atenția către o jucărie sau un alt obiect.
Complicații ale sindromului turnichetului
Cu un diagnostic și un tratament precoce, rana provocată de sindromul turnichetului ar trebui să se vindece rapid și nu ar trebui să aibă nevoie de niciun tratament suplimentar.
În schimb, dacă este lăsat netratat, sindromul turnichetului de păr poate provoca complicații grave care includ:
- Umflături excesive.
- Leziuni ale nervilor.
- Lipsa fluxului sanguin către apendice.
- Moartea țesutului (necroză).
- Eroziune osoasă.
În cele mai grave cazuri, un specialist în chirurgie pediatrică va trebui să le îndepărteze apendicele prin amputare.