Sănătatea intestinului se referă la echilibrul și funcția microorganismelor care trăiesc în tractul digestiv. Intestinul este un centru cheie pentru sistemul imunitar, ajutând la diferențierea dintre substanțele dăunătoare și inofensive.
Cum poți îmbunătăți sănătatea intestinală a copilului
Un sistem intestinal sănătos are o mulțime de beneficii pentru buna funcționare a organismului. Un intestin sănătos înseamnă, în general, mai puține probleme precum balonare, gaze, constipație sau diaree. Specialiștii cred că multe dintre bolile comune ale vieții moderne sunt parțial atribuite unei scăderi a sănătății intestinale. Printre cele mai frecvente se numără diabetul de tip 2, obezitatea, depresia, anxietatea și sindromul de colon iritabil.
Pe lângă faptul că este cheia sănătății fizice, intestinul poate ajuta și sănătatea mintală. „Există tot mai multe dovezi care susțin ceea ce se numește „axa intestin-creier”.
Atunci când se vorbește despre sănătatea intestinală, cel mai des auzi aceste două cuvinte: prebiotice și probiotice. Cu toate acestea, sunt puțini oameni care știu ce înseamnă și care e diferența dintre ele.
Prebioticele sunt fibre vegetale pe care le hrănesc bacteriile noastre intestinale, susținând creșterea și răspândirea acestora. Probioticele sunt însăși bacteriile intestinale.
Acum știi mai multe despre sănătatea intestinală, vezi ce schimbări ai putea face pentru a îmbunătăți sănătatea intestinală a copilului.
Care sunt recomandările specialiștilor
Fă mese colorate cu o varietate de fructe și legume. Lasă copiii să ajute la alegerea produselor colorate din magazin.
Transformă mesele în forme sau personaje distractive folosind ingrediente sănătoase. De exemplu, fă o față zâmbitoare cu fructe în farfurie sau taie cașcavalul în formă de față a unui ursuleț.
Citește-i copilului cărți despre alimentația sănătoasă și importanța sănătății intestinale.
Creează jocuri sau provocări, cum ar fi o „provocare cu mâncare curcubeu”, pentru a vedea câte fructe și legume de culori diferite pot mânca într-o săptămână.
Dieta este factorul numărul unu pentru o sănătate intestinală bună. Este important să incluzi în alimentație suficientă fibre atât solubilă, cât și insolubilă, astfel încât alimentele să obțină suficient volum pentru a se mișca în mod corespunzător prin sistem și mișcările intestinale să fie mai ușoare. Alimente precum quinoa, ovăzul, lintea și fasolea sunt alegeri bune.
Prea multă grăsime poate afecta bacteriile bune din intestin, motiv pentru care se recomandă să îl ții pe cel mic departe de tot felul de produse de tip fast food, băuturi cu cofeină și bomboane. Creează mese echilibrate cu grăsimi sănătoase și alimente bogate în fibre pentru o digestie optimă.
Când planifici mesele copilului, alege mese mici și dese. În primul rând, mesele mai mici îi ajută pe cei mici să mănânce fără a fi copleșiți. În al doilea rând, mesele frecvente le oferă energie continuă pentru a susține activitățile pe tot parcursul zilei. Mai presus de toate, mesele mici și dese mențin sistemul digestiv în funcțiune, împrospătând în același timp intestinul.