Avortul spontan este o experiență traumatizantă cu care, din păcate, te poți confrunta chiar și de mai multe ori înainte de a avea o sarcină viabilă, sau chiar dacă deja ai născut un copil sănătos și îți dorești un al doilea. Pentru ca vindecarea emoțională să se poată produce, este important să înțelegi mai bine care sunt cauzele și factorii de risc implicați.
Semnele și simptomele care prevestesc avortul spontan
Cele mai multe avorturi spontane apar înainte de săptămână 12 de sarcină, iar semnele și simptomele pot include:
- Pete sau sângerări vaginale.
- Dureri sau crampe abdominale.
- Eliminare de lichid amniotic sau țesut fetal.
Dacă elimini țesut fetal, îl poți pune într-un recipient curat și îl poți duce mediculul pentru a-l trimite la analiză, recomandă mayoclinic.org.
Tipuri de avort spontan
Există mai multe tipuri de avort spontan, conform plannedparenthood.org. Printre acestea se numără :
- Avortul spontan ratat. Acesta presupune că ai pierdut sarcina fără să știi. Cel mai probabil nu ai avut simptome, iar ecografia poate confirma existența fătului care nu prezintă bătăi ale inimii sau sacul care nu are embrion.
- Avortul spontan complet. Acesta are loc când ai avut sângerări și ai eliminat țesut fetal, iar uterul este gol. Medicul îți poate confirma avortul cu ajutorul unei ecografii intravaginale și, de obicei, nu mai este nevoie de nicio intervenție.
- Avortul spontan incomplet. În acest caz, o parte din țesutul sarcinii se elimină din uter, iar alta rămâne înăuntru. Este ncesar ca medicul să îți spună care sunt opțiunile pentru a curăța complet uterul.
- Avortulul spontan recurent: Presupune să ai trei avorturi spontane consecutive, spune clevelandclinic.org. Afectează aproximativ 1% din cupluri.
- Amenințarea de avort spontan: Ai sângerări vaginale și poți avea crampe ușoare, iar colul uterin rămâne închis. Procentajul ca sarcina să se piardă sau se continue este undeva la jumătate.
- Avortul spontan inevitabil: Se întâmplă atunci când sângerezi, ai crampe și colul uterin a început să se deschidă. De asemenea, poți avea scurgeri de lichid amniotic și practic este imposibil ca sarcina să continue.
Cauzele avortului spontan și factorii implicați
Deși de multe ori cauzele unui avort spontan nu pot fi identificate cu exactitate, dar una dintre cele mai frecvente cauze are legătură cu anomaliile cromozomiale. Acestea sunt cauzate de un ovul sau un spermatozoid care se deteriorează când începe procesul de diviziune. Asta nu presupune că sunt probleme moștenite de la părinți.
Probleme cromozomiale:
- Există un ovul cu probleme și nu se formează niciun embrion.
- Sarcină oprită din evoluție. Când embrionul se formează și chiar îi poți auzi bătăile inimii și, apoi, brusc, se oprește din evoluție înainte de apariția oricăror simptome de pierdere a sarcinii.
- Sarcina molară are ambele seturi de cromozomi doar din partea tatălui și este asociată cu o creștere anormală a placentei. De obicei, nu există dezvoltare fetală.
- Sarcina molară parțială presupune că rămân cromozomii mamei, iar tatăl furnizează două seturi de cromozomi, iar asta duce la anomalii ale placentei și cu un făt care nu se dezvoltă normal.
Probleme care țin de mamă:
În anumite cazuri, vârsta, starea de sănătate sau stilul de viață al mamei poate influența o sarcină, care poate să se termine cu un avort spontan. Printre acestea se numără:
- Vârsta. Femeile care au 35 de ani, au un risc mai ridicat de avort spontan decât femeile mai tinere. Înaintarea în vârstă poate deteriora materialul genetic și poate duce la anomalii cromozomiale și de dezvoltare. Studiile arată că riscul de avort spontan este de 12-15% la persoanele care au 20 de ani și crește la aproximativ cu 20-35% în cazul persoanelor între 35-40 de ani. După 45 de ani, riscul crește până la 50% .
- Avorturi spontane anterioare. O femeie care a suferit unul sau mai multe avorturi spontane anterior are aproximativ 25% șanse de a avea aeeași experiență.
- Diferite afecțiuni. Femeile care au o afecțiune cronică, cum ar fi diabetul necontrolat, sau au probleme uterine sau cervicale, au un risc ridicat de a trece printr-un avort spontan.
- Fumatul, alcoolul și substanțele interzise. Toate acestea sunt nocive pentru făt și ar fi bine să renunți la ele chiar de dinainte de a rămâne însărcinată.
- Anumite infecții. La începutul sarcinii, medicul îți va recomanda să faci un set de analize care include cele mai periculoase infecții, care pot afecta fătul (testul TORCH). Printre acestea se numără toxoplasmoza, HIV, varicela, viruul Epstein-Barr, citomegalovirusul, herpesul, rubeola, sifilisul sau parvovirus.