Reclamă

Ce înseamnă uter retrovers. Cum influențează o sarcină

A primi diagnosticul de uter retrovers poate suna înfricoșător, dar de fapt este ceva destul de comun. Ai mai jos toate informațiile de care ai nevoie legate de uterul retrovers și dacă îți afectează sau nu șansele de a rămâne însărcinată.

Un aparat pentru ecografii, folosit de un medic în cabinet
A avea un uter retrovers nu crește riscul femeii de infertilitate, endometrioză sau durere pelvină / Shutterstock

Un uter retrovers sau „uter înclinat” este un uter care se înclină înapoi spre coloana vertebrală. Este o variație anatomică comună, iar cele mai recente statistici spun că aproximativ una din cinci femei are uter retrovers.

Ce înseamnă uter retrovers

A avea un uter retrovers nu crește riscul femeii de infertilitate, endometrioză sau durere pelvină.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Uterul poate fi poziționat în moduri:

  • Uter antevers: Un uter antevers este un uter care se aplecă înainte la colul uterin spre stomac. Aproximativ 70-75% dintre femei au un uter antevers.
  • Uter retrovers: celelalte 20-25% dintre femei au un uter retrovers care se înclină înapoi spre coloană vertebrală. Un uter retrovers mai este numit și uter înclinat.
Reclamă

Uter retrovers și fertilitatea

Un uter retrovers nu afectează capacitatea unei femei de a rămâne însărcinată. Nu afectează capacitatea spermatozoizilor de a ajunge la ovul și nu provoacă infertilitate.

Poziția uterului nu are nimic de-a face cu fertilitatea unei femei. Cu toate acestea, dacă o altă afecțiune de bază provoacă uterul retrovers, poate fi mai greu să rămâi gravidă.

Afecțiunile asociate cu un uter retroversat sunt:

  • Endometrioza: endometrioza este o afecțiune cronică și inflamatorie în care țesutul similar mucoasei endometriale crește în afara uterului. În timpul ciclului menstrual, organismul încearcă să descompună acest țesut. Acest țesut este prins în pelvis și poate provoca aderențe, formare de cicatrici, iritații și probleme de fertilitate.
  • Adenomioza: adenomioza este adesea numită „sora rea” a endometriozei. Apare atunci când țesutul endometrial care căptușește uterul crește în pereții musculari ai uterului.
  • Fibroame uterine: fibroamele uterine sunt excrescențe necanceroase care cresc în interiorul uterului. Aceste excrescențe pot provoca sângerări menstruale abundente, presiune pelvină și/sau durere și, în unele cazuri, infertilitate.
  • Boala inflamatorie pelviană (BIP): boala inflamatorie pelviană este o infecție a organelor reproducătoare ale unei femei. Este o complicație cauzată adesea de infecții cu transmitere sexuală (ITS), inclusiv chlamydia și gonoree.

Toate afecțiunile de mai sus sunt asociate cu un risc crescut de a avea un uter retrovers. Cu toate acestea, nu toate femeile cu endometrioză, adenomioză, fibrom sau antecedente de BIP au un uter retrovers. Afecțiunile în sine sunt însă cele care pot provoca dificultăți de a obține o sarcină pe cale naturală.

Reclamă

Poți rămâne însărcinată cu un uter retrovers

Este posibil să rămâi însărcinată cu un uter retrovers. El nu va afecta capacitatea unei femei de a rămâne însărcinată.

Scopul spermatozoizilor este să ajungă în uter și în trompele uterine. Realizarea acestui act depinde de calitatea spermei și de integritatea cervicală și tubară.

Deci, dacă numărul de spermatozoizi al partenerului de sex masculin este bun și nu există alte probleme prezente, iar colul uterin al femei este sănătos și trompele sale uterine sunt neobstrucționate, atunci sarcina este posibilă indiferent de poziția uterului.

Simptomele și cauzele unui uter retrovers

Pentru majoritatea femeilor, a avea un uter retrovers nu este un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate rezulta dintr-o infecție pelvină, endometrioză sau fibrom.

Persoanele care se confruntă cu simptome îngrijorătoare, cum ar fi actul sexual dureros, sângerare menstruală anormal de abundentă, ar trebui să meargă la medic pentru a discuta despre îngrijorările pe care le au.

