Reclamă

Ce obiceiuri alimentare au copiii japonezi

Japonezii își cresc copiii după principii și valori vechi de sute de ani. Ei îi educă astfel încât să fie respectuoși, politicoși și modești. Iar pe lângă acestea, părinții japonezi pun accent și pe educația alimentară, pe care o implementează încă de la cele mai fragede vârste. Tocmai de aceea, copiii japonezi sunt considerați cei mai sănătoși. Descoperă ce obiceiuri alimentare au copiii japonezi.

Fetiță mănâncă fructe, iar mama o privește
Părinții japonezi își încurajează copiii să mănânce sănătos / Shutterstock

Conform unui raport UNICEF, Japonia ocupă primul loc în lume la sănătate infantilă. De asemenea, copiii japonezi au cea mai scăzută rată de obezitate. Studiul a analizat 41 de state şi arată că doar 14% dintre japonezii cu vârste între 5-19 ani sunt obezi. Asta,  spre deosebire de America unde 42% dintre minori au probleme cu greutatea.

Iată ce obiceiuri alimentare au copiii japonezi

Yoko Tamura, o mamă japoneză, a dezvăluit pentru cnbc.com ce obiceiuri alimentare au copiii japonezi. Și care sunt motivele pentru care ei se numără printre cei mai sănătoși copii din lume.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Respectă conceptul shokuiku

În 1896, farmacistul pioner Sagen Ishizuka  a creat conceptul filosofic numit ”shokuiku”. În limba română, ”shokuiku” înseamnă ”mănâncă și crește”. Conceptul a fost implementat de fiecare familie acasă, dar și de către statul japonez, prin intermediul unităților de învățământ. Astfel, fiecare copil japonez este crescut în spiritul acestui concept filosofic.  Mai mult, medicii japonezi încurajează femeile însărcinate să se adopte un stil de alimentație bine echilibrat numit „ichijū-sansai”. Un astfel de meniu este format de obicei dintr-un bol de orez și supă miso. În plus, este însoțit de două garnituri de legume (cum ar fi alge sau ciuperci) care furnizează necesarul de proteine.

Pe măsură ce copiii cresc, încep să învețe în grădinițe și în școli despre obiceiurile alimentare sănătoase. În unele grădinițe, copiii își culeg singuri legumele pe care le mănânce la prânz, în timp ce în școlile primare, ei învață despre fermele care produc legume, pește și alte alimente.

Încurajează conversațiile despre alimente

Unul dintre principiile alimentare după care japonezii își cresc copiii este și acela de a discuta despre meniurile ”bento-box”. Acestea conțin cantități generoase fructe și legume de sezon. Copiii sunt încurajați în pauza de prânz să vorbească despre conținutul acestor ”bento-box” și să testeze cât mai multe produse noi.

De asemenea, în peste 95% din școlile primare și liceele japoneze mesele sunt stabilite de către specialiști în domeniul nutriției.  Aceștia îi încurajează pe copii să testeze gusturi variate și să încerce noi alimente.

Pregătesc doar alimente bogate în nutrienți

La școală și la grădinițe, în pachetul copilului sunt interzise alimentele de tip fast-food sau cele bogate în zaharuri și grăsimi, precum prăjiturile sau cipsurile. De aceea, părinții japonezi congelează fructe și legume, astfel încât să aibă și atunci când ele nu se mai găsesc proaspete. Și aceste este un obicei pe care părinții japonezi îl adoptă pentru a-și crește copiii sănătoși.

Reclamă

Le oferă copiilor apă sau ceai în loc de sucuri

Părinții japonezi preferă să le ofere copiilor apă și ceai în loc de sucuri. Yoko Tamura  spune că ceaiul de orz este foarte popular în rândul japonezilor de toate vârstele. Acesta  este bogat în minerale și nu conține cofeină. De asemenea, el este eficient în reducerea caloriilor.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Medicul consultă bebelușul în urechi
08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
3 decembrie, 07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
3 decembrie, 07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
3 decembrie, 06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Închide