Reclamă

Bucuria de a crește un adolescent: sfaturi și descoperiri surprinzătoare

De multe ori, adolescența este privită ca o perioadă tumultuoasă, marcată de schimbări hormonale, identități fluctuante și conflicte parentale. Însă, ceea ce se pierde, adesea, în această perioadă este bucuria profundă și surprinzătoare de a vedea un copil transformându-se într-un adult tânăr. Descoperă bucuria de a crește un adolescent.

Mama și fata ei adolescentă se uită pe laptop
Fii alături de copilul tău în această perioadă interesantă a adolescenței / Shutterstock

Perioada adolescenței este, fără îndoială, una dintre cele mai complexe și provocatoare etape atât din viața copilului, cât și din cea a părintelui. Cu toate acestea, cu sprijin, ghidare și înțelegere, ea se poate transforma într-o perioadă de conectare și de bucurie. Cheia stă în oferirea instrumentelor și resurselor de care are nevoie adolescentul pentru a naviga cu succes prin această etapă a dezvoltării lui. Dar și de sprijinul tău, ca părinte, de acceptarea schimbărilor și de frumusețea vârstei.

Sfaturi pentru a descoperi bucuria de a crește un adolescent

Da, copilul tău a crescut și tocmai a intrat în acea perioadă în care hormonii o iau razna. Este conștient de propria lui persoană, are propriile vise și opinii, și pare că este mereu într-o luptă cu tine. Acesta este adevărul. Însă, privește și partea frumoasă a lucrurilor. Descoperă bucuria de a crește un adolescent. Bucură-te dezvoltarea lui, de capacitățile și abilitățile lui, dar și de faptul că, de acum, vei avea alături un camarad bun, poate un sfătuitor și mai bun, și, de ce nu, un partener de discuții profunde.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Cere-i sfaturi

Vei fi surprinsă să constați cât de multe lucruri știe adolescentul. Îți va putea da sfaturi despre coafuri, despre machiaj sau chiar îți poate sugera cum anume să te îmbraci. Sau ce schimbări să faci în garderobă, astfel încât să fii în trend. Adolescenții sunt mult mai conectați la noutăți și la ce se întâmplă, decât noi, părinții. Așadar, nu ezita să-i ceri astfel de sfaturi. Mai ales că aceste conversații deschid uși spre comunicare.

Descoperă bucuria de a crește un adolescent prin discuțiile profunde

Profită de această perioadă pentru a te conecta în profunzime cu copilul tău. În această etapă, gândirea lui este profundă și matură, iar discuțiile pe care le poți avea cu el s-ar putea să te surprindă. Așa că vorbește cu el ca și cu partenerul tău sau cu prietena cea mai bună. Ascultă-i părerile, dezbateți-le și trageți împreună concluzii.

Permite-i să te învețe noi abilități

Da, copilul tău a ajuns la etapa în care te poate învăță lucruri pe care nu aveai idee că le poți face. Spre exemplu, te poate ajuta să-ți editezi pozele sau videoclipurile, să înveți să faci poze. De asemenea, te poate ajuta să descoperi noi rețete culinare. De ce nu, te poate ajuta înveți să cânți sau să dansezi. Sau să joci șah. Sunt o mulțime de lucruri pe care adolescentul te poate ajuta să le faci. Și acum este momentul ideal să-i permiți. Și să descoperi bucuria de a crește un adolescent.

Călătorește împreună cu el

Nu te gândi că dacă a crescut nu-și mai dorește să călătorească cu tine. Dimpotrivă, acum călătoriile se pot desfășura altfel. Vă veți bucura de fiecare descoperire și de fiecare loc vizionat. Mai mult, discuțiile din timpul vacanțelor vor atinge acum un alt nivel.

Bucură-te de etapa în care se află

Respiră, lasă grijile deoparte și bucură-te de această perioadă. Permite-ți ție însăți să privești transformarea extraordinară a copilului. Să te bucuri de educația pe care i-ai oferit-o și de modul frumos în care se dezvoltă.

Reclamă

Crescând un adolescent poate fi o călătorie plină de provocări, dar și de bucurii nesfârșite. Prin adoptarea unei perspective deschise și printr-o comunicare constantă, poți trăi momente memorabile în această etapă crucială a vieții copilului. 

Te-ar mai putea interesa și
Mama și fata stau și povestesc în pat
10 întrebări de noapte bună pe care i le pui copilului la somn
10 întrebări de noapte bună pe care i le pui copilului la somn
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Medicul consultă bebelușul în urechi
08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
3 decembrie, 07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
3 decembrie, 07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
3 decembrie, 06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Închide