Calculator de sarcină Sarcina pe săptămâni

Sarcină

Bebeluși

Copii

Familie

Sănătate

Noutăți Cele mai recente DePărinți

Cum îți dai seama că copilul și-a fracturat un os. Când e cazul să îl duci la medic

Având în vedere activitățile pe care copiii le fac zi de zi, nu este deloc surprinzător faptul că fracturile sunt printre cele mai frecvente leziuni în copilărie. Iată cum îți dai seama că copilul și-a fracturat un os și când e momentul să-l duci la medic.

Fracturile, cunoscute și sub numele de oase rupte, sunt a patra cea mai frecventă leziune pentru copiii sub 6 ani / Shutterstock

Copiii sunt extrem de energici, iar odată ce au descoperit mersul sau săriturile foarte greu vei putea să-i oprești. Chiar dacă ajunge să cadă, copilul de obicei plânge doar câteva minute și apoi revine la activitatea sa obișnuită.

Cum îți dai seama că copilul și-a fracturat un os

Motivul pentru care un copil este capabil să efectueze toate aceste mișcări ce pot părea periculoase este faptul că oasele lui sunt flexibile. Ele sunt suficient de puternice pentru a absorbi unda de șoc atunci când sar de pe ceva sau chiar se aleargă și cad.

Cu toate acestea, asta nu înseamnă că oasele lor nu se pot rupe. Fracturile, cunoscute și sub numele de oase rupte, sunt a patra cea mai frecventă leziune pentru copiii sub 6 ani, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Vestea bună e că datorită flexibilității oaselor unui copil, acestea nu se rupla fel de ușor ca oasele ajunse la maturitate. De asemenea, copiii mici se vindecă mult mai repede decât adulții.

Alunecările și căderile sunt cel mai frecvent motiv pentru care un bebeluș sau un copil mic își fracturează un os. Accidentele auto sunt și ele a doua cauză majoră a fracturilor oaselor la copiii mici și tind să ducă la fracturi mai grave.

Tipuri de fracturi osoase la copii mici și bebeluși

Cele mai frecvente fracturi la un copil sunt la claviculă și la antebraț.

O fractură de claviculă apare uneori în timpul nașterii, dar se poate întâmpla oricând o persoană cade pe umăr sau pe o mână întinsă. Pe de altă parte, o fractură a antebrațului poate apărea în apropierea încheieturii mâinii, la mijlocul antebrațului sau în apropierea cotului. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când un copil cade pe braț sau există o lovitură directă în antebraț.

Reclamă

Uneori, poate fi evident că copilul tău și-a fracturat un os. Alteori, însă, poate fi dificil de depistat, mai ales că copiii de această vârstă ar putea să nu poată exprima ceea ce simt. Simptomele fracturii bebelușilor sau copiilor mici pot include:

  • Un zgomot puternic când s-a produs rănirea
  • Umflături și vânătăi
  • Durere severă, în special într-un singur loc
  • Aspectul îndoit sau deformat al membrului rănit
  • Amorţeală
  • Incapacitatea de a muta membrul
  • Copilul nu se poate opri din plâns
  • Os care iese prin piele

Ce ar trebui să faci dacă copilul și-a rupt un os

Dacă observi oricare dintre semnele de mai sus, sună imediat medicul pediatru sau mergi cu cel mic la cea mai apropiată cameră de gardă.

Dacă copilul tău are un picior rupt, bănuiești o fractură la cap, la gât sau la spate, ori fractura este atât de gravă încât i-a perforat pielea și vezi că osul iese afară, nu încerca să-l miști. Sună în schimb la 112 și cere ambulanță cu medic.

Specialiștii recomandă de asemenea să nu îi dai copilului alimente, băuturi sau medicamente pentru a calma durerea fără a avea recomandarea unui medic. Poți pune însă pe zona fracturată cu un pachet rece învelit într-un prosop pentru a evita contactul direct cu pielea și expunerea la frig extrem.

Odată ce ajungi la urgență, personalul medical e posibil să îți pună întrebări despre ceea ce s-a întâmplat. De asemenea, e bine să știi care e ultima oră la care copilul a mâncat sau a băut, asta în cazul în care are nevoie de anestezie.

Medicul va examina leziunea, iar dacă există suspiciunea de fractură, copilul va fi trimis la radiografie pentru a confirma tipul și localizarea fracturii. Dacă este necesar, i se pot administra medicamente pentru a calma durerea.

Dacă osul este rupt, medicul va chema, probabil, un ortoped pentru a pune un ghips pe fractura copilului.

Dacă specialistul trebuie să pună la loc oasele brațului sau piciorului copilului,atunci i se va administra un anestezic. Această anestezie durează de obicei doar 20 de minute, un timp suficient pentru a pune oasele la loc și a pune ghipsul.

Foarte rar se întâmplă ca oasele rupte la copii să necesite o intervenție chirurgicală înainte ca medicul să aplice un ghips. Dacă este o fractură severă sau are complicații asociate, copilul trebuie internat pentru intervenție chirurgicală, observație și ameliorarea durerii.

