Copiii nu trebuie să aibă o mulțime de activități extra școlare ca creierul lor să se dezvolte. Cu toate acestea, lucruri simple precum cititul unonei povești seara, jocurile de rol și, desigur, o dietă echilibrată, sunt importante pentru dezvoltarea corectă a creierului lor.
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă
Ai mai jos câteva sfaturi de stimulare a creierului pe care le poți folosi pentru a sprijini creșterea și dezvoltarea micuțului tău.
Include omega-3 în dieta copilului
Includerea unei cantități potrivite de acizi grași omega-3 în dieta copilului sprijină creșterea și dezvoltarea sănătoasă a creierului cu acumularea de DHA în creier și sistemul nervos central.
Există trei tipuri principale de omega-3 esențiale necesare în dietă, deoarece corpul nostru nu poate produce acești nutrienți: ALA, DHA și EPA.
Este important ca copiii să primească în mod regulat o sursă de DHA și EPA. Acestea pot fi găsite numai în laptele matern și într-o varietate de specii de pește și fructe de mare, cum ar fi sardinele, somonul, macroul și produsele fortificate.
Ca să îți dai seama ce înseamnă cantitatea potrivită, copiii ar trebui să mănânce 2x75g porții de pește pe săptămână. Vitaminele pentru copii și suplimentele cu omega-3 pot ajuta la susținerea unei diete sănătoase și la creșterea nivelului de nutrienți esențiali și la completarea eventualelor lacune alimentare ocazionale.
Când decizi să îi oferi ulei de pește, alege în mod ideal un produs bogat în DHA omega-3, care oferă aproximativ 300 mg pe zi. Cu toate acestea, cere sfatul medicului pediatru înainte de a le administra copilului.
Oferă-i carbohidrați integrali la fiecare masă
Carbohidrații oferă principala sursă de energie pentru creierul în curs de dezvoltare al unui copil și pentru funcțiile acestuia.
Creierul în curs de dezvoltare al copilului are cerințe mari de energie. El folosește peste 50% din toată energia disponibilă pentru corp. Deci, este foarte important să te asiguri că copilul primește un aport regulat dintr-o varietate de carbohidrați.
Oferă-i o varietate de fructe și legume cu amidon, cum ar fi cartofi dulci, cartofi, porumb și leguminoase, pâine și cereale integrale, cum ar fi ovăz, quinoa, orez și paste.
Asigură-i consumul de nuci și semințe
Nucile și semințele sunt pline de proteine, acizi grași esențiali omega-3 și omega-6, vitamine și minerale precum zinc și fier. Toate pot sprijini dezvoltarea creierului copilului.
Oferă-i semințe de cânepă, semințe de chia, făină din semințe de in, unt de arahide și făină de migdale în gustări și mesele principale.
Contribuie la antrenarea creierului copilului
Tu ca părinte poți ajuta la îmbunătățirea concentrării prin activități precum puzzle-uri, șah, jocuri de memorie, cuvinte încrucișate și colorat. Exersarea timp de 15 minute pe zi într-un interval de cinci zile poate îmbunătăți concentrarea.
Ai grijă ca copilul să se odihnească suficient
Privarea de somn are un impact dramatic asupra concentrării și a multor alte funcții cognitive. Încearcă să ferești copilul de gadget-uri cu o oră înainte de culcare. Ai grijă ca în camera de somn să fie o temperatură optimă pentru somn.
Rutina este esențială în dezvoltarea armonioasă a unui copil
Ai grijă ca copilul să aibă aceeași oră de culcare și de trezire, chiar și în perioada sărbătorilor. Acest lucru ajută la insuflarea unei rutine consistente și la construirea unor obiceiuri sănătoase de somn.
Exercițiile fizice trebuie să facă parte din programul unui copil
Exercițiul fizic zilnic îmbunătățește concentrarea în doar patru săptămâni. Fă exerciții fizice regulate zilnic pentru a-i oferi un exemplu pozitiv copilului. Propriul exemplu îl poate ajuta să aibă o rutină sănătoasă și după perioada copilăriei.
Plimbările zilnice sunt extrem de importante
În mod surprinzător, studiile care au analizat beneficiile timpului în aer liber pentru copii au descoperit că mediile naturale oferă o dezvoltare bună a creierului și îmbunătățesc atenția copiilor.
S-a demonstrat că o plimbare zilnică de 20 de minute în natură îmbunătățește concentrarea la copiii cu probleme de atenție, comparativ cu aceeași plimbare în zonele urbane.