Dacă ești însărcinată sau te pregătești pentru marea aventură a vieții de femeie, cu siguranță te-ai întrebat măcar pentru o secundă dacă zborul în primul trimestru de sarcină este sigur. Pentru că, nu-i așa, vacanțele bat la ușă și ar fi păcat să ratezi o astfel de ocazie. Sau poate jobul pe care-l ai presupune și anumite deplasări în afara țării și nu ai vrea să le ratezi.
Indiferent care este motivul curiozității, de la început e bine să știi că, în principiu, zborul în primul trimestru de sarcină este sigur. Bineînțeles, dacă sarcina decurge normal și medicul ce o monitorizează ți-a dat undă verde. Asta, lăsând la o parte miturile și superstițiile legate de acest subiect
Mituri despre sarcină și călătoriile cu avionul
Primul trimestru este, de fapt, o perioadă cu risc deosebit de scăzut pentru a călători în timpul sarcinii. Contrar credinței populare, vibrațiile sonore, radiațiile cosmice și presiunea din cabină nu creează riscuri sporite pentru gravidă. "Detectoarele de metale nu reprezintă un risc pentru copil", spune Raul Artal, vicepreședinte al comitetului Colegiului American al Obstetricienilor și Ginecologilor privind practica obstetricală într-un articol publicat de cei de la parents.com.
Cu toate acestea, cel mai bine ar fi să discuți cu medicul ginecolog care-ți monitorizează sarcina. Acesta îți poate oferi sfaturi specifice, individualizate, bazate pe nevoile tale și pe durata călătoriei.
Zborul în primul trimestru de sarcină: cât de sigur este
Conform medicilor obstetricieni, zborul în primul trimestru de sarcină este în general considerat sigur pentru femeile care nu au complicații medicale. Fătul este bine protejat în uter, iar presiunea din cabina avionului nu prezintă riscuri majore pentru majoritatea femeilor însărcinate. Totuși, există anumite condiții care ar putea necesita precauții suplimentare, cum ar fi sarcinile multiple, istoricul de avorturi spontane sau afecțiunile cronice.
Însă, după cum știi, primul trimestru este adesea însoțit de simptome precum greața, oboseala și sensibilitatea la mirosuri. Acestea pot fi agravate de condițiile de zbor, cum ar fi turbulențele sau mirosurile din avion. De asemenea, schimbările de altitudine pot accentua senzația de greață.
Recomandări pentru zborul în primul trimestru
Primul pas înainte de a rezerva un zbor este să discuți cu medicul obstetrician. El îți poate evalua starea de sănătate și sarcina și îți poate oferi sfaturi personalizate. Este posibil să fie necesar să eviți zborurile lungi sau să-ți iei măsuri suplimentare de precauție. Iar pe lângă acestea, ar mai trebui:
-să te hidratezi adecvat și să te ridici periodic pentru a te mișca. Consumul de apă este foarte important. De asemenea, ar trebui să eviți băuturile cu cofeină și cele cu conținut ridicat de zaharuri. Acestea din urmă deshidratează organismul și pot duce la formarea cheagurilor în sânge.
-să-ți alegi un loc în avion care să-ți permită să-ți întinzi picioarele și să te deplasezi ușor. Scaunele din față sau din apropierea ieșirilor de urgență au mai mult spațiu pentru picioare, ceea ce poate fi mai confortabil.
-ia-ți cu tine gustări sănătoase, cum ar fi fructele uscate, nucile sau biscuiții integrali. Acestea te ajută să-ți menții crescut nivelul de energie și să combați stările de greață. Evită să consumi alimentele grase și condimentate. Îți pot crea disconfort gastrointestinal.