Sarcina și alăptarea pot epuiza rezervele de nutrienți, în special de acid folic. Dacă rămâi însărcinată înainte de a se reface aceste rezerve, acest lucru ar putea afecta sănătatea ta sau a noului bebelușului. Printre riscurile de a rămâne însărcinată după naștere se numără faptul că bebelușul poate avea probleme de sănătate și cresc șansele ca acesta să se nască prematur.
Posibilitatea de a rămâne însărcinată la scurt timp după ce ai născut
Indiferent dacă ai avut o naștere vaginală sau prin cezariană, corpul tău este capabil să poarte o nouă sarcină la foarte scurt timp după ce ai născut, pentru că poți ovula înainte de a avea prima menstruație.
În ciuda faptului că nu este recomandat să ai relații intime înainte de controlul de șase săptămâni, dacă nu folosești o formă de contracepție, poți rămâne însărcinată. Ar fi bine să iei în considerare această pauză pentru a te vindeca după naștere, dar și pentru a preveni o nouă sarcină.
Amenoreea de lactație
Alăptarea, deși poate întârzia ovulația la unele femei, nu este o metodă eficientă de contracepție. Excepția apare în cazul în care urmezi metoda amenoreei de lactație. Este o metodă foarte specifică de contracepție, care presupune că bebeșușul se hrănește exclusiv la sân. Atunci când bebelușul bea lapte de la sân, acesta trimite un semnal ovarelor să nu mai producă ovule, care prin eliberare ar putea produce o altă sarcină. De asemenea, nivelul foarte ridicat al hormonului prolactină îndeamnă organismul să producă lapte matern. Împreună cu alăptarea, împiedică apariția menstruației și procesul se numește amenoree de lactație.
Atunci când încetezi sau reduci alăptarea, corpul va începe din nou ciclul de fertilitate. Dacă nu folosești amenoreea de lactație sau o altă metodă contraceptivă, poți rămâne însărcinată. Acest lucru se poate întâmpla la o lună după ce ai născut. Șansele de a rămâne însărcinată cresc la 85%, în decurs de un an. Bineînțeles, dacă ai relații intime fără a folosi o metodă contraceptivă.
Riscurile de a rămâne însărcinată după naștere, în primele 6 luni
Există dovezi solide că femeile care au copii mai apropiați ca vârste, au sarcini mai riscante a doua oară. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că organismul lor nu s-a vindecat încă complet după naștere. Chiar și atunci când te simți vindecată din punct de vedere fizic, corpul luptă să se adapteaze la nivelurile schimbătoare de hormoni și nutrienți. Dacă ai o sarcină la mai puțin de șase luni după ce ai născut, crește riscul de complicații precum:
- Malformații congenitale.
- Restricție de creștere la copil.
- Ruperea prematură a membranelor (ruperea apei).
- Naștere prematură.
Este ideal să aștepți cel puțin șase luni între sarcini, iar în mod ideal 18 luni. Astfel, organismul are timp să se vindece și se reduc riscurile de complicații. De asemenea, ai mai mult timp la dispoziție să planifici următoarea sarcină și să primești consiliere preconcepțională. Acest lucru poate reduce și mai mult riscurile de complicații.
Dacă bănuiești că ești însărcinată, discută cu medicul, chiar dacă nu vrei să accepți această idee. În cazul în care ți se confirmă sarcina, vei avea nevoie de îngrijire prenatală. Astfel, bebelușul va fi monitorizat și sunt minimizate riscurile, acolo unde este posibil.