Reclamă

Ce înseamnă uter retrovers. Cum influențează o sarcină

A primi diagnosticul de uter retrovers poate suna înfricoșător, dar de fapt este ceva destul de comun. Ai mai jos toate informațiile de care ai nevoie legate de uterul retrovers și dacă îți afectează sau nu șansele de a rămâne însărcinată.

Un aparat pentru ecografii, folosit de un medic în cabinet
A avea un uter retrovers nu crește riscul femeii de infertilitate, endometrioză sau durere pelvină / Shutterstock

Un uter retrovers sau „uter înclinat” este un uter care se înclină înapoi spre coloana vertebrală. Este o variație anatomică comună, iar cele mai recente statistici spun că aproximativ una din cinci femei are uter retrovers.

Ce înseamnă uter retrovers

A avea un uter retrovers nu crește riscul femeii de infertilitate, endometrioză sau durere pelvină.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Uterul poate fi poziționat în moduri:

  • Uter antevers: Un uter antevers este un uter care se aplecă înainte la colul uterin spre stomac. Aproximativ 70-75% dintre femei au un uter antevers.
  • Uter retrovers: celelalte 20-25% dintre femei au un uter retrovers care se înclină înapoi spre coloană vertebrală. Un uter retrovers mai este numit și uter înclinat.
Reclamă

Uter retrovers și fertilitatea

Un uter retrovers nu afectează capacitatea unei femei de a rămâne însărcinată. Nu afectează capacitatea spermatozoizilor de a ajunge la ovul și nu provoacă infertilitate.

Poziția uterului nu are nimic de-a face cu fertilitatea unei femei. Cu toate acestea, dacă o altă afecțiune de bază provoacă uterul retrovers, poate fi mai greu să rămâi gravidă.

Afecțiunile asociate cu un uter retroversat sunt:

  • Endometrioza: endometrioza este o afecțiune cronică și inflamatorie în care țesutul similar mucoasei endometriale crește în afara uterului. În timpul ciclului menstrual, organismul încearcă să descompună acest țesut. Acest țesut este prins în pelvis și poate provoca aderențe, formare de cicatrici, iritații și probleme de fertilitate.
  • Adenomioza: adenomioza este adesea numită „sora rea” a endometriozei. Apare atunci când țesutul endometrial care căptușește uterul crește în pereții musculari ai uterului.
  • Fibroame uterine: fibroamele uterine sunt excrescențe necanceroase care cresc în interiorul uterului. Aceste excrescențe pot provoca sângerări menstruale abundente, presiune pelvină și/sau durere și, în unele cazuri, infertilitate.
  • Boala inflamatorie pelviană (BIP): boala inflamatorie pelviană este o infecție a organelor reproducătoare ale unei femei. Este o complicație cauzată adesea de infecții cu transmitere sexuală (ITS), inclusiv chlamydia și gonoree.

Toate afecțiunile de mai sus sunt asociate cu un risc crescut de a avea un uter retrovers. Cu toate acestea, nu toate femeile cu endometrioză, adenomioză, fibrom sau antecedente de BIP au un uter retrovers. Afecțiunile în sine sunt însă cele care pot provoca dificultăți de a obține o sarcină pe cale naturală.

Reclamă

Poți rămâne însărcinată cu un uter retrovers

Este posibil să rămâi însărcinată cu un uter retrovers. El nu va afecta capacitatea unei femei de a rămâne însărcinată.

Scopul spermatozoizilor este să ajungă în uter și în trompele uterine. Realizarea acestui act depinde de calitatea spermei și de integritatea cervicală și tubară.

Deci, dacă numărul de spermatozoizi al partenerului de sex masculin este bun și nu există alte probleme prezente, iar colul uterin al femei este sănătos și trompele sale uterine sunt neobstrucționate, atunci sarcina este posibilă indiferent de poziția uterului.

Simptomele și cauzele unui uter retrovers

Pentru majoritatea femeilor, a avea un uter retrovers nu este un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate rezulta dintr-o infecție pelvină, endometrioză sau fibrom.

Persoanele care se confruntă cu simptome îngrijorătoare, cum ar fi actul sexual dureros, sângerare menstruală anormal de abundentă, ar trebui să meargă la medic pentru a discuta despre îngrijorările pe care le au.

Aproximativ una din cinci femei se naște cu un uter retrovers. Altele pot dezvolta un uter retrovers mai târziu în viață.

Cauzele posibile

  • Aderențe sau cicatrici: După cum sa menționat mai sus, țesutul cicatricial poate determina lipirea țesuturilor din pelvis, ceea ce poate duce la un uter retrovers.
  • Fibroame: Fibroamele uterine pot determina schimbarea formei și poziției uterului.
  • Nașterea: În timpul nașterii, mușchii și ligamentele planșeului pelvin ale unei femei se întind și slăbesc, ceea ce poate determina înclinarea uterului într-o poziție retroversă.
  • Menopauza: Menopauza determină și slăbirea mușchilor pelvieni. Când ligamentele nu mai pot susține uterul, acesta poate începe să se încline înapoi.

Care sunt simptomele

A avea un uter retrovers nu provoacă niciun simptom fizic. Cu toate acestea, dacă o femeie suferă de o altă afecțiune care i-a împins uterul într-o poziție retroversă, aceste afecțiuni în sine pot provoca simptome precum durerea pelvină și actul sexual dureros.

Te-ar mai putea interesa și
Mână de femeie, deasura unei pagini de calendar încercuite la numărul 15, care ține între degetul mare și arătător un test de ovulație alb cu roz
Metode de a determina când are loc ovulația
Metode de a determina când are loc ovulația
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu colanți și bustieră maro, care face yoga, ca una dintre metode de a crește fertilitatea natural, pe o saltea albă, pe iarbă, într-un parc și ține în mână o sticlă cu apă,
Metode de a crește fertilitatea natural
Metode de a crește fertilitatea natural
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
o mămică care ține mâinile pe burtică pentru a simți primele mișcări ale bebelușului
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Fiecare viitoare mămică este nerăbdătoare să simtă primele mișcări ale bebelușului său. Nivelul de activitate al bebelușului diferă de la un copil la altul. Mișcările sale vor evolua pe parcursul sarcinii, iar în timp vei ajunge să......
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Parteneri
Cele mai noi
Copii care fac un salut de echipă în clasă
07:38
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 – 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 – 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
O fetiță frumoasă care poartă o bentiță pe cap pentru a ilustra cele mai populare nume de copii în 2025
07:31
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
Instalația cu lumini Alice în Țara Minunilor care a fost amplasată în Grădina Botanică din București
19 noiembrie, 08:37
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
O mamă care îi ia temperatura copilului ei
19 noiembrie, 06:04
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Ochi de copil afectat de conjunctivită
18 noiembrie, 07:36
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Mama și bebelușul stau întinși pe podea
18 noiembrie, 06:09
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Închide