În plus, multe dintre femei vor să știe când își pot relua exercițiile fizice, să facă sex și cum să facă față depresiei, după o întrerupere de sarcină. În continuare, poți găsi răspunsuri și la aceste întrebări frecvente.
Ce presupune o întrerupere de sarcină
Întreruperea unei sarcini presupune ca țesutul de sarcină, fătul și placenta, numite produse de concepție, să fie îndepărtate din uter. Acest lucru se poate face cu medicamente sau în cadrul unei proceduri chirurgicale ambulatorii. Recomandarea se face în funcție de starea de sănătate a femeii și de cât de mult a progresat sarcina.
În ambele cazuri, este normal să ai dureri și sângerări și să ți se administreze antibiotice pentru a reduce riscul de infecție.
Indiferent de metoda pe care o alegi pentru a întrerupe sarcina, recuperarea fizică va depinde de fiecare persoană în parte.
Întreruperea de sarcină prin intermediul medicamentelor
Aceste întreruperi de sarcină sunt cunoscute și sub numele de avorturi medicamentoase. Implică administrarea medicamentului mifepristonă în cabinetul medicului, urmat de misoprostol, la domiciliu, la 24-48 de ore după aceea. Aceste medicamente pot provoca sângerări moderate până la puternice și crampe timp de câteva ore.
Majoritatea experților recomandă folosirea absorbantelor. Însă, dar dacă preferi să folosești un tampon sau o cupă menstruală, ar trebui să consulți medicul. De asemenea, sângerarea și crampele pot fi însoțite de greață, vărsături, diaree, febră, frisoane sau dureri de cap. Sângerările mai ușoare pot continua până la două săptămâni și este bine ca în primele zile după procedură să eviți activitățile fizice intense.
După terminarea medicației, este necesar să mergi la medic pentru o a-ți confirma că uterul a eliminat s-a curățat complet. În cazul în care nu s-a întâmplat asta, țesutul rămas trebuie să fie îndepărtat chirurgical.
Menstruația ar trebui să revină în termen de patru până la șase săptămâni.
Întreruperea de sarcină chirurgicală
În cazul procedurii chirurgicale colul uterin este dilatat și produsele de concepție sunt îndepărtate cu un dispozitiv asemănător unui aspirator. După procedură, care se face sub anestezie, este normal să te simți somnolentă și să ai crampe timp de câteva ore după aceea. Și în acest caz sângerările pot persista până la două săptămâni. În orele și zilele care urmează procedurii, este posibil să ai, de asemenea, greață, vărsături, diaree sau dureri de cap.
Pentru reducerea riscului de infecție vei primi antibiotice. În plus, până se recuperează organismul, va trebui să te odihnești și să eviți activitățile intense timp de câteva zile.
Și în acest caz, menstruația ar trebui să vă revină în termen de patru până la șase săptămâni.
Crampele provocate de oricare dintre proceduri pot fi tratate cu analgezice precum paracetamolul sau ibuprofenul, dar cel mai bine ar fi să discuți cu medicul.
Pentru a reduce riscul de infecție, cel mai probabil medicul te va sfătui să nu reiei relațiile sexuale timp de cel puțin o săptămână sau până încetează sângerarea.
Când să iei legătura cu medicul
În cazul în care, după întreruperea de sarcină nu te simți bine, este important să-ți anunți medicul, mai ales dacă prezinți unul dintre aceste semne sau simptome:
- Dureri abdominale sau de spate care sunt severe sau care se agravează în loc să se amelioreze.
- Sângerare vaginală abundentă, definită ca înmuiere a mai mult de două tampoane într-o oră, timp de două ore la rând.
- Scurgere vaginală urât mirositoare.
- O febră de 38°C sau mai mare.
Recuperarea emoțională după întreruperea de sarcină
Chiar dacă știi că întreruperea de sarcină a fost o alegere corectă, e posibil să te lupți cu sentimentul de vinovăție și neputință. Acest lucru se poate întâmpla și dacă întreruperea a avut loc foarte devreme în timpul sarcinii. Este absolut normal să ai nevoie de ceva timp pentru a te odihni și pentru a-ți pune gândurile în ordine.
Nu există un mod corect sau greșit de a te recupera emoțional după o întrerupere medicală a unei sarcini. Este important să faci orice ai nevoie pentru a te vindeca și a merge mai departe. Poți discuta cu partenerul sau o persoană foarte apropiată, dar și cu un psiholog.
Ce să faci dacă te confrunți cu depresia
Potrivit Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG), unele femei pot fi mai predispuse să devină depresive după o întrerupere de sarcină, dacă sarcina a fost dorită, dacă au simțit presiune sau stigmatizare în jurul deciziei lor sau dacă au un istoric de probleme de sănătate mintală.
Dacă observi că ai probleme în a te descurca în viața de zi cu zi, nu mânânci sau nu dormi bine, ți-ai pierdut interesul pentru lucrurile care îți plac de obicei, ia legătura cu un specialist. Discuția cu un terapeut te poate ajuta să faci față sentimentelor și să ajungi să accepți pierderea.