Reclamă

Trucuri pentru a hrăni un copil mofturos. Cum să-l ajuți pe micuț să iubească mâncarea

Nu este ușor să fii părinte, mai ales când ai un copil mofturos la mâncare. De cele mai multe ori, cei mici nu pot înțelege importanța alimentație sănătoase. Este greu să-l convingi să mesele sale ar trebui să includă cât mai multe legume și fructe. Iată câteva trucuri pentru a hrăni un copil mofturos. Descoperă cum poți să-l ajuți pe micuțul tău să iubească mâncarea.

O fetiță frumoasă, dar mofturoasă, care ține în mână o furculiță cu broccoli
Iată câteva trucuri pentru a hrăni un copil mofturos. Descoperă cum poți să-l ajuți pe micuțul tău să iubească mâncarea / Shutterstock

Unii copii sunt reticenți când vine vorba de consumul legumelor. În timp ce unii nu sunt adepții legumelor verzi, alții nu preferă legumele din categoria rădăcinoaselor. Indiferent de ce preferințe are cel mic, meniul său trebuie să fie unul diversificat și bogat în nutrienți.

Trucuri pentru a hrăni un copil mofturos

Nu trebuie să te temi cu privire la sănătatea copilului tău dacă acesta este mofturos. Este normal ca cel mic să aibe perioade în care preferă un singur aliment și perioade în care este reticent la anumite produse alimentare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De cele mai multe ori, acestea sunt semne ale faptului că cel mici își dezvoltă personalitatea. Există anumite perioade în care cei mici își afirmă independența încercând să controleze ceea ce mănâncă. Nu trebuie să uiți că tu ești responsabilă pentru masa celui mic.

Astfel, este important să-l lași să aleagă dintre produsele cele mai sănătoase. Iată ce poți face dacă ai acasă un copil mic și încăpățânat.

Permite-i celui mic să se joace cu mâncarea

Nu este o idee bună să-l lași pe cel mic să se joace cu mâncarea la vârste înaintate, însă poți încerca un mic experiment.

Copiii mofturoși la mâncare au tendința să se joace cu mâncarea din farfuria lor, să o miște, să o studieze, să o miroasă, iar în final să o evite.

Un studiu de la Universitatea Finlanda de Est a arătat că îl poți ajuta pe cel mic să se apropie de mâncare dacă îl lași „să se joace cu ea”. Ce presupune această joacă de fapt?

Reclamă

Lasă-l pe cel mic să privească legumele și fructele și să le înțeleagă. Permite-i să stea lângă tine atunci când gătești pentru a înțelege mai bine procesul de gătire.

Acasă, îl poți implica pe cel mic în procesul de pregătire a mesei pentru a-l atrage să mănânce ceea ce îi pregătești. De asemnea, poți merge cu el la cumpprături pentru a alege împreună ingredientele sănătoase.

Fii răbdătoare

Când vine vorba de alegerea meniului, specialiștii recomandă să ai o farfurie echilibrată. Jumătate de farfurie ar trebui să conțină fructe și legume, în timp ce cealaltă ar trebui să fie acoperită cu proteine și cereale sănătoase. Alimentele noi ar trebui introduse pe rând, spun cei de la EaTthis.com.

Chiar dacă acest lucru va necesita mai mult timp, este important să-l lași pe cel mic să se obișnuiască cu noile sale opțiuni alimentare.

Dacă cel mic refuză prima dată legumele, încearcă să le pregătești din nou și să i le servești la masa următoare, dar alege să le aranjezi altfel pe farfurie. Cel mic ar putea fi mult mai interesat în felul acesta de ceea ce are în farfurie.

Respectă regula rotației și regula porțiilor controlate

Este important să-l obișnuiești pe cel mic cu noul meniu prin rotirea produselor alimentare. Încearcă să-i oferi alimente noi în fiecare zi.

Dacă nu-i oferi aceeași mâncare trei zile la rând, acesta va fi mult mai dornic să încerce din ce i-ai gătit, spun specialiștii.

Regula porțiilor controlate spune că ar trebui să-i oferi celui mic porții pe măsura sa.

O farfurie specială îl va face pe micul mofturos să fie mult mai atras de ceea ce urmează să mănânce. Odată ce copilul mănâncă dintr-un preparat care îi place, poți crește porția de mâine la următoarele mese. De asemenea, poți încerca să introduci un aliment pe care-l iubește, alături de un aliment nou.

