Multe femei primesc complimente în perioada sarcinii. Cel mai adesea, acestea sunt felicitate pentru strălucirea naturală pe care o au. Fenomenul este cel mai adesea vizibil la nivelul tenului. Aspectul pielii este unul mult mai sănătos și strălucitor.
Modificări ale pielii în sarcină
În timp ce termenii în sine sună mai mult ca un mit, strălucirea naturală din sarcină are de fapt mai multe explicații științifice.
Potrivit mitului popular, strălucirea pielii din sarcină este cauzată de fericirea mămicii. Unii sunt de părere că această strălucire este determinată de sexul copilului. Însă toate acestea sunt doar mituri, în timp ce strălucirea naturală a tenului este dată de factori medicali.
Efectul de strălucirea apare în primul rând datorită fluctuațiilor hormonale și ale fluxului sanguin. Mai jos găsești câteva explicații științifice care arată cum anume se manifestă modificările pielii în sarcină.
Fluctuații hormonale
Cantitățile crescute de hormoni eliberați în timpul sarcinii îți pot face pielea să pară mult mai strălucitoare, mai roșie și mai plăcută. Astfel de hormoni includ estrogenul, progesteronul și gonadotropina corionică umană.
Fluxul sanguin crescut
În timpul sarcinii, organismul tău produce mai mult sânge, spun cei de la Healthline.com. Acest lucru se datorează faptului că uterul și organele vitale au nevoie de mai mult sânge pentru a susține creșterea sănătoasă a copilului.
O astfel de creștere a volumul de sânge va dilata vasele, făcând pielea să pară mult mai sănătoasă și mai strălucitoare.
Creșterea producției de sebum
Unele femei se confruntă cu un exces de sebum în perioada sarcinii. Acest lucru se întâmplă din cauza fluctuațiilor hormonale.
De asemenea, un volum mai mare de sânge poate crește secreția de sebum. Specialiștii spun că este posibil ca în perioada sarcinii să ai un ten gras spre mixt.
Acest lucru poate duce și al efecte secundare nedorite, Cuma r fi apariția acneei. În astfel de situații vei avea nevoie de o rutină de îngrijire adecvată tipului tău de ten.
Erupții cutanate la căldură
Nu este nimic neobișnuit în faptul că ți se face cel mai des decât în mod normal. Nu numai că ai de-a face cu hormonii schimbători, dar și cu greutatea suplimentară pe care o porți pentru a susține copilul.
Toate aceste lucruri poate duce la o creșterea a temperaturii corpului. Acest lucru poate provoca, de asemenea, erupții cutanate sau bufeuri, ambele pot crea un efect de strălucire la nivelul pielii.
Când apare efectul de piele strălucitoare
Specialiștii sunt de părere că nu există un interval de timp prestabilit pentru a experimenta această etapă a sarcini. C
u toate acestea, este mai probabil să experimentezi această strălucire în timpul apogeului schimbărilor din corpul tău, în special în timpul celui de-al doilea trimestru.
Strălucirea pielii dispare imediat după ce naști, spun specialiștii. În timp ce fiecare femeie se confruntă cu fluctuații hormonale în mod natural în perioada sarcinii, nu toate experimentează această etapă de strălucire. Unele femei se pot confrunta în perioada sarcinii cu acneea.
Aceast apoate fi ținută sub control cu ajutprul produselor dedicate, însă este esențială o discuție cu medicul specialist pentru a putea stabili ce produse sunt sigure pentru a putea fi folosite în perioada sarcinii.
Unele persoane sunt de părere că strălucirea naturală a pielii poate sugera și sexul copilului. Nu există dovezi științifice care să susțină aceste informații. Cu toate acestea, miturile sunt amuzante și pot face așteptarea copilului mai ușoară.
Dacă îți dorești să cunoști cu adevărat sexul bebelușului înainte de naștere, cel mai bine este să așteptați până la 16 săptămâni, scrie Parade.com. Medicul poate vedea în timpul ecografiei dacă urmează să ai un băiețel sau o fetiță.