Reclamă

Întreruperea de sarcină. Ce presupune și cum să faci față situației

Pierderea unui sarcini, chiar dacă se întâmplă spontan sau este o recomandare de natură medicală, este o experiență incredibil de dureroasă și te poate afecta emoțional. Știind la ce te poți aștepta atunci când trebuie să recurgi la întreruperea de sarcină, dar și ce se întâmplă imediat după intervenție, te ajută să știți ce este normal și când ar trebui să te alarmezi. 

Publicat: 12 ianuarie 2024, 07:00
Femeie îmbrăcată cu bluză albă și pantaloni de pijama gri, așezată pe podea, cu mâinile pe față și genunchii ridicați, pe un covor maro, în dormitor, lângă patul acoperit cu cuvertură albă
După o întrerupere de sarcină este normal să ai dureri, sângerări și să ți se administreze antibiotice pentru a reduce riscul de infecție / Shutterstock

În plus, multe dintre femei vor să știe când își pot relua exercițiile fizice, să facă sex și cum să facă față depresiei, după o întrerupere de sarcină. În continuare, poți găsi răspunsuri și la aceste întrebări frecvente.

Ce presupune o întrerupere de sarcină

Întreruperea unei sarcini presupune ca țesutul de sarcină, fătul și placenta, numite produse de concepție, să fie îndepărtate din uter. Acest lucru se poate face cu medicamente sau în cadrul unei proceduri chirurgicale ambulatorii. Recomandarea se face în funcție de starea de sănătate a femeii și de cât de mult a progresat sarcina.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În ambele cazuri, este normal să ai dureri și sângerări și să ți se administreze antibiotice pentru a reduce riscul de infecție. 

Reclamă

Indiferent de metoda pe care o alegi pentru a întrerupe sarcina, recuperarea fizică va depinde de fiecare persoană în parte.

Întreruperea de sarcină prin intermediul medicamentelor 

Aceste întreruperi de sarcină sunt cunoscute și sub numele de avorturi medicamentoase. Implică administrarea medicamentului mifepristonă în cabinetul medicului, urmat de misoprostol, la domiciliu, la 24-48 de ore după aceea. Aceste medicamente pot provoca sângerări moderate până la puternice și crampe timp de câteva ore.

Majoritatea experților recomandă folosirea absorbantelor. Însă, dar dacă preferi să folosești un tampon sau o cupă menstruală, ar trebui să consulți medicul. De asemenea, sângerarea și crampele pot fi însoțite de greață, vărsături, diaree, febră, frisoane sau dureri de cap. Sângerările mai ușoare pot continua până la două săptămâni și este bine ca în primele zile după procedură să eviți activitățile fizice intense

După terminarea medicației, este necesar să mergi la medic pentru o a-ți confirma că uterul a eliminat s-a curățat complet. În cazul în care nu s-a întâmplat asta, țesutul rămas trebuie să fie îndepărtat chirurgical. 

Reclamă

Menstruația ar trebui să revină în termen de patru până la șase săptămâni.

Întreruperea de sarcină chirurgicală

În cazul procedurii chirurgicale colul uterin este dilatat și produsele de concepție sunt îndepărtate cu un dispozitiv asemănător unui aspirator. După procedură, care se face sub anestezie, este normal să te simți somnolentă și să ai crampe timp de câteva ore după aceea. Și în acest caz sângerările pot persista până la două săptămâni. În orele și zilele care urmează procedurii, este posibil să ai, de asemenea, greață, vărsături, diaree sau dureri de cap. 

Pentru reducerea riscului de infecție vei primi antibiotice. În plus, până se recuperează organismul, va trebui să te odihnești și să eviți activitățile intense timp de câteva zile. 

Și în acest caz, menstruația ar trebui să vă revină în termen de patru până la șase săptămâni.

Crampele provocate de oricare dintre proceduri pot fi tratate cu analgezice precum paracetamolul sau ibuprofenul, dar cel mai bine ar fi să discuți cu medicul. 

Pentru a reduce riscul de infecție, cel mai probabil medicul te va sfătui să nu reiei relațiile sexuale timp de cel puțin o săptămână sau până încetează sângerarea.

Când să iei legătura cu medicul

În cazul în care, după întreruperea de sarcină nu te simți bine, este important să-ți anunți medicul, mai ales dacă prezinți unul dintre aceste semne sau simptome:

  • Dureri abdominale sau de spate care sunt severe sau care se agravează în loc să se amelioreze.
  • Sângerare vaginală abundentă, definită ca înmuiere a mai mult de două tampoane într-o oră, timp de două ore la rând.
  • Scurgere vaginală urât mirositoare.
  • O febră de 38°C sau mai mare.

Recuperarea emoțională după întreruperea de sarcină 

Chiar dacă știi că întreruperea de sarcină a fost o alegere corectă, e posibil să te lupți cu sentimentul de vinovăție și neputință. Acest lucru se poate întâmpla și dacă întreruperea a avut loc foarte devreme în timpul sarcinii. Este absolut normal să ai nevoie de ceva timp pentru a te odihni și pentru a-ți pune gândurile în ordine. 

Nu există un mod corect sau greșit de a te recupera emoțional după o întrerupere medicală a unei sarcini. Este important să faci orice ai nevoie pentru a te vindeca și a merge mai departe. Poți discuta cu partenerul sau o persoană foarte apropiată, dar și cu un psiholog. 

Ce să faci dacă te confrunți cu depresia

Potrivit Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG), unele femei pot fi mai predispuse să devină depresive după o întrerupere de sarcină, dacă sarcina a fost dorită, dacă au simțit presiune sau stigmatizare în jurul deciziei lor sau dacă au un istoric de probleme de sănătate mintală.

Dacă observi că ai probleme în a te descurca în viața de zi cu zi, nu mânânci sau nu dormi bine, ți-ai pierdut interesul pentru lucrurile care îți plac de obicei, ia legătura cu un specialist. Discuția cu un terapeut te poate ajuta să faci față sentimentelor și să ajungi să accepți pierderea.

Te-ar mai putea interesa și
Bebeluș care privește un stetoscop ce aproape îl atinge în zona plămânilor
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Femeie stă întinsă în pat cu ochii spre șosete de bebeluș
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi
Femeie însărcinată stă pe canapea și are grețuri, se ține cu mâna de burtă
Greața după primul trimestru de sarcină. Ce este de făcut
Greața după primul trimestru de sarcină. Ce este de făcut
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Cele mai noi
Fetița se joacă cu bunicii ei
05:28
Cele mai frecvente cinci greșeli pe care le fac bunicii
Cele mai frecvente cinci greșeli pe care le fac bunicii
Bebeluș face aerosoli
05:27
Crupul laringian la bebeluși și copii
Crupul laringian la bebeluși și copii
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
26 iulie, 07:46
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Fetiță stă pe umerii mamei și își ține mâinile pe capul acesteia
26 iulie, 07:38
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Bebeluș care mănâncă singur paste în scaunul de masă
25 iulie, 07:53
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Închide