Reclamă

Limbajul iubirii la copii. Cum poți înțelege mai bine sentimentele micuțului tău

În ultimii ani s-a vorbit tot mai des despre limbajul iubirii la copii. Specialiștii în parenting spune că cei mici deprind rapid un limbaj propriu. Acest lucru se întâmplă încă din primii ani din viață.

O fetiță care își îmbrățișează mama și o sărută pe obraz pentru a ilustra limbajl iubirii la copii
În ultimii ani s-a vorbit tot mai des despre limbajul iubirii la copii. Specialiștii în parenting spune că cei mici deprind rapid un limbaj propriu / Shutterstock

Înțelegerea limbajului iubirii și a etapelor de dezvoltare ale copilului te poate ajuta să identifici care sunt semnele că cel mic are încredere în tine și că te iubește fără echivoc.

Limbajul iubirii la copii

Părinții își iubesc copiii nemărginit, iar uneori se întreabă dacă cei mici simt aceleași lucruri ca ei. Specialiștii în parenting spune că nu trebuie să te temi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Chiar dacă cel mic nu poate să-ți comunice încă, acesta sigur nutrește sentimente de iubire față de tine. Dovada se află în reperele de dezvoltare ale copilului și în indiciile comportamentale.

Dacă privești cu atenție, vei vedea o mulțime de semne care îi arată că bebelușul tău are încredere în tine și te iubește. Încrederea și atașamentul sunt principalele limbaje ale iubirii pentru copii, spun specialiștii de la BabyCenter.com.

Când încep copiii să manifeste primele semne de afecțiune

Legătura dintre bebeluși și părinții lor începe imediat după naștere. Când copilul tău plânge, tu îi răspunzi nevoilor și construiești un atașament sigur pentru copil.

Acel atașament este fundamentul sănătății emoționale și al viitoarelor expresii ale iubirii copilului tău. Atunci când copilul tău este foarte mic, acesta își arată afecțiunea față de tine prin atingeri.

La scurt timp după naștere, poți să observi cum cel mic încearcă să întindă mânuțele pentru a ajunge la tine.

Reclamă

Până la două luni, majoritatea bebelușilor vor părea tot timpul fericiți să-și vadă părinții și vor avea o privire plină de afecțiune.

Până la patru luni, bebelușul tău va zâmbi neîndemnat, sperând să-ți atragă atenția. Limbajul iubirii la bebeluși ne ste complex.

Dacă ai grijă de copilul tău, el te va iubi necondiționat. Poți începe să construiești o relație de încredere cu copilul tău încă din primele momente de la nașterea acestuia. Dacă copilul tău are încredere în tine, acesta va avea, de asemenea, încredere că lumea este un loc sigur pentru el.

Acest atașament este un atașament sigur, care este esențial pentru dezvoltarea emoțională sănătoasă a bebelușului.

Reclamă

Care sunt semnele că bebelușul tău te iubește

Copiii transmit iubirea într-un mod simpli și inocent. Bebelușul posedă un limbaj al iubirii încă din primele momente în care vine pe lume. Tot ce trebuie să faci este să-l observi cu atenție și să ai încredere în el.

Bebelușul te privește în ochi

Atunci când bebelușul tău te privește în ochi ar trebui să-i simți iubirea. Specialiștii spun că acesta este un semn adorabil al limbajului iubirii la nou-născuți.

Bebelușilor le place să se uite la chipul tău. Până la două luni, majoritatea bebelușilor și-au perfecționat privirea și expresivitatea lor este sinceră.

Mulți specialiști spun că acesta este un instinct de supraviețuire, prin care copilul atrage dragostea și atenția celui care se ocupă de îngrijirea sa.

Îți recunoaște mirosul

Copilul tău va merge mereu spre lucrurile care au parfumul tău. Mirosul unei mame îl face pe bebeluș să se simtă în siguranță și îi încurajează acestuia abilitățile de socializare.

Pentru bebelușul tău, nimic nu miroase mai dulce decât tine. Data viitoare când acesta se ghemuiește la pieptul tău, observă-l cu atenție pentru că este un semn al iubirii sale.

Îți zâmbește constant

Prima dată când bebelușul tău îți oferă un zâmbet adevărat este un moment magic. Este felul copiilor de a spune „te iubesc”. Majoritatea bebelușilor vor zâmbi înapoi dacă le zâmbești și tu.

