Calculator de sarcină Sarcina pe săptămâni

Sarcină

Bebeluși

Copii

Familie

Sănătate

Noutăți Cele mai recente DePărinți

Cât timp e indicat să petreacă copiii la ecrane, potrivit specialiștilor

De-a lungul timpul au existat constant dezbateri pe tema cât timp e indicat să petreacă copiii la ecrane. Cu siguranță cei mici vor mereu să stea mai mult în fața ecranelor, dar adulții trebuie să gestioneze cu înțelepciune această relație dintre copii și tehnologie.

Tehnologia ar putea să nu fie la fel de dăunătoare pentru copiii cum s-a crezut inițial / Shutterstock

Desigur, o mare parte a vieții noastre se învârte în jurul tehnologiei și este aproape imposibil de evitat. Acum ne bazăm pe ea pentru învățare și interacțiune socială, nu doar pentru distracție.

Cât timp e indicat să petreacă copiii la ecrane

Poate fi greu să găsești echilibrul potrivit. Negativitatea din jurul copiilor și timpul petrecut pe ecran se adaugă la vinovăție și incertitudine. Cât este prea mult? În ce moment devine tehnologia dăunătoare?

Noi studii arată că tehnologia ar putea să nu fie la fel de dăunătoare pentru copiii cum s-a crezut inițial, iar calitatea, nu cantitatea, timpului la ecrane este cea care contează cu adevărat.

Care sunt efectele timpului pe care copiii îl petrec în fața ecranelor

Părinții nu sunt singuri în acest subiect. Chiar și oamenii de știință sunt depășiți de acest subiect. S-ar putea să sune ca și cum există solidaritate pe această temă, dar nu este cazul. Mulți psihologi nu sunt de acord cu concluziile formate din studiile disponibile.

Cercetările nu au fost suficient de ample, rezultatele sunt contradictorii și există puține dovezi că timpul în fața ecranului este cauza reală a problemelor comportamentale și mentale. Pentru a afla cât timp e indicat să petreacă copiii la ecrane, află mai multe despre rezultatele cercetărilor recente.

Reclamă

Tehnologia este relativ nouă

Nu a fost suficient timp pentru a face studii concludente pe termen lung. Din păcate, timpul nu este singura problemă. Este greu să găsești părinți care să permită șase ore în fața ecranului pe zi sau să-l interzică pentru o perioadă lungă de timp.

Mai sunt si alte probleme. O mare parte din cercetări sunt transversale sau se bazează pe auto-raportare. Studiile s-au bazat pe observațiile și sentimentele părinților și copilului, ceea ce duce la un risc mai mare de date părtinitoare și denaturate.

Reclamă

Rezultatele contradictorii ale cercetărilor

De câte ori ai auzit că timpul petrecut pe ecran poate perturba somnul unui copil? Sau că prea mult timp în fața ecranului îl poate face pe copilul tău capricios sau să se simtă deprimat? Deși se bazează pe studii anterioare și sunt acceptate ca adevăruri, cercetătorii ajung acum la alte concluzii.

Cât de mult sunt de fapt afectate starea de spirit și somnul unui copil

Un studiu recent a constatat că perturbarea somnului la copii este minimă. În medie, e vorba de doar 3 până la 8 minute. Cu toate acestea, specialiștii recomandă renunțarea la ecrane cu o oră înainte de culcare. În general, este mai benefic ca părinții și copiii să se concentreze pe o rutină de somn și pe o oră constantă de trezire.

Potrivit unui studiu, ar fi nevoie de peste cinci ore în fața unui ecran înainte ca părinții să observe o schimbare în relațiile psihosociale.

Sănătatea mintală

Legătura dintre timpul petrecut pe ecran și sănătatea mintală a unui copil sau adolescent este, de asemenea, pusă sub semnul întrebării. Studiile nu au adus rezultate consistente și nu reușesc să arate o relație cauzală, lăsând cercetătorii să pună la îndoială corelația. Copiii care se confruntă cu depresie și anxietate s-ar putea în schimb interioriza și mai mult din cauza tehnologiei și să se refugieze în lumea virtuală, unde nu au neapărat nevoie de validare.

De ce calitatea trece în fața cantității

Timpul pe ecran este adesea grupat într-o singură categorie, dar cercetătorii descoperă că nu este totul egal. Subiectul merge dincolo de relația „bun” - „rău”.

Deci, se ajunge la întrebarea ce fel de timp în fața ecranului este alegerea „mai sănătoasă”? Este împărțit în două categorii: activ și pasiv.

