Cei mai mulți copii supradotați pot învăța și procesa informațiile mai repede decât copiii de vârsta lor.
5 semne că ai un copil supradotat
De aceea, este bine ca atunci când copiii sunt supradotați să primească ajutor pentru a-și dezvolte talentele. Ideal ar fi să meargă la o școală specială, pentru copiii cu abilități înalte, ca să primească stimularea adecvată.
1. Dezvoltare asincronă
Dezvoltarea asincronă apare când copilul inteligent, paradoxal, se luptă cu sarcini simple, cum ar fi legarea șireturilor de la pantofi sau amintitul spălatului pe dinți. Asta înseamnă că acesta se dezvoltă mai rapid în anumite domenii decât în altele, ceea ce este obișnuit în cazul copiilor supradotați.
Un copil supradotat, de 8 ani, ar putea prezenta abilitățile de citire ale unui elev de clasa a 7-a, abilitățile de matematică ale unui elev de clasa a 5-a, abilitățile sociale la nivelul clasei lor și reglarea emoțională a unui elev de vârstă mai mică.
2. Profunzime și sensibilitate emoțională de la o vârstă mică
Conform neurologilor, copiii supradotați experimentează reacții emoționale mai intense. Este posibil ca ei să nu aibă încă abilitățile de reglare emoțională pentru a face față sentimentelor puternice. De aceea, e posibil să le fie greu să vadă un film în care un personaj este rănit sau trist. În plus, mulți au un simț sporit al justiției și pot experimenta frustrare și dezamăgire atunci când simt că o situație este greșită.
3. Întrebări existențiale
Întrebările existențiale reprezintă unul dintre cele 5 semne ca ai un copil supradotat. Copiii supradotați au o curiozitate imensă, în special în ceea ce privește aspectele existențiale ale vieții. Ei pot fi mai preocupați decât colegii de aceeași vârstă de probleme precum moartea, sărăcia, schimbările climatice și nedreptățile. Aceștia pot pune întrebări de genul: „ce se întâmplă când murim?“ sau „de ce se întâmplă lucruri rele în lume?".
4. Interese unice sau un simț al umorului matur
Atunci când un elev face jocuri de cuvinte dificile sau studiază hărțile de transport în comun ale marilor orașe, părinții se îngrijorează puțin pentru copiii lor. Se gândesc că își pot pierde copilăria sau că se poartă prea matur pentru vârsta lor. În realitate, acești copii pot avea un nivel de înțelegere mai avansat decât al altora de vârsta lor, inclusiv al umorului.
5. Performanțe școlare scăzute
Copiii supradotați au nevoie de stimulare mentală constantă, pentru că se pot plictisi ușor. Deoarece învață lucrurile mai rapid decât colegii lor, mersul la școală poate deveni problematic. Acești copii au nevoie ca școala să fie suficient de stimulantă sau interesantă, pentru că, altfel, își pot pierde motivația, chiar dacă își pot face temele cu rapiditate. Având abilități excelente de raționament și memorie, nu văd niciun sens să meargă la școală și încetează să mai încerce să participe la lecții.