Reclamă

Top 7 alimente sănătoase pentru copii

Obiceiurile alimentare sănătoase se învață odată cu testarea primelor alimente, atunci când începe diversificarea. Pentru a afla mai multe, îți prezentăm top 7 alimente sănătoase pentru copii, care nu ar trebui să le lipsească din dietă. În plus, nu uita de cele trei mese principale și două gustări sănătoase.

Publicat: 7 iulie 2023, 07:20
Farfurie albastră așezată pe un șervețel galben, cu tartină cu avocado și 2 jumătăți de ou, decorată cu ardei galben și busuioc, castron cu legume și o farfurie negru cu alb și o tartină cu brânză, decorată cu ardei și roșii, așezate pe o masă din lemn, decorată cu câteva frunze de busuioc, o roșie și o linguriță albastră, ilustrând top 7 alimente sănătoase pentru copii
Oăle, legumele și avocado sunt câteva dintre alimentele sănătoase pentru copii / Shutterstock

Uneori, copiii pot fi mofturoși și nu mănâncă întotdeauna ceea ce vrei tu. Nu trebuie să îi forțezi, dar nici nu trebuie să le oferi alimente tip fast food sau care sunt prăjite, mai ales că sunt bogate în calorii și grăsimi nesănătoase.

Top 7 alimente sănătoase pentru copii

Copiii au nevoie de alimente nutritive (bogate în vitamine, minerale, carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase), care îi ajută să se dezvolte armonios.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

1. Iaurt

Iaurtul reprezintă o sursă importantă de probiotice, bacterii bune care ajută la menținerea unui intestin sănătos. „Este o gustare sănătoasă și sățioasă, care conține proteine, dar și vitamina D, un nutrient de care mulți copii duc lipsă în dieta lor“, spune nutriționistul Katie Andrews, pentru eatingwell.com.

Ca să fii sigură că alegi o variantă sănătoasă, mizează pe iaurtul grecesc simplu, care are zero zaharuri adăugate și, în plus, are de două ori mai multe proteine decât iaurtul obișnuit. „Iaurtul este o opțiune minunată pentru micul dejun, o gustare sau chiar un desert, dar trebuie să ai grijă la conținutul de zahăr adăugat“.

Dacă vrei să îl oferi copiilor ca desert, adaugă tu fructele preferate, puține cerealele integrale și servește-l imediat. De asemenea, dacă amesteci iaurtul cu fructele și îl pui la congelator, poți să obții o variantă de înghețată sănătoasă.  

2. Ouă

Conform USDA (U.S. Department of Agriculture), un ou mare are 6 grame de proteine și aduce un aport de vitamina D, vitamina B12, iar unele sunt îmbogățite cu acizi grași omega-3, care ajută la dezvoltarea creierului copiilor. Mai mult, medicii recomandă să le folosești încă din perioada diversificării, pentru că ar putea ajuta la prevenirea alergiilor alimentare.

Este de preferat ca la micul dejun să renunți la produsele de patiserie sau mezeluri și să pregătești copiilor ouă fierte sau o omletă, pe care o poți face fără să folosești ulei. În plus, pune-ți imaginația la treabă și creeză niște tartine amuzante.

Reclamă
Reclamă

3. Avocado

Dacă vrei să introduci grăsimi sănătoase în dieta copilului, avocado este o alegere foarte bună. În plus, este bogat în grăsimi mononesaturate, proteine, carbohidrați, fibre, dar și vitamine (C, E,K, B2, B3, B5, B6 și acid folic).

Avocado este destul de versatil și îl poți mânca ca atare, zdrobit și pus pe pâine prăjită, dar și amestecat în salata de pui sau de ton. De asemenea, poți face un sos pentru paste, precum pesto de avocado.

4. Cartofi dulci

Cartofii dulci se află și ei în top 7 alimente sănătoase pentru copii și îi poți oferi începând cu 6 luni. Vor fi printre preferați, pentru că, așa cum le spune și numele, sunt foarte dulci. Poți să-i folosești în piureuri, combinați cu alte legume sau ca atare. Aceștia reprezintă o sursă bogată de vitamina A (peste 250% din valoarea zilnică pentru un adult), fibre și potasiu, conform USDA.

5. Nuci, semințe și fructe uscate

Optează mereu pentru gustări sănătoase în schimbul dulciurilor sau chips-urilor, care sunt pline de chimicale. În cazul în care copilul nu are vreo alergie, poți alege ca desert un amestec de nuci și semințe. Poți combina caju, nuci, migdale, nuci pecan, semințe de floarea-soarelui, semințe de chia și altele.

Nucile sunt bogate în magneziu, un mineral care este crucial în dezvoltarea oaselor și în producția de energie. Nucile, nucile pecan, semințele de chia și semințele de in sunt bogate în acid alfa-linolenic (ALA), un tip de grăsime omega-3, pe care organismul nu o poate produce și este recomandat să fie luată din alimente. Poți să le folosești în iaurt sau smoothie, împreună cu fructe uscate.

