Stimuletul de inserție reprezintă o sumă de bani pe care statul român o acordă părinților care aleg să nu stea cu copilul lor acasă timp de 2 ani. Valoarea stimulentului de inserție depinde de momentul în care alegi să te întorci la locul de muncă.
Stimulentul de inserție 2024: tot ce trebuie să știi despre suma de la stat
Una dintre cele mai mari modificări care s-au adus legii legate de acordarea stimulentului de inserție este legat de valoarea acestuia. Acesta a fost majorat de la valoarea de 650 de lei la 1500 de lei. Suma se acordă doar părinților care decid să revină la locul de muncă înainte de împlinirea vârstei de 6 luni a copilului, respectiv 1 an în cazul copiilor cu dizabilități.
Stimulentul de inserție se primește până când copilul împlinește vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilități.
Conform OUG 26/2021, dreptul la stimulentul de inserție se acordă astfel:
- 1.500 lei pentru cei care revin la locul de muncă înainte de 6 luni, 1 an în caz de dizabilități;
- 650 lei pentru părinții care revin la locul de muncă după 2 ani, 3 an în caz de dizabilități. Valoarea de 650 de lei se menține până la vârsta de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copiilor cu dizabilități.
Stimulentul de inserție se va primi cumulat cu alocația de stat pentru copil.
Documente necesare pentru a primi stimulentul de inserție
Pentru a primi stimulentul de inserție, părintele trebuie să depună o cerere la primăria locaă sau agenția județeană de plăți, în funcție de zonă.
Termenul limită pentru depunerea cererii este de 60 de zile lucrătoare de la data încetării concediului de maternitate. Sau de 30 de zile lucrătoare de la data la care persoana începe să realizeze venituri impozabile.
Dosarul pentru obținerea stimulentului de inserție trebuie să includă:
- cerere tip pentru acordarea stimulentului de inserție;
- actele de identitate ale părinților copilului (mama și tatăl copilului) sau persoanelor îndreptățite,
- certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul,
- certificatul de căsătorie (după caz),
- dovada eliberată de către angajator din care să reiasă data de începere a activității (decizie/dispoziție de reluare a activității) sau contractul de muncă (pentru persoanele care încep activitatea la alt loc de muncă decât la cel unde au avut suspendat contractul de muncă),
- adeverință tip completată de angajator,
- adeverință ANAF pentru anul nașterii copilului și pentru anul anterior nașterii copilului; pentru persoanele care au obținut venituri din activități independente,
- extras de cont pentru persoanele care solicită plata prin transfer bancar,
- declarația beneficiarului și a celuilalt părinte.
Când se oprește plata stimulentului de inserție
Stimulentul de inserție nu se mai primește în următoarele situații:
- decesul beneficiarului;
- decesul copilului;
- încetarea activităților care generează venituri supuse impozitului și terminarea concediului pentru creșterea copilului;
- decăderea beneficiarului din drepturile părintești;
- încetarea dreptului beneficiarului de a ține copilul în adopție sau în plasament;
- abandonul copilului;
- beneficiarul execută o pedeapsă cu la închisoarea sau i se aplică măsura arestului preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile.
Ce drepturi și obligații au părinții care beneficiază de stimulentul de inserție
Dacă există schimbări în situația familială sau profesională și nu mai îndeplinești condițiile pentru a primi stimulentul de inserție, dreptul la stimulent se suspendă sau încetează. În cazul unei suspendări, este posibilă reluarea plății stimulentului după ce sunt îndeplinite din nou condițiile de acordare.
De asemenea, e important de menționat că dacă s-au primit sume necuvenite, acestea trebuie returnate. Este important să informezi instituția responsabilă despre orice schimbare care ar putea afecta condițiile de acordare a stimulentului de inserție.
Dacă în perioada în care primești stimulentul de inserție ai nevoie de concediu medical sau prenatal, urmează să naști un alt copil, ai opțiunea de a primi în continuare stimulentul sau de a primi concediul și indemnizația pentru cel de-al doilea copil.
De asemenea, părinții care beneficiază de stimulent de inserție sunt protejați de concediere. Această măsură se aplică timp de 6 luni după revenirea la locul de muncă.