Reclamă

Limbajul iubirii la copii. Cum poți înțelege mai bine sentimentele micuțului tău

În ultimii ani s-a vorbit tot mai des despre limbajul iubirii la copii. Specialiștii în parenting spune că cei mici deprind rapid un limbaj propriu. Acest lucru se întâmplă încă din primii ani din viață.

O fetiță care își îmbrățișează mama și o sărută pe obraz pentru a ilustra limbajl iubirii la copii
În ultimii ani s-a vorbit tot mai des despre limbajul iubirii la copii. Specialiștii în parenting spune că cei mici deprind rapid un limbaj propriu / Shutterstock

Înțelegerea limbajului iubirii și a etapelor de dezvoltare ale copilului te poate ajuta să identifici care sunt semnele că cel mic are încredere în tine și că te iubește fără echivoc.

Limbajul iubirii la copii

Părinții își iubesc copiii nemărginit, iar uneori se întreabă dacă cei mici simt aceleași lucruri ca ei. Specialiștii în parenting spune că nu trebuie să te temi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Chiar dacă cel mic nu poate să-ți comunice încă, acesta sigur nutrește sentimente de iubire față de tine. Dovada se află în reperele de dezvoltare ale copilului și în indiciile comportamentale.

Dacă privești cu atenție, vei vedea o mulțime de semne care îi arată că bebelușul tău are încredere în tine și te iubește. Încrederea și atașamentul sunt principalele limbaje ale iubirii pentru copii, spun specialiștii de la BabyCenter.com.

Când încep copiii să manifeste primele semne de afecțiune

Legătura dintre bebeluși și părinții lor începe imediat după naștere. Când copilul tău plânge, tu îi răspunzi nevoilor și construiești un atașament sigur pentru copil.

Acel atașament este fundamentul sănătății emoționale și al viitoarelor expresii ale iubirii copilului tău. Atunci când copilul tău este foarte mic, acesta își arată afecțiunea față de tine prin atingeri.

La scurt timp după naștere, poți să observi cum cel mic încearcă să întindă mânuțele pentru a ajunge la tine.

Reclamă

Până la două luni, majoritatea bebelușilor vor părea tot timpul fericiți să-și vadă părinții și vor avea o privire plină de afecțiune.

Până la patru luni, bebelușul tău va zâmbi neîndemnat, sperând să-ți atragă atenția. Limbajul iubirii la bebeluși ne ste complex.

Dacă ai grijă de copilul tău, el te va iubi necondiționat. Poți începe să construiești o relație de încredere cu copilul tău încă din primele momente de la nașterea acestuia. Dacă copilul tău are încredere în tine, acesta va avea, de asemenea, încredere că lumea este un loc sigur pentru el.

Acest atașament este un atașament sigur, care este esențial pentru dezvoltarea emoțională sănătoasă a bebelușului.

Reclamă

Care sunt semnele că bebelușul tău te iubește

Copiii transmit iubirea într-un mod simpli și inocent. Bebelușul posedă un limbaj al iubirii încă din primele momente în care vine pe lume. Tot ce trebuie să faci este să-l observi cu atenție și să ai încredere în el.

Bebelușul te privește în ochi

Atunci când bebelușul tău te privește în ochi ar trebui să-i simți iubirea. Specialiștii spun că acesta este un semn adorabil al limbajului iubirii la nou-născuți.

Bebelușilor le place să se uite la chipul tău. Până la două luni, majoritatea bebelușilor și-au perfecționat privirea și expresivitatea lor este sinceră.

Mulți specialiști spun că acesta este un instinct de supraviețuire, prin care copilul atrage dragostea și atenția celui care se ocupă de îngrijirea sa.

Îți recunoaște mirosul

Copilul tău va merge mereu spre lucrurile care au parfumul tău. Mirosul unei mame îl face pe bebeluș să se simtă în siguranță și îi încurajează acestuia abilitățile de socializare.

Pentru bebelușul tău, nimic nu miroase mai dulce decât tine. Data viitoare când acesta se ghemuiește la pieptul tău, observă-l cu atenție pentru că este un semn al iubirii sale.

Îți zâmbește constant

Prima dată când bebelușul tău îți oferă un zâmbet adevărat este un moment magic. Este felul copiilor de a spune „te iubesc”. Majoritatea bebelușilor vor zâmbi înapoi dacă le zâmbești și tu.

Vorbesc cu tine

Primele mișcări ale bebelușului vor fi îndreptate către tine.

Până la patru luni, bebelușii vor scoate sunete ca răspuns la vocea ta și va întoarce capul pentru a încerca să te găsească atunci când îi vorbești. Asta arată că cel mic te ascultă și își dorește să fie lângă tine.

Te vrea în preajma sa

Pe măsură ce bebelușii devin conștienți de lumea din jurul lor, aceștia încep să observe că unii oameni sunt familiari.

Până la șase luni, bebelușii vor recunoaște oamenii pe care îi iubesc, cum ar fi bunicii, frații și, desigur, părinții. Cu cât va crește, cu atât își va arăta mai mult dorința de a te avea în preajma sa.

Este atent la tot ceea ce faci

Copilul copiază comportamentul părinților săi. Acest lucru se numește atenție comună. Specialiștii spun că acest comportament poate începe atunci când copilul are doar câteva luni, dar este mai pronunțat la 9 până la 12 luni.

