Conform unui raport UNICEF, Japonia ocupă primul loc în lume la sănătate infantilă. De asemenea, copiii japonezi au cea mai scăzută rată de obezitate. Studiul a analizat 41 de state şi arată că doar 14% dintre japonezii cu vârste între 5-19 ani sunt obezi. Asta, spre deosebire de America unde 42% dintre minori au probleme cu greutatea.
Iată ce obiceiuri alimentare au copiii japonezi
Yoko Tamura, o mamă japoneză, a dezvăluit pentru cnbc.com ce obiceiuri alimentare au copiii japonezi. Și care sunt motivele pentru care ei se numără printre cei mai sănătoși copii din lume.
Respectă conceptul shokuiku
În 1896, farmacistul pioner Sagen Ishizuka a creat conceptul filosofic numit ”shokuiku”. În limba română, ”shokuiku” înseamnă ”mănâncă și crește”. Conceptul a fost implementat de fiecare familie acasă, dar și de către statul japonez, prin intermediul unităților de învățământ. Astfel, fiecare copil japonez este crescut în spiritul acestui concept filosofic. Mai mult, medicii japonezi încurajează femeile însărcinate să se adopte un stil de alimentație bine echilibrat numit „ichijū-sansai”. Un astfel de meniu este format de obicei dintr-un bol de orez și supă miso. În plus, este însoțit de două garnituri de legume (cum ar fi alge sau ciuperci) care furnizează necesarul de proteine.
Pe măsură ce copiii cresc, încep să învețe în grădinițe și în școli despre obiceiurile alimentare sănătoase. În unele grădinițe, copiii își culeg singuri legumele pe care le mănânce la prânz, în timp ce în școlile primare, ei învață despre fermele care produc legume, pește și alte alimente.
Încurajează conversațiile despre alimente
Unul dintre principiile alimentare după care japonezii își cresc copiii este și acela de a discuta despre meniurile ”bento-box”. Acestea conțin cantități generoase fructe și legume de sezon. Copiii sunt încurajați în pauza de prânz să vorbească despre conținutul acestor ”bento-box” și să testeze cât mai multe produse noi.
De asemenea, în peste 95% din școlile primare și liceele japoneze mesele sunt stabilite de către specialiști în domeniul nutriției. Aceștia îi încurajează pe copii să testeze gusturi variate și să încerce noi alimente.
Pregătesc doar alimente bogate în nutrienți
La școală și la grădinițe, în pachetul copilului sunt interzise alimentele de tip fast-food sau cele bogate în zaharuri și grăsimi, precum prăjiturile sau cipsurile. De aceea, părinții japonezi congelează fructe și legume, astfel încât să aibă și atunci când ele nu se mai găsesc proaspete. Și aceste este un obicei pe care părinții japonezi îl adoptă pentru a-și crește copiii sănătoși.
Le oferă copiilor apă sau ceai în loc de sucuri
Părinții japonezi preferă să le ofere copiilor apă și ceai în loc de sucuri. Yoko Tamura spune că ceaiul de orz este foarte popular în rândul japonezilor de toate vârstele. Acesta este bogat în minerale și nu conține cofeină. De asemenea, el este eficient în reducerea caloriilor.