Reclamă

5 studii legate de folosirea ecranelor. De ce părinții ar trebui să renunțe la telefon

Copiii au nevoie de atenția părinților lor. Ei depind de această atenție pentru a supraviețui, desigur, dar și pentru dezvoltarea lor socială și emoțională. Mai multe cercetări recente arată cât de dăunător este pentru copii când părinții nu sunt prezenți fizic. Aceștia sunt distrași și mai puțin receptivi pentru că sunt atenți la smartphone-urile lor. Mai jos, găsești 5 studii legate de folosirea ecranelor, de care ar trebui să ții cont.

Mamă, îmbrăcată cu cămașă și pantaloni din jeans, care poartă ochelari de vedere, cu rame negre, care stă pe o canapea gri și se uită în telefon, în timp ce băiețelul ei, deși are o tabletă la dispoziție, s-a plictisit și stă pe genunchi și o trage pe mama ui de ramele de la ochelari, ilustrând 5 studii legate de folosirea ecranelor
Folosirea telefonului mobil interferează cu un comportament parental sănătos, spune unul dintre cele 5 studii legate de folosirea ecranelor / Shutterstock

Chiar dacă îți petreci mult timp la locul de muncă, atunci când stai cu copilul, încearcă să fii 100% dedicată. Asta înseamnă să pui deoparte telefonul și orice alt dispozitiv. Bucură-te de scurtul moment pe care îl ai la dispoziție pentru a-ți ajuta copilul să devină un adult încântător.

Cele mai interesante 5 studii legate de folosirea ecranelor

Este adevărat că părinții petrec nenumărate ore dând emailuri sau vizionând diferite pagini pe rețelel sociale. Experții sunt îngrijorați din cauza asta, pentru că aceștia se conectează mai puțin cu copiii lor. În acest sens, există 5 studii legate de folosirea ecranelor, care arată de ce părinții ar trebui să renunțe la telefon.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Studiul 1. Mamele care folosesc telefoanele mobile au copii mai anxioși și mai puțin rezilienți

Unul dintre cele 5 studii legate de folosirea ecranelor, publicat în Developmental Science, spune că sugarii și copiii mici, cu vârste cuprinse între 7 luni și 2 ani, au fost evaluați în ceea ce privește temperamentul, implicarea socială, explorarea, precum și reuniunea și recuperarea după distragere. Cercetătorii au raportat că copiii au exprimat mai multă suferință și au fost mai puțin predispuși să exploreze mediul înconjurător, atunci când mamele lor foloseau telefoanele mobile.

Copiii mici ale căror mame au raportat o utilizare mai mare a dispozitivelor mobile, în afara experimentului, au manifestat mai multă negativitate. În plus, s-au recuperat mai greu emoțional, atunci când mamele lor și-au închis telefoanele. Cercetătorii au concluzionat: „Ca și alte forme de retragere și lipsă de reacție a mamei, utilizarea dispozitivelor mobile poate avea un impact negativ asupra funcționării socio-emoționale a sugarilor și a interacțiunilor părinte-copil.“

Studiul 2. Copiii se simt neimportanți și trebuie să concureze cu smartphone-urile pentru atenția părinților

Într-un studiu internațional de amploare efectuat pe 6000 de copii, cu vârste cuprinse între 8 și 13 ani, 32% au declarat că se simt „neimportanți“ atunci când părinții lor folosesc telefoanele mobile, în timpul meselor, conversațiilor sau altor momente de familie. Copiii au declarat că au intrat în competiție cu tehnologia pentru a atrage atenția părinților lor. În plus, mai mult de jumătate dintre copiii din cadrul studiului au declarat că părinții lor petrec prea mult timp cu telefoanele lor.

