Experiența nașterii trebuie să fie un moment unic pentru fiecare viitoare mămică. O doula poate înțelege cât de important este acest moment pentru tine și te poate ajuta să ai parte de cele mai frumoase amintiri.
Ce este doula și care e rolul ei
Spre deosebire de medici și moașe, care au câțiva ani de pregătire medicală, doula nu are nicio competență de acest fel, spune nytimes.com. Majoritatea pot obține cerficate de doula după ce au parcurs aproximativ 30 de ore de cursuri și au asistat la două până la cinci nașteri.
Este important de știut că doula nu poate interveni la naștere și nici nu poate oferi asistență medicală bebelușului în cazul în care apare vreo problemă.
Din momentul ce medicul de focusează pe naștere în sine și bebeluș, doula îi oferă toată atenția mamei. O poți contacta din trimestrul 2 sau 3 de sarcină și îți va fi alături inclusiv după naștere.
„Deși nu are competențe medicale, doula este bine pregătită în protocolul de naștere fie la domicilu, la spital sau la un centru de naștere. Ea creează legătura între medic și viitoarea mamă“, spune Latham Thomas, doula și fondatorul mamaglow.com, pentru parents.com.
Cum te poate ajuta cu adevărat o doula și cum o poți contacta
Studiile au arătat că mamele care au avut alături o doula au folosit mai puține medicamente împotriva durerii, nașterea a durat mai puțin, fără ca medicii să folosească instrumente medicale pentru a scoate copilul. În plus, mamele au putut alăpta mai repede și au fost mai puțin stresate.
Iată cum ar putea o doula să te ajute pe parcursul întregului proces:
Înainte de naștere:
- Te poate ajuta să înveți tehnici de relaxare și respirație.
- Îți va răspunde la întrebări legate de naștere.
- Îți oferă informații utile legate de naștere și posibile complicații care pot apărea.
- Te poate sprijini în crearea unui plan de naștere care să includă toate dorințele tale legate de acest moment special.
În timpul nașterii naturale:
- Stă alături de tine și te liniștește.
- Folosește tehnici de masaj ca să te ajute să te relaxezi.
- Te ajută să îți găsești o poziție confortabilă.
- Comunică cu staff-ul medical și cu tatăl.
După naștere:
- Oferă suport mamei și tatălui după ce au ajuns cu copilul acasă.
- Ajută mama în procesul alăptării.
- Îi ajută pe ambii părinți să îngrijească copilul.
- Se asigură că beneficiezi de multă odihnă, că mănânci regulat, te hidratezi și te simți bine.
Dacă te-am convins cât de important este rolul unei doula, află de ce trebuie să ții cont atunci când o alegi.
O doula trebuie căutată pe site-uri specializate. E important să alegi o persoană care ți se pare suficient de competentă. Apoi, trebuie să stabilești o întâlnire față în față. Este important să ai chimie și încredere în acea persoană, mai ales că va fi alături de tine în momentele cheie care preced și care se continuă după momentul nașterii.