Timp activ în fața ecranelor

Programele și jocurile interactive vor antrena creierul și vor determina copilul să gândească. Pot fi jocuri video, videoclipuri, chat, aplicații de învățare activă sau orice altceva care încurajează gândirea, creativitatea și abilitățile de rezolvare a problemelor.

Timp pasiv în fața ecranelor

Acesta este timpul inactiv în care copilul iese din lumea reală făcând lucruri precum rețelele sociale și vizionarea de emisiuni sau filme. Aceste lucruri nu fac rău din când în când, dar trebuie făcute cu moderație. Timpul pasiv în fața ecranelor este cel care poate afecta negativ copiii.

Beneficiile surprinzătoare ale timpului de expunere în fața ecranelor

Copiii sunt înconjurați de tehnologie și sunt obligați să interacționeze cu ea. A fi conștient de aspectele pozitive te poate ajuta să găsești echilibrul. Care sunt modalitățile prin care copiii beneficiază de timpul activ pe ecran?

Jocuri video

Jocurile video au o reputație proastă și sunt adesea considerate o pierdere de timp, dar pot intra în categoria activă. Beneficiile variază în funcție de jocul video, dar cele mai multe sunt asociate cu următoarele:

  • Prelucrare vizuală;
  • Atenţie;
  • Coordonarea mână-ochi;
  • Prelucrare spațială;
  • Rezolvarea problemelor;
  • Creativitate;
  • Autodirecționare;
  • Interacțiune socială;
  • Descoperire.

Programe educaționale

Unele emisiuni ar putea fi comercializate ca fiind educaționale, dar sunt insuficiente în realitate. Cu toate acestea, majoritatea se străduiesc să ofere conținut de calitate pentru copii și contribuie la:

  • Alfabetizare;
  • Recunoașterea culorilor, numerelor și literelor;
  • Imaginație;
  • Dezvoltarea caracterului;
  • Expunerea la locuri și culturi.

Utilizarea tehnologiei poate ajuta, de asemenea, un copil să devină expert în tehnologie, o abilitate neprețuită pentru viitor. Copiii se adaptează mai bine la lucruri noi. Faptul că ei cresc cu tehnologie le oferă șansa de a se familiariza cu ea în timp.

Când să pui stop timpului activ la ecrane

Copiii sub doi ani au nevoie de mai mult decât jocuri interactive și videoclipuri. Abilitățile lor simbolice, de memorie și de atenție nu sunt suficient de mature pentru a învăța din media digitală. Ei nu pot transfera ceea ce este pe ecran în viața reală. La această vârstă, abilitățile cognitive, de limbaj, motorii, sociale și emoționale ale unui copil sunt dezvoltate prin interacțiuni personale și jocuri practice.

Acest lucru nu înseamnă că copiii mici nu ar trebui să aibă niciodată timp în fața ecranelor, dar ar trebui să fie minim și să fie folosit ca un timp de conectare.

Impactul negativ al timpului în fața ecranelor

Desigur, trebuie să existe un echilibru. Deși timpul petrecut pe ecran ar putea să nu fie rău, există încă o mulțime de probleme de care trebuie să fim conștienți cu toții.

Obezitatea, starea de spirit, lipsa de somn și lipsa de concentrare devin probleme atunci când timpul în fața ecranelor înlocuiește obiceiurile și activitățile sănătoase. Nu tehnologia este periculoasă, ci ceea ce îi permitem să înlocuiască. Copiii sunt mai puțin activi, se culcă la ore târzii și sunt distrași. Adulții sunt vinovați de asta.

Copiii ar trebui încurajați să se joace, să fie activi și chiar să se plictisească. Plictiseala este un precursor al creativității.

7 pași pentru a micșora timpului în fața ecranelor

Dependența reală este rară, dar probabil va exista un moment în care copilul tău va avea nevoie să-i pui stop. S-ar putea să decizi la un moment dat că copilul trebuie să stea mai puțin în fața ecranelor. Cum poți face această tranziție mai ușoară?

Fă un plan. Discută cu copilul și încearcă să afli mai multe despre preocupările pe care le are.

Alege o dată de punere în practică a planului. Stabiliți împreună o dată viitoare, oferindu-i timp copilului să accepte planul.

Fă o listă cu lucruri alternative. Fii pregătită pentru inevitabilul „M-am plictisit”. Coșurile de jucării, jocurile, abilitățile practice și cărțile pot încuraja jocul.

Ține dispozitivele departe. Va exista mai puțină tentație dacă nu vor fi văzute.

Joacă-te cu copilul tău. Unii copii au nevoie de un impuls, iar implicarea ta îi va face să-și dorească și mai mult să se joace.