Studiul 3. Atenția distrasă a părinților dăunează dezvoltării socio-emoționale a copiilor

Un alt studiu important a arătat că atenția distrasă a părinților dăunează dezvoltării copiilor. În special, în detrimentul capacității lor de a procesa plăcerea și de a se implica în activități sociale. Puii de șobolan crescuți de mame distrase au primit, în rest, ceea ce aveau nevoie pentru a se dezvolta. Aceștia au ajuns la o greutate normală și au petrecut aceeași perioadă de timp cu mamele lor, ca și puii crescuți într-un mediu normal. Totuși, cercetătorii au observat că puii adolescenți, care au fost crescuți de mame distrase, au mâncat mai puțină soluție de zahăr și au petrecut mai puțin timp jucându-se și urmărindu-și semenii, decât șobolanii crescuți de mame nedistrase.

Practic, mamele distrase aveau tendința de a fi mai puțin previzibile, mai puțin fiabile și mai puțin atente. Cercetătorii au concluzionat că îngrijirea maternă fragmentată și haotică perturbă dezvoltarea creierului. Acest lucru poate duce la tulburări emoționale, mai târziu în viață. „Avem nevoie de predictibilitate și consecvență pentru ca sistemul emoțional să se dezvolte“, scriu ei. Aceiași cercetători pun acum descoperirile lor cu șobolani în studiile asupra oamenilor. 

Reclamă

Studiul 4. Folosirea telefonului mobil interferează cu un comportament parental sănătos

Un medic pediatru și colegii săi au devenit îngrijorați de faptul că părinții folosesc telefoanele mobile și își ignoră copiii. Aceștia au făcut un studiu pentru a evalua prevalența acestui comportament în restaurantele fast-food. Mulți părinți au scos un dispozitiv imediat ce s-au așezat și cei mai mulți l-au folosit în timpul mesei. Adesea, păreau mai absorbiți de smartphone-urile lor, decât copiii.

Acești cercetători au observat că atunci când părinții erau absorbiți de telefoane, copiii lor erau mai predispuși să se poarte nepoliticos sau să fie zgomotoși. Mulți părinți care vorbeau la telefonul mobil erau iritabili și nerăbdători, ceea ce au agravat comportamentul. Cercetătorii au observat că utilizarea telefonului mobil interferează cu o educație sănătoasă. „Privindu-ne, copiii învață cum să poarte o conversație și cum să citească expresiile faciale ale altor persoane. Dacă acest lucru nu se întâmplă, copiii pierd etape importante de dezvoltare.“

Studiul 5. Copiii se simt triști, supărați, furioși și singuri atunci când părinții folosesc telefoanele mobile

După ce a intervievat 1000 de copii, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani, un alt cercetător a raportat că mulți dintre aceștia s-au descris pe ei înșiși ca fiind „triști, supărați, furioși și singuri”, atunci când părinții lor foloseau dispozitivele lor. De asemenea, mai mulți copii mici au declarat că au deteriorat sau ascuns telefoanele mobile ale părinților lor.

Acest studiu, de tip interviu, nu a putut determina cu exactitate cum ar putea afecta un copil, pe termen lung, deconectările digitale. Conform cercetătoarei, părinții ar trebui să se gândească de două ori înainte de a folosi un dispozitiv mobil, atunci când sunt cu copiii. „Ne comportăm în moduri care, cu siguranță, le spunem copiilor că nu contează, că nu sunt interesanți pentru noi, că nu sunt la fel de convingători ca oricine sau orice sonerie, care ar putea întrerupe timpul nostru cu ei.“

În cele din urmă, copiii se dezvoltă armonios atunci când primesc încredere și o atenție consistentă, plină de iubire. Folosirea unui smartphone atunci când ești cu un copil este o formă de retragere psihologică și de lipsă de reacție. Nu vorbim despre a sta departe de telefon 100 % din timp. Este în regulă să răspunzi la un mesaj urgent sau să dai un apel rapid.

Te-ar mai putea interesa și
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Un copil trist care stă pe o bancă pentru că s-a confruntat cu cyberbullying
Cum protejăm copilul de cyberbullying. Ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic în mediul online
Cum protejăm copilul de cyberbullying. Ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic în mediul online
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
6
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
O fetiță care joacă cărți
8 mai, 09:50
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Un copil care face teme cu mama sa
1 aprilie, 07:06
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Închide