Te folosește drept „scut”

Dacă bebelușul tău își îngroapă fața în pieptul tău atunci când cineva nou apare, acesta este un semn al iubirii.

Se numește „anxietatea străinului„ și este o fază normală din viața unui bebeluș. Acesta are încredere în tine și se va întoarce cu chipul la pieptul tău pentru a se feri de oamenii străini.

Semne că copilul tău te iubește

Limbajul iubirii devine mult mai vizibil pe măsură ce micuțul tău crește. Copii își exprimă iubirea puțin diferit față de perioada în care sunt bebeluși.

Îți oferă îmbrățișări și sărutări

Afecțiunea copilului crește pe măsură ce acesta devine din ce în ce mai conștient de lumea din jurul său. Până la 15 luni, copilul tău va începe să-ți ofere afecțiune fizică. Fii pregătită pentru îmbrățișări de la micuțul tău.

Îți copiază comportamentul

Vei observa că cel mic va încerca să-ți copieze tot mai mult comportamentul. Imitația este cea mai sinceră formă de iubire. Copiii încearcă să le arate părinților că au încredere în ei și că își doresc să fie ca aceștia.

Încearcă să poarte tot mai multe conversații cu tine

Nu este nimic neobișnuit ca un copil să-ți răspundă la întrebări, să fie martor la reacțiile tale și să-ți asculte ideile.

Acest comportament este cunoscut sub numele de „reciprocitate social-emoțională”. Acesta este un semn al atașamentului și al încrederii copilului tău în tine.

Apelează la tine pentru ajutor

Cel mic îți va cere ajutorul ca un semn al iubirii sale. Atunci când se simte în pericol, copilul tău își va ridica brațele să-l ridici și să-l ții aproape.

Pare complet natural, dar este și un semn dulce că cel mic te iubește și are încredere în tine. Copiii știu că pot conta pe tine și că le vei sta alături în orice moment.

Află și cele 10 fraze care îi îndepărtează pe copii de părinți. Descoperă ce ai putea spune în schimb.

Semne că preșcolarul tău te iubește

Preșcolarii își vor manifesta iubirea puțin diferit. Copilului tău îi va fi mult mai simplu să-și exprime iubirea în această perioadă a vieții.

Îți fac declarații verbale ale iubirii lor

La vârsta de 3 sau 4 ani, mulți copii înșiră propoziții scurte. Asta înseamnă că ar putea să înceapă să-și exprime dragostea cu ajutorul cuvintelor și expresiilor.

S-ar putea să-l auzi atunci când îți spune „ te iubesc” sau „vreau să fim împreună pentru totdeauna”.

Încearcă să-ți atragă atenția

Preșcolarii vor încerca să-ți atragă atenția atunci când vor vrea să-și manifeste iubirea. Cel mic poate începe să arunce cu nisip în locul de joacă sau să vorbească repetitiv pentru a se asigura că te uiți la el.

Oricât de frustrant ar fi, specialiștii spun că acest comportament este un alt semn alf aptului că ești improtantă pentru copulul tău.

Te mângâie și e atent

Preșcolarii te pot surprinde cu empatia lor. Ei se comport atunci cum îi tratezi și sunt tare iubitori. Copilul va încerca să te mângâie și să te ia în brațe pentru a-și exprima iubirea.

Nu în ultimul rând, acesta ar putea să-ți ofere diferite cadouri. Cadourile mici sunt doar o altă formă prin care își exprimă iubirea.

Desenele făcute la grădiniță vor fi semnul or că se gândesc la tine.

Copilul te consideră confidenta lui

Atunci când copilul vine la tine cu o problemă, aceea îți arată că te iubește și are încredere în tine. Aceștia știu că găsesc ajutorul necesar atunci când vorbesc cu tine. Copii devin deschiși la sfaturile tale.

Îți doresc să facă lucruri cu tine

Copilul tău s-ar putea să-și dorească să-ți ofere ceai sau să-ți pregătească micul dejun. Acesta este un semn al dragostei lor.

Pe măsură ce copilul crește, acesta devine tot mai dornic să te ajute.

Copilul te laudă și își arată recunoștința

Atunci când copilul te laudă, acesta încearcă să-ți spună că te iubește.

Data viitoare când copilul tău îți mulțumește pentru o gustare, amintește-ți că și aceste cuvinte sunt o formă a iubirii lor, spun cei de la Parents.com. Copilul va avea mai multă încredere în tine și va încerca să-ți ofere cuvinte de iubire.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Mamă, îmbrăcată cu bluză albă și jeanși, care stă pe jos, pe un covor bej, în dormitor, unde se mai găsește un dulap alb și o mașinuță colorată și un puzzle și citește pe o carte împreună cu bebelușul îmbrăcat în tricou lila și pantaloni gri și piciaorele goale
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
O mămică care stă pe un covor alături de fiica ei în timp ce îi ține la ureche un telefon de jucărie pentru a ilustra motivul pentru care unii copii învață să vorbească mai repede decât alții
Motivul pentru care unii copii învață să vorbească mai repede. La ce semne poți să fii atentă
Motivul pentru care unii copii învață să vorbească mai repede. La ce semne poți să fii atentă
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Închide