Sughițul fătului în burtica mamei poate fi o experiență surprinzătoare și uneori chiar amuzantă pentru viitoarele mame. Din fericire, acesta este absolut normal și inofensiv. Viitoarea mamă îl poate percepe ca pe o mișcare, ritmică și repetitivă. Unele femei l-au asemănat cu contracțiile musculare. În principiu, sughițul fătului apare în al doilea sau în al treilea trimestru de sarcină. Iar dacă pentru bebeluș sughițul nu este dureros, pentru viitoarea mamă poate fi deranjant, mai ales în timpul nopții.
Studiile susțin că sughițul fătului ajută la dezvoltarea creierului
Cele mai recente studii susțin că sughițul fătului ar ajuta la dezvoltarea creierului. Cercetătorii de la University College din Londra au descoperit că sughițul fătului declanșează trei tipuri de unde electromagnetice care ajută la reglarea respirației. Studiul s-a bazat pe scanările creierului bebelușilor născuți la termen.
Activitatea creierului a fost monitorizată cu senzori aplicați pe torace. Contracția diafragmei, cauzată de sughiț, a corespuns cu un puternic val electric în creier. Mai precis în cortex (partea frontală a creierului). De aici, specialiștii tind să creadă că un al treilea val electric e legat de sunetul sughițului în sine, împreună cu senzația contracției diafragmei.
În plus, o altă echipă ce cercetători susține că sughițul îl poate ajuta pe bebeluș să învețe cum să-și gestioneze respirația. pentru ca, în cele din urmă, să poată fi controlată voluntar prin mișcarea diafragmei în sus și în jos.
De ce sughite fătul
Sughițul la făt apare în timpul sarcinii și este un fenomen obișnuit. Deși cauzele exacte nu au fost identificate însă de către medici și cercetări, aceștia susțin că apariția lui s-ar datora maturizării sistemului nervos al fătului. DE asemenea, aceștia mai susțin că sughițul fătului este cauzat de contracții involuntare ale diafragmei, mușchiul care separă toracele de abdomen și este responsabil pentru respirație.
Este complet normal ca fătul să sughită în burtica mamei. Deși, nu toate gravidele pot să-l resimtă sau să-l conștientizeze. Însă, cercetătorii spun că, de fapt, sughițul fătului ar fi un semn că sistemul nervos al acestuia se dezvoltă și funcționează așa cum ar trebui. În general, sughițul fătului nu reprezintă o problemă și nu are nicio legătură cu sănătatea sau dezvoltarea acestuia.
Când ar trebuie să te îngrijorezi
În cele mai multe cazuri, sughițul fătului este absolut normal și nu trebuie să creeze panică sau îngrijorare. Cu toate acestea, există câteva situații în care medicii recomandă viitoarelor mame să ia legătura cu specialiștii:
-dacă sughițul fătului devine foarte frecvent sau persistă pentru perioade lungi de timp, în special dacă se întâmplă după săptămâna 37 de sarcină. Comprimarea cordonului ombilical poate duce la declanșarea sughițului în ultimele săptămâni de sarcină. La fel și prolapsul de cordon ombilical.
-dacă observi orice alte schimbări în mișcările normale ale fătului sau în activitatea acestuia.
-dacă ai îngrijorări legate de sarcina sau dacă simți că ceva nu este în regulă.
Ce trebuie să mai reții este faptul că nu toți medicii consideră că sughițul ar putea fi un pericol. Nici măcar în situațiile descrise mai sus.
Însă este foarte important să vorbești cu medicul care-ți monitorizează sarcina și să-i expui orice nelămurire sau întrebare ai.