Intitulat "Friluftsliv", acest concept suedez, în traducere liberă "viața în aer liber", reprezintă o filozofie de viață ce încurajează explorarea naturii și interacțiunea cu mediul înconjurător. Majoritatea suedezilor aplică acest concept în creșterea și educarea copiilor, fapt ce conduce la reziliența, dar și la atingerea stării de bine și fericire a copiilor.
Friluftsliv: secretul suedez pentru a crește copii fericiți
Linda Åkeson McGurk, autoare a cărților "Viața în aer liber" și "Vremea rea nu există", susține că friluftsliv nu este doar o modalitate de a le insufla copiilor obiceiuri sănătoase de la o vârstă fragedă. Conceptul stă la și la baza motivelor pentru care țările nordice sunt, de obicei, clasate printre cele mai fericite din lume.
”Suedezii își încurajează copiii să petreacă mai mult timp în aer liber, indiferent de condițiile meteo. Acest concept face parte din "friluftsliv", un termen scandinav care se traduce prin "viață în aer liber" și care a devenit un pilon al culturii suedeze. Faptul că le permiți copiilo să exploreze, să se cațere în copaci sau să se joace fără intervenția adulților, este un aspect fundamental al acestei filozofii”, susține autoarea.
Cum poți implementa secretul suedez pentru a crește copii fericiți
Linda McGurk spune pentru cnbc.com care sunt pașii pe care suedezii îi urmează astfel încât să crească micuți fericiți, dar și rezilienți. Iată așadar, ce presupune conceptul friluftsliv și cum îl poți implementa și tu în stilul parental pe care l-ai adoptat.
Petrece cât mai mult timp în aer liber
În cultura suedeză, plimbările de dimineață și seara sunt sacre. Cina se servește deseori afară, pe verandă, iar familiile petrec timp în jurul focului, prăjind cârnați. În țările nordice, grădinițele și școlile organizează des cursuri în aer liber. Ei le oferă astfel copiilor posibilitatea de a petrece timp în natură. Așadar, unul din secretele acestui concept este încurajarea copiilor de a petrece cât mai mult timp în aer liber. Și de a avea cât mai multe activități afară.
Folosește obiecte și lucruri pe care le ai la îndemână
Friluftslivul nu necesită un efort exagerat. Chiar și în mediile urbane, natura oferă oportunități pentru explorare și interacțiune. Orice legătură pe care copiii o au zilnic cu natura are un impact semnificativ asupra lor. Nu e nevoie de jucării sau obiecte complicate sau scumpe. Tot ce trebuie să faci este să-ți iei copilul și să-l duci în parc. Să-l lași să exploreze și să se joace cu tot ce găsește. De la bețe, până la pietre sau frunze. Toate îl vor face să interacționeze cu mediul înconjurător și să-l descopere.
Vremea nu este un impediment
Tradiția friluftslivului încurajează găsirea plăcerii în fiecare anotimp. O zicală populară din nordul Europei spune că "nu există vreme rea, ci doar îmbrăcăminte inadecvată". Această mentalitate îi încurajează pe copii să iasă afară în fiecare zi, indiferent de vreme.
În concluzie, în afară de condițiile meteo extreme, este important ca micuțul să petreacă un timp cât mai îndelungat afară, în natură. Această filozofie, cu rădăcini vechi de secole, nu doar că încurajează sănătatea fizică, ci contribuie și la o copilărie fericită și la formarea unor legături puternice cu natura.