Un uter retrovers sau „uter înclinat” este un uter care se înclină înapoi spre coloana vertebrală. Este o variație anatomică comună, iar cele mai recente statistici spun că aproximativ una din cinci femei are uter retrovers.
Ce înseamnă uter retrovers
A avea un uter retrovers nu crește riscul femeii de infertilitate, endometrioză sau durere pelvină.
Uterul poate fi poziționat în moduri:
- Uter antevers: Un uter antevers este un uter care se aplecă înainte la colul uterin spre stomac. Aproximativ 70-75% dintre femei au un uter antevers.
- Uter retrovers: celelalte 20-25% dintre femei au un uter retrovers care se înclină înapoi spre coloană vertebrală. Un uter retrovers mai este numit și uter înclinat.
Uter retrovers și fertilitatea
Un uter retrovers nu afectează capacitatea unei femei de a rămâne însărcinată. Nu afectează capacitatea spermatozoizilor de a ajunge la ovul și nu provoacă infertilitate.
Poziția uterului nu are nimic de-a face cu fertilitatea unei femei. Cu toate acestea, dacă o altă afecțiune de bază provoacă uterul retrovers, poate fi mai greu să rămâi gravidă.
Afecțiunile asociate cu un uter retroversat sunt:
- Endometrioza: endometrioza este o afecțiune cronică și inflamatorie în care țesutul similar mucoasei endometriale crește în afara uterului. În timpul ciclului menstrual, organismul încearcă să descompună acest țesut. Acest țesut este prins în pelvis și poate provoca aderențe, formare de cicatrici, iritații și probleme de fertilitate.
- Adenomioza: adenomioza este adesea numită „sora rea” a endometriozei. Apare atunci când țesutul endometrial care căptușește uterul crește în pereții musculari ai uterului.
- Fibroame uterine: fibroamele uterine sunt excrescențe necanceroase care cresc în interiorul uterului. Aceste excrescențe pot provoca sângerări menstruale abundente, presiune pelvină și/sau durere și, în unele cazuri, infertilitate.
- Boala inflamatorie pelviană (BIP): boala inflamatorie pelviană este o infecție a organelor reproducătoare ale unei femei. Este o complicație cauzată adesea de infecții cu transmitere sexuală (ITS), inclusiv chlamydia și gonoree.
Toate afecțiunile de mai sus sunt asociate cu un risc crescut de a avea un uter retrovers. Cu toate acestea, nu toate femeile cu endometrioză, adenomioză, fibrom sau antecedente de BIP au un uter retrovers. Afecțiunile în sine sunt însă cele care pot provoca dificultăți de a obține o sarcină pe cale naturală.
Poți rămâne însărcinată cu un uter retrovers
Este posibil să rămâi însărcinată cu un uter retrovers. El nu va afecta capacitatea unei femei de a rămâne însărcinată.
Scopul spermatozoizilor este să ajungă în uter și în trompele uterine. Realizarea acestui act depinde de calitatea spermei și de integritatea cervicală și tubară.
Deci, dacă numărul de spermatozoizi al partenerului de sex masculin este bun și nu există alte probleme prezente, iar colul uterin al femei este sănătos și trompele sale uterine sunt neobstrucționate, atunci sarcina este posibilă indiferent de poziția uterului.
Simptomele și cauzele unui uter retrovers
Pentru majoritatea femeilor, a avea un uter retrovers nu este un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate rezulta dintr-o infecție pelvină, endometrioză sau fibrom.
Persoanele care se confruntă cu simptome îngrijorătoare, cum ar fi actul sexual dureros, sângerare menstruală anormal de abundentă, ar trebui să meargă la medic pentru a discuta despre îngrijorările pe care le au.
Aproximativ una din cinci femei se naște cu un uter retrovers. Altele pot dezvolta un uter retrovers mai târziu în viață.
Cauzele posibile
- Aderențe sau cicatrici: După cum sa menționat mai sus, țesutul cicatricial poate determina lipirea țesuturilor din pelvis, ceea ce poate duce la un uter retrovers.
- Fibroame: Fibroamele uterine pot determina schimbarea formei și poziției uterului.
- Nașterea: În timpul nașterii, mușchii și ligamentele planșeului pelvin ale unei femei se întind și slăbesc, ceea ce poate determina înclinarea uterului într-o poziție retroversă.
- Menopauza: Menopauza determină și slăbirea mușchilor pelvieni. Când ligamentele nu mai pot susține uterul, acesta poate începe să se încline înapoi.
Care sunt simptomele
A avea un uter retrovers nu provoacă niciun simptom fizic. Cu toate acestea, dacă o femeie suferă de o altă afecțiune care i-a împins uterul într-o poziție retroversă, aceste afecțiuni în sine pot provoca simptome precum durerea pelvină și actul sexual dureros.