Reclamă

Top 7 alimente sănătoase pentru copii

Obiceiurile alimentare sănătoase se învață odată cu testarea primelor alimente, atunci când începe diversificarea. Pentru a afla mai multe, îți prezentăm top 7 alimente sănătoase pentru copii, care nu ar trebui să le lipsească din dietă. În plus, nu uita de cele trei mese principale și două gustări sănătoase.

Publicat: 7 iulie 2023, 07:20
Farfurie albastră așezată pe un șervețel galben, cu tartină cu avocado și 2 jumătăți de ou, decorată cu ardei galben și busuioc, castron cu legume și o farfurie negru cu alb și o tartină cu brânză, decorată cu ardei și roșii, așezate pe o masă din lemn, decorată cu câteva frunze de busuioc, o roșie și o linguriță albastră, ilustrând top 7 alimente sănătoase pentru copii
Oăle, legumele și avocado sunt câteva dintre alimentele sănătoase pentru copii / Shutterstock

Uneori, copiii pot fi mofturoși și nu mănâncă întotdeauna ceea ce vrei tu. Nu trebuie să îi forțezi, dar nici nu trebuie să le oferi alimente tip fast food sau care sunt prăjite, mai ales că sunt bogate în calorii și grăsimi nesănătoase.

Top 7 alimente sănătoase pentru copii

Copiii au nevoie de alimente nutritive (bogate în vitamine, minerale, carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase), care îi ajută să se dezvolte armonios.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

1. Iaurt

Iaurtul reprezintă o sursă importantă de probiotice, bacterii bune care ajută la menținerea unui intestin sănătos. „Este o gustare sănătoasă și sățioasă, care conține proteine, dar și vitamina D, un nutrient de care mulți copii duc lipsă în dieta lor“, spune nutriționistul Katie Andrews, pentru eatingwell.com.

Ca să fii sigură că alegi o variantă sănătoasă, mizează pe iaurtul grecesc simplu, care are zero zaharuri adăugate și, în plus, are de două ori mai multe proteine decât iaurtul obișnuit. „Iaurtul este o opțiune minunată pentru micul dejun, o gustare sau chiar un desert, dar trebuie să ai grijă la conținutul de zahăr adăugat“.

Dacă vrei să îl oferi copiilor ca desert, adaugă tu fructele preferate, puține cerealele integrale și servește-l imediat. De asemenea, dacă amesteci iaurtul cu fructele și îl pui la congelator, poți să obții o variantă de înghețată sănătoasă.  

2. Ouă

Conform USDA (U.S. Department of Agriculture), un ou mare are 6 grame de proteine și aduce un aport de vitamina D, vitamina B12, iar unele sunt îmbogățite cu acizi grași omega-3, care ajută la dezvoltarea creierului copiilor. Mai mult, medicii recomandă să le folosești încă din perioada diversificării, pentru că ar putea ajuta la prevenirea alergiilor alimentare.

Este de preferat ca la micul dejun să renunți la produsele de patiserie sau mezeluri și să pregătești copiilor ouă fierte sau o omletă, pe care o poți face fără să folosești ulei. În plus, pune-ți imaginația la treabă și creeză niște tartine amuzante.

Reclamă
Reclamă

3. Avocado

Dacă vrei să introduci grăsimi sănătoase în dieta copilului, avocado este o alegere foarte bună. În plus, este bogat în grăsimi mononesaturate, proteine, carbohidrați, fibre, dar și vitamine (C, E,K, B2, B3, B5, B6 și acid folic).

Avocado este destul de versatil și îl poți mânca ca atare, zdrobit și pus pe pâine prăjită, dar și amestecat în salata de pui sau de ton. De asemenea, poți face un sos pentru paste, precum pesto de avocado.

4. Cartofi dulci

Cartofii dulci se află și ei în top 7 alimente sănătoase pentru copii și îi poți oferi începând cu 6 luni. Vor fi printre preferați, pentru că, așa cum le spune și numele, sunt foarte dulci. Poți să-i folosești în piureuri, combinați cu alte legume sau ca atare. Aceștia reprezintă o sursă bogată de vitamina A (peste 250% din valoarea zilnică pentru un adult), fibre și potasiu, conform USDA.

5. Nuci, semințe și fructe uscate

Optează mereu pentru gustări sănătoase în schimbul dulciurilor sau chips-urilor, care sunt pline de chimicale. În cazul în care copilul nu are vreo alergie, poți alege ca desert un amestec de nuci și semințe. Poți combina caju, nuci, migdale, nuci pecan, semințe de floarea-soarelui, semințe de chia și altele.

Nucile sunt bogate în magneziu, un mineral care este crucial în dezvoltarea oaselor și în producția de energie. Nucile, nucile pecan, semințele de chia și semințele de in sunt bogate în acid alfa-linolenic (ALA), un tip de grăsime omega-3, pe care organismul nu o poate produce și este recomandat să fie luată din alimente. Poți să le folosești în iaurt sau smoothie, împreună cu fructe uscate.

6. Cereale

Ca și adulții, copiii au nevoie de cerealele integrale în alimentație, pentru că sunt bogate în fibre. Acestea ajută la tranzitul intestinal și oferă senzația de sațietate. Copiii au nevoie de aproximativ 25 de grame de cereale pe zi. Poți să cumperi fulgi de ovăz, paste, tortilla și pâine din grâu integral și orez brun. Dacă întâmpini probleme legate de gustul grâului integral, la început, poți să-l combini. De asemenea, poți să folosești făina integrală sau în combinație cu cea albă când faci clătite, prăjituri sau aluat pentru pizza.

7. Legume

Deși ne dorim ca cei mici să mănânce cât mai multe legume, nici adulții se pare că nu mănâncă suficiente. Părinții trebuie să fie un exemplu pentru copii și ar fi bine să le pună la dispoziție o varietate de legume. Fiecare culoare reprezintă un nutrient. Spanacul și varza kale sunt bogate în vitamina K, legumele portocalii și roșii au vitamina A, ardeii sunt plini de vitamina C, iar legumele crucifere precum broccoli, varza și conopida conțin compuși care combat cancerul și hrănesc bacteriile intestinale bune.

Folosește-te de castraveți, morcovi sau țelină și taie-le sub formă de bețișoare. Le poți păstra în frigider pentru gustări. Nu renunța, chiar dacă te refuză de mai multe ori. Copiii au nevoie de expunere repetată și, ca alternativă, poți să introduci legumele sub altă formă. Ca să le stârnești și mai tare interesul pentru legume, puteți planta împreună, în niște ghivece, roșii cherry și ardei.  

Te-ar mai putea interesa și
Părinții și copiii iau masa împreună
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
Un băiețel care stă la masă și mânâncă alimente care ar putea fi nesigure pentru copii
Alimente care pot fi nesigure pentru copilul tău. Ce produse recomandă nutriționiștii să eviți
Alimente care pot fi nesigure pentru copilul tău. Ce produse recomandă nutriționiștii să eviți
Copilul stă cu mâinile la gură pentru a nu mânca
Copilul refuză carnea: ce poți face
Copilul refuză carnea: ce poți face
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Bebeluș stă pe pat cu degetul în gură, iar pe față are dermatită
21 iulie, 09:39
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Un băiețel care mânâncă mai multe jumătăți de piersici
21 iulie, 09:37
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Copil stă și se uită pe geamul trenului
20 iulie, 07:37
Transformă călătoria cu trenul cu copilul într-o experiență plăcută
Transformă călătoria cu trenul cu copilul într-o experiență plăcută
Închide