Ceaiul negru, ceaiul alb sau ceaiul matcha ar trebui consumat cu măsură în sarcină. Ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi din întreaga lume, dar în timpul sarcinii trebuie să fim mult mai atente la ceea ce obișnuim să consumăm pentru a nu pune în pericol copilul.
Ceaiul în sarcină
Cele mai multe femei folosesc ceaiul ca remediu natural pentru simptomele legate de sarcină sau ca un tonic pentru a se pregăti pentru naștere în ultimele săptămâni.
Multe femei pot crede că ceaiul este probabil sigur de băut în timpul sarcinii, deoarece este firesc. În realitate, femeile se pot bucura de ceai în timpul sarcinii, dar trebuie să fie foarte atente la tipul pe care aleg să-l consume.
Ceaiurile negre, verzi, albe, matcha, chai și oolong sunt toate obținute din frunzele plantei Camellia Sinensis.
Ele conțin cofeină, un stimulent natural care ar trebui limitat în timpul sarcinii. Fiecare tip de ceai furnizează aproximativ următoarea cantitate de cofeină pe cană:
- Matcha: 60–80 mg
- Ceai oolong: 38–58 mg
- Ceai negru: 47–53 mg
- Chai: 47–53 mg
- Ceai alb: 25–50 mg
- Ceai verde: 29–49 mg
Cofeina poate traversa cu ușurință placenta, iar ficatul nedezvoltat al copilului tău ar putea avea probleme în a o descompune.
Ca atare, sugarii au mai multe șanse să experimenteze efectele secundare din cantitățile de cofeină care altfel sunt considerate complet sigure pentru adulți.
Studiile arată că sugarii expuși la prea multă cofeină în timpul sarcinii pot avea un risc mai mare de a se naște prematur sau cu o greutate scăzută la naștere. Aportul ridicat de cofeină în timpul sarcinii poate crește, de asemenea, riscul de avort spontan, scriu specialiștii de la Healthline.
Toate aceste riscuri pot fi evitate dacă femeile limitează aportul de cofeină la un maximum de 300 mg pe zi. Cu toate acestea, unele femei sunt mai sensibile la efectele cofeinei.
Studiile au arătat că această proporție mică de femei poate avea un risc de 2,4 ori mai mare de avort spontan atunci când consumă între 100 și 300 mg de cofeină pe zi.
Ceaiul de plante în sarcină
Anumite tipuri de ceai pe bază de plante pot avea efecte secundare riscante. Ceaiurile din plante sunt făcute din flori uscate, condimente sau ierburi, și, prin urmare, nu conțin cofeină.
Cu toate acestea, ele pot conține compuși considerați nesiguri în timpul sarcinii, ceea ce poate duce la efecte secundare riscante.
Printre ceaiurile care pot crește riscul de avort spontan se numără: fenicul, salvie, busuioc, cimbru, mușețel (în cantități mari), licorice, lovage și altele.
Mai mult, în cazuri rare, ceaiul de eucalipt poate provoca greață, vărsături sau diaree. Un raport a arătat că ceaiul de mușețel consumat în mod regulat în timpul sarcinii poate duce la un flux de sânge slab prin inima unui copil.
Anumite ceaiuri din plante pot conține, de asemenea, compui care interacționează cu medicamentele. Prin urmare, femeile însărcinate trebuie să se consulte cu medicul lor atunci când se află sub medicamentație și vor să consume anumite ceaiuri pe bază de plante.
Unele studii arată că ceaiurile pot fi contaminate. Ceaiurile nu sunt testate strict sau reglementate. Acest lucru înseamnă că unele ceaiuri pot fi contaminate cu compuși nedoriți, cum ar fi metalele grele.
Din cauza lipsei de reglementare, există riscul ca ceaiurile din plante să conțină ingrediente care nu sunt listate pe etichetă.
Ceaiuri care ar putea fi sigure în timpul sarcinii
Majoritatea ceaiurilor fără cofeină sunt considerate sigure în timpul sarcinii, atât timp cât nu se depășește aportul zilnic recomandat de 300 mg de cofeină.
Când vine vorba de ceaiurile pe bază de plante, nu există foarte multe cercetări cu privire la efectele lor asupra fătului.
Ca atare, majoritatea specialiștilor sfătuiesc femeile însărcinate să evite consumarea oricărei plante în cantități mai mari decât ar exista în alimente.
Potrivit unor studii aceste ceaiuri din plante ar putea fi sigure pentru femeile însărcinate: frunze de zmeură, mentă și ghimbir.
Specialiștii de la Parade sfătuiesc femeile însărcinate să consume aceste ceaiuri cu măsură. Ceaiul din frunze de zmeură este considerat a fi sigur la fel și cel de mentă. Ceaiul de mentă este folosit pentru a reduce balonarea și a ameliora greața și durerile de stomac.
Ceaiul de ghimbir pare să fie sigur în timpul sarcinii, dar este recomandat ăs nu se depășească mai mult de un gram de ghimbir pe zi. Deși, în general, considerată sigură, frunza de zmeură poate provoca, de asemenea, contracții uterine.
Menta, de asemenea, poate stimula fluxul menstrual. Există studii contradictorii cu privire la aceste două ceaiuri în primul trimestru de sarcină. Specialiștii recomandă să eviți aceste două ceaiuri în primele 12 săptămâni de sarcină.