Fii un model bun. Copiii îți vor imita comportamentul, așa că limitează-ți și tu timpul la ecran.

Creați noi rutine. Copiii folosesc adesea timpul de ecran din obișnuință. Indentifică momentele în care copilul cere ecrane și ajută la completarea spațiului respectiv cu altceva.

Cum să găsești un echilibru potrivit pentru familia ta

Familiile sunt diferite, așa că ceea ce funcționează pentru cineva nu va funcționa neapărat pentru altcineva. Nu crede că trebuie să-ți bazezi liniile directoare pe ceea ce fac alții. Îți cunoști copilul mai bine decât oricine.

Iată câteva sfaturi pentru a găsi echilibrul potrivit. Ține însă cont de faptul că va trebui să faci ajustări pe măsură ce copilul crește.

Implică-te. Copilul învață mai multe atunci când un părinte interacționează activ cu el în timpul expunerii la ecrane. Este o modalitate excelentă de a intra în legătură cu copilul tău. În plus, veți ști ce vizionează, iar aest lucru îți va oferi și o perspectivă mai bună și un control mai bun.

Impune limite. Acest lucru poate fi în timp ce copilul mănâncă, înainte de culcare sau după școală. Găsește anumite ore și locuri în care timpul de utilizare al ecranelor nu este permis.

Evită multi-tasking-ul. Forțarea creierului să facă mai multe lucruri simultan are ca rezultat o muncă de proastă calitate. Încurajează copiii să se concentreze pe un singur lucru.

Oferă-i control. Pare contra-intuitiv, dar acest lucru îl va învăța pe copil ce înseamnă responsabilitatea și va diminua sentimentul că timpul petrecut pe ecran este „special”. Dacă este folosit ca recompensă sau răsfăț, copiii își vor dori mereu mai mult.

Cere sfaturi de specialitate. Multe resurse utile te pot ajuta să stabilești un plan pentru familia ta. Află mai multe depre politicile și recomandările actuale formulate de pediatri și psihologi.

Ține minte, nimeni nu cunoaște copilul mai bine decât tine. Echilibrul și controlul vor veni de la sine dacă îi oferi celui mic un exemplu bun, ești implicată și găsești activități alternative în familie.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Cum te descurci cu un copil care îți răspunde înapoi
Cum te descurci cu un copil care îți răspunde înapoi
Conviețuirea dintre adulți și copii. De ce adulții ar trebui să înțeleagă mai bine comportamentul copiilor
Conviețuirea dintre adulți și copii. De ce adulții ar trebui să înțeleagă mai bine comportamentul copiilor
Mașina de pâine e transportul pe care unii profesori îl folosesc pentru a le oferi copiilor din satul Chiojdu o șansă la educație
Mașina de pâine e transportul pe care unii profesori îl folosesc pentru a le oferi copiilor din satul Chiojdu o șansă la educație
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Să fii într-o relație aduce cu sine un sentiment de împlinire. Nu doar că oferă o nouă perspectivă asupra vieții, dar oferă șansa de a crește în mod sănătos alături de o altă persoană. Află care sunt cele mai comune probleme în......
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
2
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Școala urmează să înceapă, iar mămicile au nevoie de idei rapide și sănătoase pentru pachetul celui mic. Dacă îți dorești să-i oferi copilului tăi o alimentație sănătoasă, atunci ia în calcul și această rețetă de crackers cu......
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
3
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
Copiii se pregătesc de începerea anului școlar, iar părinții trebuie să fie gata să le pună în pachetul de prânz preparate gustoase și sănătoase. Dacă ai rămas în pană de idei, atunci îți recomandăm rețeta de brioșe cu legume.......
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
5
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Parteneri
Cele mai noi
5 septembrie, 07:32
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
4 septembrie, 07:54
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
4 septembrie, 07:36
Cele mai frecvente probleme de vedere la copii: cum le poți depista din timp
Cele mai frecvente probleme de vedere la copii: cum le poți depista din timp
3 septembrie, 08:01
Ce sunt tulburările oral-motorii și întârzierile de vorbire. Care sunt primele semne la care să fii atentă
Ce sunt tulburările oral-motorii și întârzierile de vorbire. Care sunt primele semne la care să fii atentă
3 septembrie, 07:52
Cum să oprești sângerarea de la rana unui copil. Care sunt primele semne că e nevoie de ajutor medical
Cum să oprești sângerarea de la rana unui copil. Care sunt primele semne că e nevoie de ajutor medical
2 septembrie, 07:52
Retinol în sarcină: este sau nu este recomandat
Retinol în sarcină: este sau nu este recomandat