Cât timp durează până se vindecă oasele unui copil

Din fericire, oasele unui copil mic se vindecă mult mai repede decât oasele unui adult. Timpul de vindecare a fracturii copilului depinde de osul rupt și de tipul de fractură.

De exemplu, o fractură a degetului necesită de obicei doar trei până la patru săptămâni pentru a se vindeca, antebrațul durează trei până la șase săptămâni, iar timpul de vindecare pentru cot sau mână poate fi între trei și șase săptămâni.

În partea inferioară a corpului, degetul sau antepiciorul au de obicei nevoie de patru până la opt săptămâni pentru a se vindeca. O gleznă poate avea nevoie de 6 - 12 săptămâni. Timpul pentru vindecarea unei fracturi a coapsei poate fi de câteva luni.

Ce se întâmplă după ce ghipsul a fost îndepărtat

Atunci când medicul decide să scoată ghipsul, e important să știi că pielea copilului poate să fie palidă și uscată ori descuamată în locul unde a fost ghipsul. Acest lucru este normal și se întâmplă din cauza acumulării de piele care de obicei este îndepărtată în timpul băii zilnice.

Ai răbdare și nu freca zona prea tare. Poate fi nevoie de câteva băi pentru a elimina totul, dar pielea va arăta normal în cele din urmă.

Copilul se poate confrunta, de asemenea cu o anumită rigiditate sau durere în zona care a fost ghipsul, iar mușchii vor părea mai slabi. Și acest lucru este normal și se va îmbunătăți în câteva săptămâni.

În funcție de fractură, copilul poate avea mai apoi nevoie de exerciții specifice. Acestea îmbunătățesc mișcarea articulației, forța musculară și flexibilitatea. De asemenea, medicul îți va oferi recomandările necesare legate de activitățile copilului în după ce ghipsul a fost îndepărtat.

Cum să previi oasele rupte la copii

Deși oasele rupte la copii sunt frecvente, poți reduce probabilitatea ca asta să se întâmple din nou copilului.

Lăsați copiii să alerge și să sară, dar protejează-i. Încearcă să îndepărtezi obstacolele din timp și fii vigilentă.

Asigură-te că micuțul tău primește suficient calciu, vitamina D și vitamina C. Corpul copilului tău are nevoie de calciu, dar pentru ca aceasta să se absoardă suficient ai nevoie de vitamina D. Ea este cea care ajută organismul să absoarbă calciul. Prin urmare, copilul tău are nevoie de multe dintre ambele.

Vitamina C este, de asemenea, importantă pentru oasele sănătoase. Ea poate fi găsită într-o varietate de fructe, legume și alte alimente.

Fă-ți timp pentru a securiza casa. Chiar dacă ai făcut asta înainte de a se naște copilul, treci la nivelul următor când începe să meargă. Poți pune porți în partea de sus și de jos a scărilor și fixează de perete piese de mobilier grele.

Nu folosi niciodată premergătoare. Potrivit specialiștilor, acestea nu îi ajută pe copii să învețe să meargă. Mai rău, provoacă mii de răni copiilor în fiecare an.

Pune mereu copilul în scaunul auto. Ai grijă ca acesta să fie instalat în mașină în mod corespunzător. Ține bebelușul sau copilul mic cu fața spre spate până când acesta atinge cea mai mare limită de înălțime sau greutate, așa cum este stabilită de producător.

Poți lua o mulțime de măsuri de protecție, dar nu te învinovăți dacă ajunge să se întâmple asta cu cel mic. Din fericire, o fractură la un copil mic se vindecă destul de frumos și rapid.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Care sunt semnele că trebuie să mergi la camera de gardă cu copilul. La ce să fii atentă
Care sunt semnele că trebuie să mergi la camera de gardă cu copilul. La ce să fii atentă
Febra albă: ce este și ce poți face pentru copil atunci când apare
Febra albă: ce este și ce poți face pentru copil atunci când apare
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Copiii se pot confrunta cu constipație din mai multe motive. Din fericire, doar câteva modificări în dietă și în stilul de viață pot ajuta la tratarea și prevenirea acestei probleme comune. Cum să eviți constipația la copii.......
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
2
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
Poate fi dificil să alegi numele potrivit pentru copilul pe care îl aștepți. Unii părinți se pot inspira din alegerile populare din ultimii ani. Generația Alpha se referă la bebelușii născuți între 2010 și 2024, dar, de la începutul......
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
3
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
5
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Mononucleoza infecțioasă este cauzată de virusul Epstein-Barr. Majoritatea copiilor sunt expuși la el la un moment dat în copilărie, mai ales cei care sunt în colectivitate. Sugarii și copiii mici infectați cu EBV au de obicei simptome......
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Parteneri
Cele mai noi
22 noiembrie, 07:24
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți cu posibilități reduse vor primi câte 500 de lei
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți cu posibilități reduse vor primi câte 500 de lei
20 noiembrie, 07:38
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 – 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 – 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
19 noiembrie, 08:37
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
19 noiembrie, 06:04
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
18 noiembrie, 07:36
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
18 noiembrie, 06:09
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face