Calculator de sarcină Sarcina pe săptămâni

Sarcină

Bebeluși

Copii

Familie

Sănătate

Noutăți Cele mai recente DePărinți

Probleme de comportament la preșcolari, pe care nu trebuie să le ignori

De multe ori, părinții aleg să ignore un comportament pentru că nu vor să-i dea prea multă importanță. În anumite situații, e bine să procedeze așa. Atunci când copiii văd că nu ai nicio reacție, au tendința să nu mai repete acel comportament. În schimb, altele nu ar trebui trecute cu vederea, pentru că se pot transforma în probleme de comportament la preșcolari, care trebuie corectate cât mai curând posibil.

Publicat: 14 decembrie 2023, 08:53
Minciuna și faptul că se preface că nu te aude sunt câteva probleme de comportamnent la preșcolari, pentru care trebuie să intervii imediat / Shutterstock

Este bine să-ți faci copilul să conștientizeze comportamentul spunându-i: „când îți dai ochii peste cap, pare că nu-ți place ceea ce spun. Este în regulă să nu-ți placă decizia mea, dar nu este în regulă să-ți dai ochii peste cap“. Astfel, îi oferi un mod mai adecvat de a exprima ceea ce simte sau gândește.

Probleme de comportament la preșcolari

Problemele de comportament se referă la orice face un copil și nu este acceptabil din punct de vedere social sau nu este considerat normal pentru o anumită vârstă. În plus se mai adaugă și frecvența sau dacă este perturbator. Iată la ce comportamente ar trebui să fii atentă.

Reclamă

Copilul te întrerupe când vorbești

Copiii pot fi incredibil de entuziasmați să-ți spună ceva ce li se pare interesant, atunci când ești prinsă într-o conversație. Dacă accepți să intervină, nu vor învăța că și alte persoane ar putea avea nevoi la fel de importante ca și ale lor. „Ca urmare, ei vor crede că au dreptul la atenția celorlalți și nu vor putea tolera frustrarea“, spune psihologul și doctorul în psihologie Jerry Wyckoff, într-un articol în parents.com.  

Data viitoare când intenționezi să dai un telefon, spune-i copilului ce urmează să se întâmple și ce aștepți de la el. „Într-o clipă, voi vorbi la telefon. Nu voi fi disponibilă să vorbesc sau să mă joc cu tine până când nu termin. Hai să scoatem creioanele colorate ca să poți colora în timp ce aștepți să fiu din nou disponibilă“. Cel mai bun truc pentru a evita întreruperile este de a ține copiii ocupați. Îi poți antrena într-o activitate sau îi poți invita să se joace cu o jucărie specială. 

Atunci când copilul te trage de braț, în mod regulat, sau îți solicită atenția, încercă să stabilești cu el un semnal. Acesta îi va permite să își exprime în liniște dorința de a-ți atrage atenția, exersând în același timp răbdarea. Spune-i să-ți atingă mâna sau piciorul și prin faptul că tu vei puna mâna peste a lui ar trebui să înțeleagă că l-ai observat, dar că-i vei putea acorda atenție imediat ce vei putea. 

Faptul că nu te oprești din ceea ce faci pentru a-i acorda imediat atenție, îi permite copilului să știe că nu va obține ceea ce dorește dacă te întrerupe. Imediat ce ai terminat conversația, încercă să îi acorzi toată atenția și să-i răspunzi la orice nevoie. Nu uita să îi spui că îl apreciezi că a fost liniștit și că a așteptat să termini. Acest lucru va ajuta la consolidarea comportamentului.

Se poartă agresiv

Împingerea fratelui sau a unui partener de joacă, ciupitul sau mușcatul sunt probleme de comportament la preșcolari, pentru care trebuie să intervii imediat. „Dacă nu intervii, comportamentul dur poate deveni un obicei permanent. În plus, transmite mesajul că rănirile sunt acceptabile", spune Michele Borba, autoarea cărții Don't Give Me That Attitude!.

Reclamă

Izbucnirile ocazionale sunt o parte normală a copilăriei. Preșcolarii nu au controlul impulsurilor sau vocabularul necesar pentru a-și exprima pe deplin sentimentele verbal, în loc de fizic. În acest caz, este posibil să aibă nevoie de ajutorul tău. În timp ce îl ții ușor, dar ferm de mâini, îi poți spune: „nu lovim“. Acest lucru îl ajută pe copil să oprească lovirea și să iasă din situație.

