În cazul în care nu sunt respectate anumite soluții cheie, anxietatea și depresia se pot instala foarte ușor. Ulterior este indicat ajutorul de specialitate. Indiferent că te pregătești pentru mutarea într-un nou cartier sau te afli în tranziție, acest articol îți vine în ajutor.
Cum ajuți copilul să se integreze într-o nouă școală
Vei învăța ce impact poate să aibă această decizie asupra copilului, dar și cum îl va afecta pe termen lung. Această tranziție vine la pachet cu câteva sfaturi oferite de specialiști.
Mulți copii care sunt sprijiniți în cazul unei mutări reușesc să se acomodeze rapid și să aibă o schimbare ușoară. Pentru familiile care se mută des sau pentru copiii introvertiți, aceștia sunt mai predispuși la provocări masive. De fapt, cercetările au arătat că acei copii care au schimbat mai multe locuințe de-a lungul timpului au avut rezultate școlare mai slabe, probleme de comportament și nu au mai dorit să frecventeze orele de curs.
Există de asemenea riscul problemelor sociale și dificultăților psihologice inclusiv scăderea stimei de sine sau slăbirea competențelor sociale.
“La fel cum schimbarea poate fi dificilă pentru adulți, copiii experimentează emoții similare: anxietate, teamă și stres.”, spune Angie Frencho, doctor și profesor de intervenții speciale, arată verywellfamily.com. Specialiștii susțin că în astfel de perioade ale vieții, comunicarea este cheia. Vine la pachet cu validarea emoțiilor și încurajarea de noi prietenii în cartier, cu ajutorul activităților extraculiculare sau în altfel de comunități.
Dat fiind faptul că cei mici se bazează pe rutină și predictibilitate, o mutarea le poate afecta serios orientarea în spațiu și se pot simți deconectați. Lucrurile care odată îi făceau să se simtă în siguranță ( un dormitor familiar sau un loc de joacă) nu mai fac parte din împrejurimile în care se află. Pregătirea pentru aceste schimbări și ajustarea la noua casă poate lua timp.
Cât timp au nevoie copiii pentru a se acomoda într-o nouă școală
Orice fel de noutate în rândul copiilor provoacă anxietate. Această nouă tranziție aduce cu sine teama de necunoscut. Pot experimenta simptome ca greața sau insomnia. Pe măsură ce se adaptează este comun să-i vezi cum se retrag în carapace pentru a-și gestiona propriile emoții. Schimbarea școlii afectează stilul de învățare. Nu doar că au o nouă metodă prin care culeg informații, dar școlile pot diferi ca și climat sau instrucții regulate.
Astfel se poate crea o adevărată prăpastie între informațiile acumulate de-a lungul timpului pentru copii. Cum fiecare este diferit, există șanse ca acomodarea să aibă loc în doar câteva săptămâni, spun cei de la pathways.org. Pentru alții e nevoie de luni întregi. Perioada variază foarte mult în funcție de personalitatea fiecăruia în parte. Suportul pe care îl primesc din partea adulților cântărește de asemenea foarte mult.
Specialiștii spun că cei mai mici dintre învățăcei se adaptează în doar câteva săptămâni, pe când adolescenții traversează o astfel de perioadă stresantă în aproximativ două luni. Este foarte important ca sentimentele lor să fie validate în toată această perioadă. Discuțiile cu învățătorii sau îndrumătorii pot semnala dacă este necesar suportul adițional. Un lucru esențial este ca prieteniile vechi să se susțină pentru ca cei mici să nu se simtă complet deconectați.
Sfaturi pentru ajutorarea copiilor în urma unei tranziții
Ca părinte este important să fii răbdător și înțelegător atunci când îți ajuți copilul să se adapteze. Schimbarea este dificilă indiferent de vârstă și presupune timp. Unii copii par să se adapteze repede și formează prietenii pe când altora le trebuie mai mult timp. Încearcă să îl sprijini emoțional pentru a face tranziția mai ușoară.
Atunci când ești pregătită să faci o astfel de schimbare este important ca și copilul să fie obișnuit cu ea. Indiferent că te-ai mutat pentru job, că ai divorțat sau vrei o altă școală pentru copil, acesta trebuie să știe motivele din spatele deciziei.
Chiar dacă nu vor înțelege în totalitate motivele, sinceritatea pe care le-o oferi va conta foarte mult în viitor. Focusul pe comportamente pozitive este esențial.