Vorbesc cu tine

Primele mișcări ale bebelușului vor fi îndreptate către tine.

Până la patru luni, bebelușii vor scoate sunete ca răspuns la vocea ta și va întoarce capul pentru a încerca să te găsească atunci când îi vorbești. Asta arată că cel mic te ascultă și își dorește să fie lângă tine.

Te vrea în preajma sa

Pe măsură ce bebelușii devin conștienți de lumea din jurul lor, aceștia încep să observe că unii oameni sunt familiari.

Până la șase luni, bebelușii vor recunoaște oamenii pe care îi iubesc, cum ar fi bunicii, frații și, desigur, părinții. Cu cât va crește, cu atât își va arăta mai mult dorința de a te avea în preajma sa.

Este atent la tot ceea ce faci

Copilul copiază comportamentul părinților săi. Acest lucru se numește atenție comună. Specialiștii spun că acest comportament poate începe atunci când copilul are doar câteva luni, dar este mai pronunțat la 9 până la 12 luni.

Te folosește drept „scut”

Dacă bebelușul tău își îngroapă fața în pieptul tău atunci când cineva nou apare, acesta este un semn al iubirii.

Se numește „anxietatea străinului„ și este o fază normală din viața unui bebeluș. Acesta are încredere în tine și se va întoarce cu chipul la pieptul tău pentru a se feri de oamenii străini.

Semne că copilul tău te iubește

Limbajul iubirii devine mult mai vizibil pe măsură ce micuțul tău crește. Copii își exprimă iubirea puțin diferit față de perioada în care sunt bebeluși.

Îți oferă îmbrățișări și sărutări

Afecțiunea copilului crește pe măsură ce acesta devine din ce în ce mai conștient de lumea din jurul său. Până la 15 luni, copilul tău va începe să-ți ofere afecțiune fizică. Fii pregătită pentru îmbrățișări de la micuțul tău.

Îți copiază comportamentul

Vei observa că cel mic va încerca să-ți copieze tot mai mult comportamentul. Imitația este cea mai sinceră formă de iubire. Copiii încearcă să le arate părinților că au încredere în ei și că își doresc să fie ca aceștia.

Încearcă să poarte tot mai multe conversații cu tine

Nu este nimic neobișnuit ca un copil să-ți răspundă la întrebări, să fie martor la reacțiile tale și să-ți asculte ideile.

Acest comportament este cunoscut sub numele de „reciprocitate social-emoțională”. Acesta este un semn al atașamentului și al încrederii copilului tău în tine.

Apelează la tine pentru ajutor

Cel mic îți va cere ajutorul ca un semn al iubirii sale. Atunci când se simte în pericol, copilul tău își va ridica brațele să-l ridici și să-l ții aproape.

Pare complet natural, dar este și un semn dulce că cel mic te iubește și are încredere în tine. Copiii știu că pot conta pe tine și că le vei sta alături în orice moment.

Află și cele 10 fraze care îi îndepărtează pe copii de părinți. Descoperă ce ai putea spune în schimb.

Semne că preșcolarul tău te iubește

Preșcolarii își vor manifesta iubirea puțin diferit. Copilului tău îi va fi mult mai simplu să-și exprime iubirea în această perioadă a vieții.

Îți fac declarații verbale ale iubirii lor

La vârsta de 3 sau 4 ani, mulți copii înșiră propoziții scurte. Asta înseamnă că ar putea să înceapă să-și exprime dragostea cu ajutorul cuvintelor și expresiilor.

S-ar putea să-l auzi atunci când îți spune „ te iubesc” sau „vreau să fim împreună pentru totdeauna”.

Încearcă să-ți atragă atenția

Preșcolarii vor încerca să-ți atragă atenția atunci când vor vrea să-și manifeste iubirea. Cel mic poate începe să arunce cu nisip în locul de joacă sau să vorbească repetitiv pentru a se asigura că te uiți la el.

Oricât de frustrant ar fi, specialiștii spun că acest comportament este un alt semn alf aptului că ești improtantă pentru copulul tău.

Te mângâie și e atent

Preșcolarii te pot surprinde cu empatia lor. Ei se comport atunci cum îi tratezi și sunt tare iubitori. Copilul va încerca să te mângâie și să te ia în brațe pentru a-și exprima iubirea.