Preșcolarul minte

Pentru copiii preșcolari, experimentarea minciunii este o parte a dezvoltării. Însă, este important să stabilești așteptările legate de onestitate, încă de la început. „Minciuna poate deveni automată când copilul învață că este o modalitate ușoară de a evita să facă ceva sau pentru a evita pedeapsa“, spune Dr. Wyckoff.

Atunci când copilul minte, stai de vorbă cu el și lămurește lucrurile: „Știu că nu asta s-a întâmplat. Este în regulă să-mi spui cum a fost“. Consideră această discuție ca pe o oportunitate de a preda abilități, mai degrabă decât de a pedepsi. Când copiii se tem că vor fi pedepsiți, sunt mai predispuși să continue să mintă.

Se preface că nu te aude

Dacă îți tot rogi copilul de multe ori să facă anumite lucruri, precum strânsul jucăriilor, îi poți transmite mesajul că este în regulă să nu te ia în seamă și că el este cel care conduce. „A-i reaminti copilului, din nou și din nou, nu face decât să-l antreneze să aștepte următoarea atenționare, în loc să fie atent la tine de prima dată. Dacă permiți ca acest comportament să continue, copilul cel mai probabil va deveni sfidător și autoritar“, spune psihologul Kevin Leman. 

Când vrei să-ți rogi copilul să facă ceva, nu striga dintr-un colț al casei. Mergi la el, coboară la înălțimea lui și spune-i ce trebuie să facă, folosind instrucțiuni clare și simple. Este important să aveți contact vizual și să te asiguri că a înțeles ce i-ai cerut. În cazul în care continuă să te ignore sau nu se conformează, impune o consecință.

Are „atitudine“

Comportamentul impertinent începe adesea atunci când copiii preșcolari imită copiii mai mari. De obicei, fac acest lucru pentru a testa reacția părinților lor. „Unii părinți ignoră acest lucru deoarece cred că este o fază trecătoare. Dar dacă nu îl confrunți, s-ar putea să te trezești cu un copil de clasa a treia lipsit de respect, care are dificultăți în a-și face și păstra prietenii“, spune Borba.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Ce să faci când copilul minte, sfaturi de la specialiști
Ce să faci când copilul minte, sfaturi de la specialiști
Cum să înveți copilul să-și ceară scuze în 6 pași 
Cum să înveți copilul să-și ceară scuze în 6 pași 
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
2
Doar două lichide sunt sănătoase pentru copii. Care sunt pericolele ascunse în sucurile din fructe
Alimentația copiilor trebuie să constea în alimente sănătoase. Dar contează la fel de mult și ceea ce le pui în pahar. Dacă cei mici consumă o mulțime sucuri cu și din fructe, atunci este timpul să regândești aportul lor de lichide,......
Doar două lichide sunt sănătoase pentru copii. Care sunt pericolele ascunse în sucurile din fructe
3
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
5
Mere cu scorțișoară. Desertul preferat al copiilor
Rețeta de mere cu scorțișoară este ideală pentru zilele în care îți dorești un desert simplu, rapid și sănătos pentru micuțul tău. Merele cu scorțișoară pot fi incluse într-o mulțime de alte deserturi sau pot fi servite ca atare.......
Mere cu scorțișoară. Desertul preferat al copiilor
Parteneri
Cele mai noi
07:10
Dulceață de afine cu semințe de chia. Rețeta pe care cei mici o vor adora
Dulceață de afine cu semințe de chia. Rețeta pe care cei mici o vor adora
06:18
6 comportamente ciudate ale bebelușilor, explicate de specialiști
6 comportamente ciudate ale bebelușilor, explicate de specialiști
2 decembrie, 07:45
Semne că al tău copil este pregătit să meargă singur la școală
Semne că al tău copil este pregătit să meargă singur la școală
2 decembrie, 06:32
4 comentarii care afectează relația copilului cu mâncarea, conform experților nutriționiști
4 comentarii care afectează relația copilului cu mâncarea, conform experților nutriționiști
1 decembrie, 07:47
4 afirmații ale copiilor pe care nu trebuie să le ignori niciodată
4 afirmații ale copiilor pe care nu trebuie să le ignori niciodată
1 decembrie, 06:47
Ce înseamnă că ai un test de sarcină pozitiv după un avort spontan
Ce înseamnă că ai un test de sarcină pozitiv după un avort spontan