Reclamă

Stilurile parentale. Impactul pe care acestea le au asupra copiilor

Stilurile parentale pot fi influențate de diferiți factori, dar este important să ții cont de necesitățile unice ale copilului tău. Este important să te asiguri că stilul tău parental sprijină creșterea și dezvoltarea sănătoasă copilului, deoarece modul în care interacționezi și disciplinezi copilul îl vor influența pentru tot restul vieții. Stilul tău parental poate afecta totul, de la stima de sine și sănătatea fizică a copilului, până la modul în care acesta relaționează cu ceilalți. 

Familie fericită cu trei copii, așezată pe un covor bej în living și în spate având o bucătărie open space, ilustrând stilurile parentale
Fiecare stil parental are o abordare diferită în ceea ce privește creșterea copiilor, care oferă avantaje și dezavantaje / Shutterstock

Cercetătorii au identificat patru tipuri principale de stiluri parentale, fiecare cu o abordare diferită în ceea ce privește creșterea copiilor. Printre acestea se pot enumera patru stiluri: autoritar, autoritativ, permisiv și neimplicat. Deși nu există un stil mai bun ca celălalt, cel recomandat de majoritatea experților, inclusiv de Academia Americană de Pediatrie este cel autoritativ.

Stilurile parentale: tipuri

Fiecare stil parental are o abordare diferită în ceea ce privește creșterea copiilor, care oferă avantaje și dezavantaje. Ți le prezentăm pe fiecare în parte pentru a afla care ți se potrivește.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Stilul autoritar

Părinții autoritari cred că copiii ar trebui să urmeze regulile fără excepție. Aceștia sunt renumiți pentru faptul că spun „Pentru că așa am spus eu“, atunci când un copil pune la îndoială motivele care stau la baza unei reguli. Aceștia nu sunt interesați să negocieze și se concentrează pe supunere. De asemenea, ei nu permit copiilor să se implice în rezolvarea provocărilor sau a obstacolelor. În schimb, ei fac regulile și aplică consecințele fără să țină cont de opinia copilului.

De asemenea, părinții autoritari pot folosi pedepsele în loc de disciplină. Astfel, în loc să învețe un copil cum să facă alegeri mai bune, ei investesc în a-i face pe copii să le pară rău pentru greșelile lor. Copiii care cresc cu părinți autoritari stricți au tendința de a urma regulile, în cea mai mare parte a timpului. Însă au un risc mai mare de a dezvolta probleme de stimă de sine, deoarece opiniile lor nu sunt apreciate.

De asemenea, ei pot deveni ostili sau agresivi. În loc să se gândească la cum să facă lucrurile mai bine, în viitor, ei se concentrează adesea pe furia pe care o simt față de părinți sau față de ei înșiși pentru că nu se ridică la nivelul așteptărilor părinților. Deoarece părinții autoritari sunt adesea stricți, copiii lor pot ajunge să devină buni mincinoși, în efortul de a evita pedepsele.

Stilul autoritativ

Părinții autoritativi depun mult efort pentru a crea și menține o relație pozitivă cu copiii. De asemenea, explică motivele care stau la baza regulilor. În plus, stabilesc limite, impun reguli și consecințe luând în considerare sentimentele copilului. Aceștia validează sentimentele copiilor lor, dar în același timp clarifică faptul că adulții sunt în cele din urmă responsabili. Dintre stilurile parentale, cel autoritativ este susținut de experți ca fiind cel mai sănătos și eficient din punct de vedere al dezvoltării copilului.

Părinții autoritativi investesc timp și energie în prevenirea problemelor de comportament, înainte ca acestea să înceapă. De asemenea, ei folosesc strategii de disciplină pozitivă pentru a consolida comportamentul dorit, cum ar fi laudele și sistemele de recompense.

Reclamă

Cercetătorii au descoperit că acei copii care au părinți autoritari au cele mai mari șanse să devină adulți responsabili. De asemenea, se simt confortabil să se autopromoveze și să-și exprime opiniile și sentimentele.

Copiii crescuți cu o disciplină autoritativă tind să fie fericiți și să aibă succes. Mai mult, este mai probabil ca ei să fie mai buni la a lua decizii sănătoase și la a evalua singuri riscurile de siguranță.

Stilul permisiv

Părinții permisivi sunt indulgenți. Adesea, ei intervin doar atunci când există o problemă gravă. Aceștia sunt destul de iertători și adoptă o atitudine relaxată. Atunci când folosesc consecințe, este posibil să nu le aplice cu strictețe. De asemenea, ar putea da privilegiile înapoi dacă un copil imploră sau pot permite unui copil să iasă mai devreme din time-out dacă promite să fie cuminte.

Părinții permisivi își asumă, de obicei, mai mult un rol de prieten decât unul de părinte. Aceștia își încurajează adesea copiii să discute cu ei despre problemele lor. Însă, nu depun prea mult efort pentru a descuraja alegerile proaste sau comportamentul negativ.

Copiii care cresc cu părinți permisivi au mai multe șanse de a avea dificultăți academice.

Ei pot prezenta mai multe probleme de comportament, deoarece nu apreciază autoritatea și regulile. Ei au adesea o stimă de sine scăzută și pot raporta multă tristețe.

De asemenea, prezintă un risc mai mare de probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, deoarece părinții permisivi nu se străduiesc suficient să limiteze consumul de alimente nesănătoase sau să promoveze exercițiile fizice regulate sau obiceiurile sănătoase de somn. 

Stilul neimplicat

Dintre stilurile parentale principale, acesta presupune ca părinții să aibă puține cunoștințe despre ceea ce fac copiii lor. Tind să existe puține reguli în acasă și copiii nu primesc prea multă îndrumare, îngrijire și atenție din partea părinților. Părinții neimplicați nu dedică prea mult timp sau energie pentru a satisface nevoile de bază ale copiilor. În plus, aceștia pot fi neglijenți, dar nu este întotdeauna intenționat. 

Alteori, părinților neimplicați le lipsesc cunoștințele despre dezvoltarea copilului sau pot crede că copilul lor se va descurca mai bine fără supravegherea lor. Și, uneori, sunt pur și simplu copleșiți de alte probleme, cum ar fi munca, plata facturilor și gestionarea unei gospodării.

Din păcate, copiii cu părinți neimplicați se pot confrunta cu probleme legate de stima de sine și tind să aibă rezultate slabe la școală. De asemenea, ei prezintă probleme frecvente de comportament și se clasează la un nivel scăzut de fericire.

Te-ar mai putea interesa și
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
O mamă epuizată de cerințele copilului
Comportamente ale unui adult care a fost crescut de o mamă distantă emoțional
Comportamente ale unui adult care a fost crescut de o mamă distantă emoțional
O mamă cu fiica ei, la un birou
Comportamentele părinților sunt imitate de copiii lor. Cei mici învață din ceea ce văd, nu din ceea ce aud
Comportamentele părinților sunt imitate de copiii lor. Cei mici învață din ceea ce văd, nu din ceea ce aud
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
2
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
3
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
4
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
5
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
6
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Cele mai noi
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
1 mai, 10:39
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Un copil care face teme cu mama sa
1 aprilie, 07:06
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Închide