Reclamă

Trucuri pentru a hrăni un copil mofturos. Cum să-l ajuți pe micuț să iubească mâncarea

Nu este ușor să fii părinte, mai ales când ai un copil mofturos la mâncare. De cele mai multe ori, cei mici nu pot înțelege importanța alimentație sănătoase. Este greu să-l convingi să mesele sale ar trebui să includă cât mai multe legume și fructe. Iată câteva trucuri pentru a hrăni un copil mofturos. Descoperă cum poți să-l ajuți pe micuțul tău să iubească mâncarea.

O fetiță frumoasă, dar mofturoasă, care ține în mână o furculiță cu broccoli
Iată câteva trucuri pentru a hrăni un copil mofturos. Descoperă cum poți să-l ajuți pe micuțul tău să iubească mâncarea / Shutterstock

Unii copii sunt reticenți când vine vorba de consumul legumelor. În timp ce unii nu sunt adepții legumelor verzi, alții nu preferă legumele din categoria rădăcinoaselor. Indiferent de ce preferințe are cel mic, meniul său trebuie să fie unul diversificat și bogat în nutrienți.

Trucuri pentru a hrăni un copil mofturos

Nu trebuie să te temi cu privire la sănătatea copilului tău dacă acesta este mofturos. Este normal ca cel mic să aibe perioade în care preferă un singur aliment și perioade în care este reticent la anumite produse alimentare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De cele mai multe ori, acestea sunt semne ale faptului că cel mici își dezvoltă personalitatea. Există anumite perioade în care cei mici își afirmă independența încercând să controleze ceea ce mănâncă. Nu trebuie să uiți că tu ești responsabilă pentru masa celui mic.

Astfel, este important să-l lași să aleagă dintre produsele cele mai sănătoase. Iată ce poți face dacă ai acasă un copil mic și încăpățânat.

Permite-i celui mic să se joace cu mâncarea

Nu este o idee bună să-l lași pe cel mic să se joace cu mâncarea la vârste înaintate, însă poți încerca un mic experiment.

Copiii mofturoși la mâncare au tendința să se joace cu mâncarea din farfuria lor, să o miște, să o studieze, să o miroasă, iar în final să o evite.

Un studiu de la Universitatea Finlanda de Est a arătat că îl poți ajuta pe cel mic să se apropie de mâncare dacă îl lași „să se joace cu ea”. Ce presupune această joacă de fapt?

Reclamă

Lasă-l pe cel mic să privească legumele și fructele și să le înțeleagă. Permite-i să stea lângă tine atunci când gătești pentru a înțelege mai bine procesul de gătire.

Acasă, îl poți implica pe cel mic în procesul de pregătire a mesei pentru a-l atrage să mănânce ceea ce îi pregătești. De asemnea, poți merge cu el la cumpprături pentru a alege împreună ingredientele sănătoase.

Fii răbdătoare

Când vine vorba de alegerea meniului, specialiștii recomandă să ai o farfurie echilibrată. Jumătate de farfurie ar trebui să conțină fructe și legume, în timp ce cealaltă ar trebui să fie acoperită cu proteine și cereale sănătoase. Alimentele noi ar trebui introduse pe rând, spun cei de la EaTthis.com.

Chiar dacă acest lucru va necesita mai mult timp, este important să-l lași pe cel mic să se obișnuiască cu noile sale opțiuni alimentare.

Dacă cel mic refuză prima dată legumele, încearcă să le pregătești din nou și să i le servești la masa următoare, dar alege să le aranjezi altfel pe farfurie. Cel mic ar putea fi mult mai interesat în felul acesta de ceea ce are în farfurie.

Respectă regula rotației și regula porțiilor controlate

Este important să-l obișnuiești pe cel mic cu noul meniu prin rotirea produselor alimentare. Încearcă să-i oferi alimente noi în fiecare zi.

Dacă nu-i oferi aceeași mâncare trei zile la rând, acesta va fi mult mai dornic să încerce din ce i-ai gătit, spun specialiștii.

Regula porțiilor controlate spune că ar trebui să-i oferi celui mic porții pe măsura sa.

O farfurie specială îl va face pe micul mofturos să fie mult mai atras de ceea ce urmează să mănânce. Odată ce copilul mănâncă dintr-un preparat care îi place, poți crește porția de mâine la următoarele mese. De asemenea, poți încerca să introduci un aliment pe care-l iubește, alături de un aliment nou.

