Alăptarea este un subiect sensibil pentru multe mame. Și pentru că naște o mulțime de semne de întrebare, Mirela Vaida a vrut să abordeze cât mai multe dintre ele într-o discuție cu Ilinca Tranulis la DePărinți.ro | Sfatul Specialistului.
Ilinca Tranulis a vorbit despre alăptare și beneficiile ei
Ilinca Tranulis este medic specialist pediatru. Este de asemenea primul medic din România care a introdus o linie telefonică dedicată alăptării pentru proaspetele mămici. 07alaptare este numărul pentru call center-ul dedicat alăptării în România și tot așa se numește și site-ul.
Și pentru că cel mai popular mit despre alăptare este că mamele care nasc natural au lactație mai repede, iar cele care nasc prin cezariană mult mai târziu, Ilinca Tranulis a adus sfatul specialistului la DePărinți.ro.
-Ne putem gândi la o alăptare mai ușoară în funcție de tipul de naștere?
-Există un pic de adevăr în această teorie. Viitoarele mame au lapte în sâni începând cu săptămâna 17 de sarcină. Nu există să nu aibă lapte, este acolo pregătit. Declanșarea lactației se face însă atunci când placenta este scoasă. Ceea ce influențează la naștere este trecerea prin travaliu. Acesta ajută venirea puțin mai repede a laptelui. De asemenea, e important și faptul că după o naștere naturală separarea de copil este probabil mai scurtă.
Ilinca Tranulis spune că atunci când mamele sunt nevoite să stea mai mult departe de copil după naștere e foarte important ca ele să mulgă laptele. Pot face acest lucru fie manual, fie cu ajutorul unei pompe. Este nevoie de asemenea ca atunci când se poate, bebelușul să fie atașat la sân. Nu ajută deloc dacă micuțul stă pur și simplu pe pieptul mamei.
În cazul în care sunt probleme și nu există compatibilitate între gurița bebelușului și mamelon, este necesară atenția unui specialist în alăptare. Acesta poate să vadă și să corecteze eventualele erori.
Recomandări pentru începutul alăptării:
- Punerea copilului la sân cât mai repede cu putință;
- Atașarea la sân nu ar trebui să fie dureroasă;
- De urmărit înghițiturile copilului.
La ce trebuie să fie atente mamele care nu pot alăpta din prima
În cazul în care copilul nu se atașează la sân și plânge din start sau pare că se atașează, suge foarte puțin și apoi doarme, dar doarme foarte mult, ori stă foarte mult la sân, dar ațipește și nu poate nici să doarmă, atunci atât mama, cât și cel mic au nevoie de un consultant în lactație. În alte cazuri e nevoie de supliment de lapte praf.
Pe de altă parte, în cazul mamelor care au prea mult lapte, se naște o altă întrebare, destul de des întâlnită.
-Stimulăm lactația mai mult decât consumă copilul și depozităm laptele în frigider sau îl lăsăm să-și ia fix cât îi trebuie?
-Copilul care suge eficient reglează singur producția mamei. O producție crescută este mult mai greu de gestionat decât o cantitate mai mică de lapte. Dacă stocăm sau nu lapte este alegerea mamei.
Pentru că laptele matern este bogat în nutrieți și anticorpi, specialiștii în alăptare și medicii pediatri spun că un copil alăptat are și o imunitate mai bună. De cele mai multe ori ei trec mai ușor prin viroze. "Știam că alăptarea asta este minunată, dar încă nu știm toate minunile pe care le poate face", spune Ilinca Tranulis.
Chiar dacă alăptarea este cea care ajută mult la crearea unei conexiuni puternice între mamă și copil, Ilinca Tranulis a punctat că nu este bine să punem presiune pe mamele la care alăptarea nu funcționează.
Cel mai important lucru este ca bebelușul să fie hrănit, nu contează cum. E bine să primească laptele matern, dar doar în situațiile în care se poate și să fie alăptat la sân. Dacă din toate acestea, unele mame nu reușesc totuși să-și alăpteze bebelușii, ele nu trebuie să se simtă vinovate. Nu e indicat să pună presiune pe ele. E mult mai important să se bucure de cei mici și să fie fericiți împreună.