Vaginita la copii constituie aproximativ 62% din problemele ginecologice pediatrice întâlnite în asistența medicală. De obicei, afecțiunea este întâlnită la fete, mai ales la cele mici, care nu au încă menstruație. Lipsa estrogenilor lasă mucoasa vaginală mai predispusă la iritații.
Ce cauzează vaginita la copii
Săpunul, detergentul de rufe, balsamul de rufe, hainele strâmte, scutecele sau costumele de baie ude sau nisipul pot deranja această zonă, cauzând vaginită. Această afecțiune poate apărea atunci când fetele nu se curăță bine după ce folosesc toaleta. O bucată de hârtie igienică sau de șervețel umed poate rămâne în zona intima și poate provoca vaginita. Însă, există și cazuri în care vaginita la copii poate fi cauzată de următoarele infecții:
-oxiuri
-infecții fungice. Acestea sunt neobișnuite la fetițele care nu sunt la pubertate, însă ele se pot activa în urma unui tratament cu antibiotice sau ca urmare a unui sistem imunitar slab.
-streptococul (aceeași bacterie care provoacă streptococul în gât)
Care sunt semnele și simptomele vaginitei la copii
Deseori, fetițele care se confruntă cu vaginită experimentează simptome precum:
-mâncărimi, arsuri sau dureri
-roșeață, durere sau umflături în jurul deschiderii vaginului
-secreții care ies din vagin sau pete pe chiloți (uneori pot fi colorate cu sânge)
-durere sau arsură la urinare
Cum se diagnostichează vaginita la copii
În principiu, fetița însoțită de unul din părinți va merge la medic pentru a fi examinată. Acesta îi va pune întrebări despre simptome, despre tipurile de geluri de duș sau săpunurile folosite. De asemenea, medicul îi va explica fetiței și cum anume trebuie să își facă igiena personală. În cazul în care specialistul consideră că vaginita ar putea fi cauzată de o infecție, este posibil să recolteze o probă lichidă. Tot consultul are loc în prezența unui părinte. De asemenea, trebuie menționat că nu este vorba de un consult ginecologic, ci doar de o examinare optică.
Cum se poate preveni vaginita la copii
Vaginita se poate preveni dacă sunt urmate câteva reguli simple și sănătoase de igienă. Astfel:
-evită folosirea unui spumant de baie
-evită folosirea unui săpun în zona vaginală
-se recomandă geluri de duș sau săpunurile fără miros sau alcool, cu ingrediente curate
-e indicată curățarea cu apă călduță după fiecare mers la toaletă
-se recomandă purtarea unei lenjerii intime din materiale naturale, precum bumbacul.
-este indicat să se schimbe lenjeria intimă zilnic
-hainele trebuie spălate cu detergenți blânzi, eventual, speciali pentru bebeluși. Aceștia nu conțin substanțe iritante.
-de asemenea, ar fi indicat să se poarte îmbrăcăminte cât mai lejeră, din materiale naturale precum bumbacul sau unul.
-noaptea, se recomandă pijamalele largi. Și nici într-un caz nu se doarme cu lenjeria intimă de peste zi. De altfel, medicii nu recomandă deloc dormitul cu lenjerie intimă.