Fii sinceră în privința ingredientelor

Poate fi tentat să-i ascunzi copilului tău adevărul, mai ales când acesta este mofturos la mâncare. Totuși, micuțul tău are nevoie să aibă încredere în tine entru a fi mai puțin pretențios.

Fii sinceră cu el și cu ingredientele pe care le-ai pus într-un preparat. Încearcă să-i explici beneficiile nutriționale și s-l faci să înțeleagă de ce ar trebui să consume alimentele pe care i le-ai ales.

Reclamă

Fii perseverentă în alegerile pe care le faci

Specialiștii spun că cei mici au nevoie să încerce un aliment de mai multe ori înainte de a se decide dacă este pe placul lor.

Deși poate fi descurajant să-l vezi pe cel mic că refuză ce i-ai pregătit, experții în parenting spun că nu ar trebui să-ți pierzi speranța. Încearcă  să nu introduci alimentele noi la masa de prânz sau la cină. În schimb, oferă-i alimentele noi în timpul gustărilor zilnice.

Poți începe să înregistrezi ce fructe sau legume i-ai oferit celui mic la gustările dintre mese. Trei mese principale și trei gustări ar trebui să fie suficiente pentru buna dezvoltare a copilului tău.

Nu uita că unii copii mofturoși la mâncare pot fi copleșiți de o farfurie plină cu mâncare. Alege o farfurie pe placul său și respectă regula porțiilor pe care ți-am descris-o mai sus.

Invită-i prietenii la masă

Specialiștii spun că poți să-l faci pe un copil mofturos să mănânce prin puterea exemplului. Dacă acesta nu ia exemplu de la tine și soțul său, atunci poți invita la masă pe cineva de vârsta sa.

O masă luată alături de un prieten va face o diferență enormă pentru micuțul tău, spun experții în parenting pentru Parents.com.

Încurajează discuțiile pe care le porți cu micuțul tău după aceste mese împreună cu prietenii. În felul acesta te va simți mult mai aproape și va fi mult mai dornic să consume ceea ce îi propui.

Dacă ești în căutarea de rețete sănătoase, încearcă rețeta de cartofi dulci pentru bebeluși. Este o rețetă ideală pentru micuții care intră în etapa diversificării.

Fii inventivă cu preparatele micuțului tău

Uneori, cel mi poate refuza un anumit preparat pentru că nu este atras de consistența sa. Dacă micuțul tău refuză cartofii copți, poți încerca să-i servești data viitoare sub formă de piure.

Preferințele de culoare pot fi și ele un alt factor care îl determină pe mofturos să refuze anumite alimente. Dacă cel mic refuză piureul tău de cartofi, atunci încearcă un piure de cartofi dulci. Culoarea va fi una mult mai atractivă.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Un copil trist care stă pe o bancă pentru că s-a confruntat cu cyberbullying
Cum protejăm copilul de cyberbullying. Ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic în mediul online
Cum protejăm copilul de cyberbullying. Ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic în mediul online
O familie fericită care se uită împreună la televizor
Cum poți face alegeri media sănătoase pentru familia ta. Sfaturi de la specialiști
Cum poți face alegeri media sănătoase pentru familia ta. Sfaturi de la specialiști
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Copil ține în mână un pahar cu suc natural pentru imunitate
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Căutăm mereu cele mai bune metode pentru a-i ajuta pe cei mici să rămână sănătoși și energici, iar aceste rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității pot fi răspunsul! Fiecare pahar este plin de vitamine esențiale și......
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
2
Mama, tata și cei doi copii iau masa împreună
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Adoptarea unui stil de viață sănătos nu trebuie să fie o sursă de stres sau o serie de reguli impuse cu rigiditate. Atunci când unele obiceiuri sănătoase în familie sunt introduse treptat și într-un mod plăcut, toată lumea va fi mai......
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
3
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Parteneri
Cele mai noi
Elevă de liceu cu caiete în brațe
29 martie, 07:39
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
O femeie care se teme pentru copilul ei care merge pe bicicletă
28 martie, 08:02
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Mama și fiica se bucură de venirea primăverii
25 martie, 06:35
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
24 martie, 07:27
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Băiat cu alergii sezoniere își suflă nasul
23 martie, 07:38
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Doi copii care se bucură de natură pe creanga unui copac
22 martie, 07:22
Cum îl ajuți pe copil să aibă o sănătate mintală bună. Trebuie să aibă acces la un lucru extrem de simplu și la îndemână
Cum îl ajuți pe copil să aibă o sănătate mintală bună. Trebuie să aibă acces la un lucru extrem de simplu și la îndemână
Închide