Reclamă

Îngrijirea perineului după naștere. Sfaturi de care ar trebui să ții cont

După naștere, indiferent de tipul acesteia, este important să îți îngrijești adecvat perineul. Îngrijirea atentă a perineului după naștere contribuie la evitarea infecțiile și accelerează vindecarea mușchilor rectali și pelvieni. Deși această zonă poate fi foarte dureroasă, mai ales dacă te-a confruntat cu ruptură de perineu, curățarea și îngrijirea pot ajuta la ameliorarea durerii. 

Femeie, îmbrăcată în alb, care își ține mâinile sub abdomen, care stă în pat, cu picioarele încrucișate, ilustrând îngrijirea perineului după naștere
Este posibil să observi unele umflături și dureri inconfortabile în zona perineului, din cauza întinderii necesare pentru a aduce pe lume bebelușul / Shutterstock

În timpul nașterii, perineul (zona de piele dintre deschiderea vaginului și anus) se întinde pentru a face loc copilului să se nască. Din păcate, acesta se poate rupe și poate deveni  dureros pentru o perioadă scurtă de timp, în special la urinare, când se pot simți usturimi. Află la ce să te aștepți și cum să îngrijești perineul după naștere.

Îngrijirea perineului după naștere când ai dureri și umflături

Este posibil să observi unele umflături și dureri inconfortabile în această zonă, din cauza întinderii necesare pentru a aduce pe lume bebelușul. De asemenea, este posibil să ai copci și medicul să-ți ofere instrucțiuni legate de îngrijirea acestora.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Gheață

Pentru a reduce umflătura, poți folosi comprese cu gheață. Înfășoară compresa cu gheață într-un prosop sau un alt material moale și absorbant. Aplicarea directă a gheții poate deteriora țesutul sensibil din această zonă, mai ales dacă este ținută pentru o perioada prelungită.

Băi de șezut

De asemenea, poți face băi de șezut. Umple cada cu apă caldă, aproximativ doi-trei centimetri și stai timp de aproximativ 15 minute. Dacă observi multă durere în timp ce stai în cadă, poate fi util să te așezi pe o pernă tip gogoașă sau pe prosoape rulate în formă de gogoașă.

Medicamente pentru durere

Este posibil ca medicul să-ți prescrie medicamente pentru durere, care să fie compatibile cu alăptarea. De aceea, este recomandat să le iei conform indicațiilor. Poți evita durerea dacă respectați dozajul (de exemplu, la fiecare 4 ore), mai degrabă decât să aștepți până când durerea începe din nou, înainte de a lua o altă doză.

Unii medici prescriu ibuprofen, care ajută nu numai la ameliorarea durerii, ci și la gestionarea umflăturii. Continuă să-l iei atât timp cât ți se recomandă, chiar dacă nu ai dureri.

Alte opțiuni

Alte măsuri de ameliorare a durerii pot include spray-uri sau creme speciale, pe care le poți aplica după ce mergi la baie sau schimbi un tampon. În plus, acestea pot reduce umflarea și mâncărimea dacă ai avut copci.

Reclamă

Curățarea corectă a perineului

Pentru a curăța cu atenție perineul, trebuie să ții cont de toate instrucțiunile primite de la medicul tău. Iată câteva lucruri de care ar trebui să ții cont:

 • Spală-te întotdeauna pe mâini înainte de a merge la baie sau de a schimba tampoanele.
 • Îndepărtează vechiul absorbant și aruncă-l în mod corespunzător.
 • După ce folosești toaleta, pulverizează apă caldă peste întreaga zonă vaginală. De asemenea, va fi necesar un săpun sau o soluție antiseptică pe care să o adaugi în apă. 
 • Usucă ușor zona cu hârtie igienică, având grijă să începi din față și să terminați în spate, pentru a evita răspândirea germenilor din rect în vagin.
 • După ce ai uscat zona, folosește orice șervețele, spray-uri sau spume necesare pentru a calma durerea și aplică gheață dacă este necesar.
 • Pune un tampon curat și stai în picioare, înainte de a trage apa la toaletă, pentru a evita ca apa să intre în contact cu perineul tău.
 • Spală-te întotdeauna pe mâini după ce-ți îngrijești perineul.

Sfaturi și avertismente pentru îngrijirea perineului după naștere

Atunci când îți îngrijești zona perineului, ai putea să ții cont și de următoarele sfaturi: 

 • Nu folosi pudre, parfumuri sau loțiuni pe perineu decât dacă ți se indică acest lucru.
 • Dacă simți că punctele de sutură nu s-au dizolvat în decurs de 3 săptămâni sau dacă zona cusăturilor pare să fie iritată, discută cu medicul.
 • Dacă ai mâncărimi prelungite sau un miros foarte urât, contactează medicul.
 • Efectuează des exercițiile Kegel, pentru a ajuta la întărirea mușchilor din planșeul pelvian.
 • Ai grijă la temperatura apei aplicate pe perineu. Această zonă este sensibilă și apa care pare caldă la mână ar putea fi foarte dureroasă pentru perineu.
 • Nu folosi niciodată dușuri vaginale sau tampoane, cu excepția cazului în care medicul te-a sfătuit să faci acest lucru.
 • Majoritatea medicilor te sfătuiesc să nu introduci nimic în vagin până după controlul postpartum.
Te-ar mai putea interesa și
Femeie în sala de naștere, care este ținută de mână de un asistent și medicul o asistă la naștere, ilustrând ruptura de perineu
Ruptura de perineu. Cât este de gravă și cum poate fi reparată
Ruptura de perineu. Cât este de gravă și cum poate fi reparată
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Medicul consultă bebelușul în urechi
08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
3 decembrie, 07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
3 decembrie, 07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
3 decembrie, 06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Închide