Aproximativ una din cinci femei se naște cu un uter retrovers. Altele pot dezvolta un uter retrovers mai târziu în viață.

Cauzele posibile

  • Aderențe sau cicatrici: După cum sa menționat mai sus, țesutul cicatricial poate determina lipirea țesuturilor din pelvis, ceea ce poate duce la un uter retrovers.
  • Fibroame: Fibroamele uterine pot determina schimbarea formei și poziției uterului.
  • Nașterea: În timpul nașterii, mușchii și ligamentele planșeului pelvin ale unei femei se întind și slăbesc, ceea ce poate determina înclinarea uterului într-o poziție retroversă.
  • Menopauza: Menopauza determină și slăbirea mușchilor pelvieni. Când ligamentele nu mai pot susține uterul, acesta poate începe să se încline înapoi.

Care sunt simptomele

A avea un uter retrovers nu provoacă niciun simptom fizic. Cu toate acestea, dacă o femeie suferă de o altă afecțiune care i-a împins uterul într-o poziție retroversă, aceste afecțiuni în sine pot provoca simptome precum durerea pelvină și actul sexual dureros.

Te-ar mai putea interesa și
Mână de femeie, deasura unei pagini de calendar încercuite la numărul 15, care ține între degetul mare și arătător un test de ovulație alb cu roz
Metode de a determina când are loc ovulația
Metode de a determina când are loc ovulația
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu colanți și bustieră maro, care face yoga, ca una dintre metode de a crește fertilitatea natural, pe o saltea albă, pe iarbă, într-un parc și ține în mână o sticlă cu apă,
Metode de a crește fertilitatea natural
Metode de a crește fertilitatea natural
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
2
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu dovleac pentru copii
Clătite cu dovleac. Un desert delicios pentru cei mici
Diminețile sunt mai dulci atunci când la micul dejun alegi să servești câteva clătite. Toamna este anotimpul care abundă de fructe delicioase și bogate în nutrienți. Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici, atunci îți recomandăm o......
Clătite cu dovleac. Un desert delicios pentru cei mici
3
O femeie care discută cu medicul ei
Dicționar de termeni FIV: semnificația cuvintelor folosite în cadrul procedurii de fertilizare in vitro
Infertilitate, fertilizare in vitro, hormon anti-Mullerian, puncție, transfer embrionar, aceste cuvinte sunt doar o mică parte dintre termenii pe care i-ai putea auzi odată ce ai pășit în cabinetul unui medic specialist în infertilitate. Ai......
Dicționar de termeni FIV: semnificația cuvintelor folosite în cadrul procedurii de fertilizare in vitro
4
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
5
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Cele mai noi
Mama își ține copilul strâns în brațe
07:38
Ce este o” mamă ursuleț gumat”: vezi dacă ești una dintre ele
Ce este o” mamă ursuleț gumat”: vezi dacă ești una dintre ele
Copii care beau lapte dintr-un pahar
12 octombrie, 07:38
Lipsa de calciu la copii și lista de alimente bogate în acest mineral
Lipsa de calciu la copii și lista de alimente bogate în acest mineral
O femeie însăcrinată care are mai multe alimente în fața sa pentru a ilustra când apar poftele în sarcină
12 octombrie, 07:00
Când apar poftele în sarcină. Motivele pentru care preferințele tale alimentare s-ar putea schimba
Când apar poftele în sarcină. Motivele pentru care preferințele tale alimentare s-ar putea schimba
O femeie însărcinată care pune miere într-un castron cu cereale
11 octombrie, 07:45
Consumul de miere în timpul sarcinii: beneficii și contraindicații
Consumul de miere în timpul sarcinii: beneficii și contraindicații
Bebelușul stă pe pat și strănută
11 octombrie, 07:03
Strănutul la nou-născuți: când ar trebui să te îngrijorezi
Strănutul la nou-născuți: când ar trebui să te îngrijorezi
Un băiețel cu un card albastru în mână
10 octombrie, 13:03
Alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie 2025. Care e suma acordată de Guvern
Alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie 2025. Care e suma acordată de Guvern
Închide