Deși nerăbdarea te poate face să cumperi foarte multe teste, trebuie să aștepți puțin. Pentru a nu fi dezamăgită și pentru a avea un rezultat corect, este important momentul în care faci testul de sarcină. Dacă îl efectuezi prea devreme, rezultatul poate fi fals negativ. În cazul în care testul de urină este negativ, dar simptomele îți indică sarcina, apelează la un test de sânge. Acesta îți poate oferi un rezultat concludent.
Principalele semne și simptome care anunță o sarcină
Anumite semne și simptome care anunță o sarcină ar putea fi înșelătoare. În rândurile de mai jos, te ajutăm să faci diferența între o sarcină și semnele care indică apariția menstruației.
Absența menstruației
Odată ce implantarea a avut loc, corpul începe să producă hormonul care ajută la menținerea sarcinii, gonadotropina corionică umană (HCG), conform healthline.com. Practic, acest hormon împiedică ovarele să mai producă ovule și împlicit, face ca menstruația să nu mai apară. Atunci când ai o menstruație care vine regulat, la aproximativ 28-30 de zile, și întârzie, ar putea fi un semn care ar putea să-ți dea de gândit. Mai așteaptă 2-3 zile (ideal ar fi o săptămână) și dacă nu apare, fă un test de sarcină.
Sângerarea de implantare (spottingul)
În mod normal, implantarea are loc la aproximativ 6-14 zile după concepție. Practic, ovulul fecundat se atașează de mucoasa uterului și ar putea să ducă la sângerarea de implantare. Aceasta este mult mai slabă cantitativ (câteva picături), decât menstruația, are culoarea roz, maro sau ruginie, și durează 1-3 zile, spune babycenter.com. Și pentru că poate coincide cu perioada în care ar trebui să apară menstruația, multe femei o confundă cu aceasta. Ține cont și de faptul că doar aproximativ 25% dintre femei au sângerarea de implantare, restul nu au deloc.
Urinatul des
Vei observa că nevoia de a merge la toaletă va fi mult mai mare decât în mod obișnuit. Se întâmplă asta din cauza faptului că nivelul crescut al sângelui din corp acționează asupra rinichilor și face ca vezica să se umple mult mai repede.
Greața și vărsăturile
Deși se numesc „grețuri matinale“ sunt simptome pe care le poți experimenta nu doar dimineața, ci pe tot parcursul zilei. Ele pot fi simple sau însoțite de vărsături. În mod normal, se activează prin săptămâna 6 de sarcină, dar pot apărea și mai devreme. Website-ul whattoexpect.com afirmă că nivelurile crescute de estrogen, progesteron și HCG fac ca stomacul să se golească mai lent și de aici apare și starea de rău. Greața și vărsăturile ar putea fi influențate și de aversiunea față de anumite mirosuri și alimente. Acestea tind să se declașeaze tot cam în această perioadă.
Sânii sensibili și dureroși
Se pare că nivelul crecut de hormoni face ca sânii să fie sensibili la atingere, să pară mai plini și să fie dureroși. Disconfortul va scădea după primul trimestru, când hormonii încept să se mai echilibreze. În plus, poți observa că areolele și sfârcurile se închid la culoare.
Oboseala
Te simți extenuată? Ar putea fi din cauza creșterii nivelului de progesteron. De asemenea, poate și din cauza faptului că ai insomnie, trebuie să faci ture dese la toaletă sau ai stare de greață și vărsături. O poți combate cu mici pauze, în care să te odihnești sau chiar să dormi puțin dacă ai cum să faci asta. Partea bună este că oboseala va dispărea în trimestrul 2, ca și alte simptome asociate debutului sarcinii.
Temperatura bazală crescută
Atunci când ovulezi, temperatura este ceva mai ridicată decât în mod obișnuit. Dacă vei monitoriza perioada dintre ovulație și data probabilă a menstruației și vei observa că nivelul ridicat al temperaturii se păstrează, ar putea indica o sarcină.
Crampele
Neplăcutele crampe ar putea să te ducă în eroare, mai ales că seamănă destul de mult cu cele de dinaintea menstruației. Trebuie să știi că sunt absolut normale și sunt asociate cu momentul implantării și sunt slabe până la moderate. Le poți simți asociate și cu senzația de înțepături sau furnicături. În cazul în care crampele sunt foarte puternice și sunt însoțite de sângerare puternică, ar fi bine să iei legătura cu un medic.
Balonarea și constipația
Balonarea și constipația se află și ele pe lista cu semne și simptome care anunță o sarcină. Creșterea progesteronului din timpul sarcinii este vinovată de relaxarea mușchilor, inclusiv cei ai tractului digestiv. Asta face ca mâncarea să fie digerată mai greu și să conducă la balonare și constipație. Dacă ți se pare că asta ar indica o sarcină, ca să ai un rezultat corect, poți face un test de sânge care să depisteze nivelul de HCG.