6. Cereale

Ca și adulții, copiii au nevoie de cerealele integrale în alimentație, pentru că sunt bogate în fibre. Acestea ajută la tranzitul intestinal și oferă senzația de sațietate. Copiii au nevoie de aproximativ 25 de grame de cereale pe zi. Poți să cumperi fulgi de ovăz, paste, tortilla și pâine din grâu integral și orez brun. Dacă întâmpini probleme legate de gustul grâului integral, la început, poți să-l combini. De asemenea, poți să folosești făina integrală sau în combinație cu cea albă când faci clătite, prăjituri sau aluat pentru pizza.

7. Legume

Deși ne dorim ca cei mici să mănânce cât mai multe legume, nici adulții se pare că nu mănâncă suficiente. Părinții trebuie să fie un exemplu pentru copii și ar fi bine să le pună la dispoziție o varietate de legume. Fiecare culoare reprezintă un nutrient. Spanacul și varza kale sunt bogate în vitamina K, legumele portocalii și roșii au vitamina A, ardeii sunt plini de vitamina C, iar legumele crucifere precum broccoli, varza și conopida conțin compuși care combat cancerul și hrănesc bacteriile intestinale bune.

Folosește-te de castraveți, morcovi sau țelină și taie-le sub formă de bețișoare. Le poți păstra în frigider pentru gustări. Nu renunța, chiar dacă te refuză de mai multe ori. Copiii au nevoie de expunere repetată și, ca alternativă, poți să introduci legumele sub altă formă. Ca să le stârnești și mai tare interesul pentru legume, puteți planta împreună, în niște ghivece, roșii cherry și ardei.  

Te-ar mai putea interesa și
O mămică ce pregătește brioșe cu legume împreună cu fetița sa
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
Părinții și copiii iau masa împreună
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
Un băiețel care stă la masă și mânâncă alimente care ar putea fi nesigure pentru copii
Alimente care pot fi nesigure pentru copilul tău. Ce produse recomandă nutriționiștii să eviți
Alimente care pot fi nesigure pentru copilul tău. Ce produse recomandă nutriționiștii să eviți
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
2
Femeie pe scaun la ginecolog pe un fundal deschis la culoare
Tot ce trebuie să știi despre avort, potrivit specialiștilor. Vezi cele mai comune întrebări
Experții au adunat mai multe întrebări ale pacientelor și au răspuns la cele mai multe dintre îngrijorări. Citește tot ce trebuie să știi despre avort și vezi cum poți trece mai ușor peste această etapă. Vezi cât de mult durează,......
Tot ce trebuie să știi despre avort, potrivit specialiștilor. Vezi cele mai comune întrebări
3
Fetiță stă pe covor și desenează
5 activități cognitive pe care să le faci cu copilul mic
Copiii sunt curioși din fire, iar în primii ani de viață ar trebuie încurajată cât mai mult această curiozitate. De ce? Deoarece este benefică pentru dezvoltarea cognitivă. Activitățile care îi implică senzorial și le stimulează......
5 activități cognitive pe care să le faci cu copilul mic
4
Gravidă care bea apă
Hidratarea în sarcină: câtă apă să bei când ești gravidă
Hidratarea este esențială pentru sănătatea oricui, dar mai ales atunci când ești însărcinată. Corpul tău trece prin multe schimbări și are nevoie de sprijin suplimentar. Apa joacă un rol crucial în acest proces. De ce este importantă......
Hidratarea în sarcină: câtă apă să bei când ești gravidă
5
Clătite cu afine pentru copii și servite pe o farfurie albă
Clătite cu afine pentru copii. Rețeta perfectă pentru un o gustare delicioasă
Pentru o gustare simplă și delicioasă îți recomandăm rețeta de clătite cu afine pentru copii. Dacă nu-i poți refuza dulciurile copilului tău, atunci încearcă să le prepari chiar tu în casă. În felul acesta vei putea controla......
Clătite cu afine pentru copii. Rețeta perfectă pentru un o gustare delicioasă
Parteneri
Cele mai noi
Gravidă stă întinsă pe pat și se simte rău
9 septembrie, 06:45
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
O farfurie pe care se află o omletă pentru copii decorată sub forma unui cocoș
9 septembrie, 06:26
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
Copil care se uită la un ecran verde de la TV
8 septembrie, 07:15
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
Un copil care stă în scaun și mănâncă dintr-o feliuță de brânză
8 septembrie, 06:31
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
O fetiță care mănâncă felii de ouă pe pâine
7 septembrie, 07:41
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Mai mulți copii cu rucsacul în spate mergând spre școală
7 septembrie, 06:31
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Închide