Nu în ultimul rând, acesta ar putea să-ți ofere diferite cadouri. Cadourile mici sunt doar o altă formă prin care își exprimă iubirea.

Desenele făcute la grădiniță vor fi semnul or că se gândesc la tine.

Copilul te consideră confidenta lui

Atunci când copilul vine la tine cu o problemă, aceea îți arată că te iubește și are încredere în tine. Aceștia știu că găsesc ajutorul necesar atunci când vorbesc cu tine. Copii devin deschiși la sfaturile tale.

Îți doresc să facă lucruri cu tine

Copilul tău s-ar putea să-și dorească să-ți ofere ceai sau să-ți pregătească micul dejun. Acesta este un semn al dragostei lor.

Pe măsură ce copilul crește, acesta devine tot mai dornic să te ajute.

Copilul te laudă și își arată recunoștința

Atunci când copilul te laudă, acesta încearcă să-ți spună că te iubește.

Data viitoare când copilul tău îți mulțumește pentru o gustare, amintește-ți că și aceste cuvinte sunt o formă a iubirii lor, spun cei de la Parents.com. Copilul va avea mai multă încredere în tine și va încerca să-ți ofere cuvinte de iubire.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Mamă, îmbrăcată cu bluză albă și jeanși, care stă pe jos, pe un covor bej, în dormitor, unde se mai găsește un dulap alb și o mașinuță colorată și un puzzle și citește pe o carte împreună cu bebelușul îmbrăcat în tricou lila și pantaloni gri și piciaorele goale
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
O mămică care stă pe un covor alături de fiica ei în timp ce îi ține la ureche un telefon de jucărie pentru a ilustra motivul pentru care unii copii învață să vorbească mai repede decât alții
Motivul pentru care unii copii învață să vorbească mai repede. La ce semne poți să fii atentă
Motivul pentru care unii copii învață să vorbească mai repede. La ce semne poți să fii atentă
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O mămică ce ține în brațe un bebeluș și se recuperează după naștere
Recuperarea după naștere. Ce recomandă specialiștii să faci în această perioadă
Recuperarea după naștere poate fi una rapidă sau una anevoioasă. Fiecare femeie are o călătorie unică atunci când vine vorba de experiența nașterii. Specialiștii vin în ajutorul mămicilor cu câteva sfaturi utile pentru a le face......
Recuperarea după naștere. Ce recomandă specialiștii să faci în această perioadă
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Mama își ia la revedere de la băiatul care merge singur la școală
Parentingul liberal: ce este și care sunt caracteristicile lui
În ultimii ani, stilurile de parenting au devenit tot mai diverse, iar părinții sunt mai conștienți de impactul pe care modul de creștere îl are asupra copiilor. Unul dintre stilurile de parenting care a câștigat popularitate este......
Parentingul liberal: ce este și care sunt caracteristicile lui
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
Un băiețel cu un card albastru în mână
13:03
Alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie 2025. Care e suma acordată de Guvern
Alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie 2025. Care e suma acordată de Guvern
O femeie însărcinată care consumă o ceșacă de ceai
9 octombrie, 08:27
Ceaiul în sarcină. Cât de sigur este pentru sănătatea mămicii și a bebelușului
Ceaiul în sarcină. Cât de sigur este pentru sănătatea mămicii și a bebelușului
O fetiță care ține în brațe un castron plin cu prune
9 octombrie, 07:03
Când poți introduce prunele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificare
Când poți introduce prunele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificare
Fetița bea apă din pahar
7 octombrie, 06:12
Cum convingi copilul să bea mai multă apă? Sfaturi pentru părinți
Cum convingi copilul să bea mai multă apă? Sfaturi pentru părinți
O femeie însărcinată care deschide un borcan cu murături
7 octombrie, 06:09
De ce femeile însărcinate poftesc la murături? Specialiștii oferă o nouă explicație
De ce femeile însărcinate poftesc la murături? Specialiștii oferă o nouă explicație
Copiii generației Alpha stau la masă și se uită pe laptop
6 octombrie, 07:22
Generația Alpha: sunt sau nu sunt copiii Alpha mai lipsiți de respect decât alte generații?
Generația Alpha: sunt sau nu sunt copiii Alpha mai lipsiți de respect decât alte generații?
Închide