Fii sinceră în privința ingredientelor

Poate fi tentat să-i ascunzi copilului tău adevărul, mai ales când acesta este mofturos la mâncare. Totuși, micuțul tău are nevoie să aibă încredere în tine entru a fi mai puțin pretențios.

Fii sinceră cu el și cu ingredientele pe care le-ai pus într-un preparat. Încearcă să-i explici beneficiile nutriționale și s-l faci să înțeleagă de ce ar trebui să consume alimentele pe care i le-ai ales.

Reclamă

Fii perseverentă în alegerile pe care le faci

Specialiștii spun că cei mici au nevoie să încerce un aliment de mai multe ori înainte de a se decide dacă este pe placul lor.

Deși poate fi descurajant să-l vezi pe cel mic că refuză ce i-ai pregătit, experții în parenting spun că nu ar trebui să-ți pierzi speranța. Încearcă  să nu introduci alimentele noi la masa de prânz sau la cină. În schimb, oferă-i alimentele noi în timpul gustărilor zilnice.

Poți începe să înregistrezi ce fructe sau legume i-ai oferit celui mic la gustările dintre mese. Trei mese principale și trei gustări ar trebui să fie suficiente pentru buna dezvoltare a copilului tău.

Nu uita că unii copii mofturoși la mâncare pot fi copleșiți de o farfurie plină cu mâncare. Alege o farfurie pe placul său și respectă regula porțiilor pe care ți-am descris-o mai sus.

Invită-i prietenii la masă

Specialiștii spun că poți să-l faci pe un copil mofturos să mănânce prin puterea exemplului. Dacă acesta nu ia exemplu de la tine și soțul său, atunci poți invita la masă pe cineva de vârsta sa.

O masă luată alături de un prieten va face o diferență enormă pentru micuțul tău, spun experții în parenting pentru Parents.com.

Încurajează discuțiile pe care le porți cu micuțul tău după aceste mese împreună cu prietenii. În felul acesta te va simți mult mai aproape și va fi mult mai dornic să consume ceea ce îi propui.

Dacă ești în căutarea de rețete sănătoase, încearcă rețeta de cartofi dulci pentru bebeluși. Este o rețetă ideală pentru micuții care intră în etapa diversificării.

Fii inventivă cu preparatele micuțului tău

Uneori, cel mi poate refuza un anumit preparat pentru că nu este atras de consistența sa. Dacă micuțul tău refuză cartofii copți, poți încerca să-i servești data viitoare sub formă de piure.

Preferințele de culoare pot fi și ele un alt factor care îl determină pe mofturos să refuze anumite alimente. Dacă cel mic refuză piureul tău de cartofi, atunci încearcă un piure de cartofi dulci. Culoarea va fi una mult mai atractivă.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Un tânăr din generația Z care stă de vorbă cu un terapeut
Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie. Care sunt cele mai mari provocări ale tinerilor
Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie. Care sunt cele mai mari provocări ale tinerilor
Un băiețel care se cațără pe o funie în parc pentru a ilustra una dintre cele mai periculoase activități pentru copii
Cele mai periculoase activități pentru copii. Cum îl poți ține în siguranță pe cel mic
Cele mai periculoase activități pentru copii. Cum îl poți ține în siguranță pe cel mic
O mămică care stă în bucătărie și gătește alături de fetița ei
Brioșe cu legume pentru copii. Rețeta de care aveai nevoie pentru o zi de weekend
Brioșe cu legume pentru copii. Rețeta de care aveai nevoie pentru o zi de weekend
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
O femeie care a fost fotografiată în timpul travaliului, într-o sală de nașteri
08:46
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Femeie stă pe canapea gânditoare
08:44
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
Băiețelului îi curge sânge din nas
07:38
Sângerările nazale la copii: cum să le gestionezi corect
Sângerările nazale la copii: cum să le gestionezi corect
Un tânăr din generația Z care stă de vorbă cu un terapeut
25 aprilie, 07:46
Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie. Care sunt cele mai mari provocări ale tinerilor
Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie. Care sunt cele mai mari provocări ale tinerilor
Adolescent stă întins în pat cu telefonul în mână și laptopul lângă el
25 aprilie, 07:44
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
O mamă care verifică dacă băiețelul ei are febră
25 aprilie, 07:33
Sindromul Reye la copii: cauze, simptome, tratament
Sindromul Reye la copii: cauze, simptome, tratament
Închide