Pentru mulți copii, ultima zi de școală este un eveniment care le aduce bucurie. Pe de altă parte, pentru alții poate însemna exact contrariul. Faptul că nu se mai văd cu profesorii, colegii, nu mai au rutina zilei foarte bine stabilită, îi poate debusola.
Cu toate acestea, nu trebuie să te îngrijorezi, spun specialiștii. Aceste stări nu vor dura mult, iar mai apoi se va bucura de toată distracția verii.
De ce copilul se simte trist la sfârșitul anului școlar
Se pare că sentimentul de pierdere la sfârșitul unui an școlar este destul de comun printre copii. El se întâmplă din mai multe motive.
„Înclinarea firească a copiilor de a se atașa de profesori și de colegi sau de a se simți îngrijorați de schimbări poate fi influențată de mai mulți factori”, spune Amanda Gummer, expert în dezvoltarea copilului pentru parents.com.
Printre acești factori se numără:
- Personalitate. Unii copii formează în mod natural legături emoționale puternice și sunt mai sensibili la schimbările din mediul lor social.
- Experiențe anterioare. Copiii care au experimentat instabilitate sau pierderi în viața lor pot dezvolta o nevoie sporită de securitate. Ei sunt mai atașați de oameni și rutine.
- Abilități sociale. Copiii cărora le este dificil să-și facă prieteni noi se pot baza în mare măsură pe relațiile stabilite cu profesorii și colegii. Se poate ajunge la o anxietate mai mare cu privire la schimbare.
- Mediul familial. Un mediu de acasă cooperant și comunicativ poate ajuta la atenuarea anxietății. Pe de altă parte, o viață acasă stresantă sau imprevizibilă ar putea exacerba sentimentele de nesiguranță și atașamentul față de performanțele școlare.
„În special pentru copiii care au nevoie, școala este un mediu sigur și stabil. Pierderea acestuia poate provoca anxietate, stres și tristețe”, adaugă Pamela Mastrota, director executiv al The Toy Foundation, o organizație caritabilă pentru copii.
Cum să-ți ajuți copilul să treacă peste aceste stări
Dacă îți dai seama că copilul nu este foarte fericit după finalul de an școlar, dr. Gummer te sfătuiește să încerci să înțelegi de ce se simte asta astfel și ce îi lipsește de fapt.
„Validează emoțiile copilului. E important să-i spui că este normal să se simtă trist sau anxios în legătură cu sfârșitul anului școlar”, spune ea. De asemenea este foarte important să-l încurajezi să-și exprime sentimentele prin conversație, desen, scris sau joc de rol.
Specialiștii mai spun că, fiind vorba despre emoții puternice, implicarea copilului în joacă sau în activitățile de care se bucură îl poate ajuta să-și înțeleagă sentimentele.
„Timpul de joacă zilnic într-un mediu în care copilul se simte în siguranță este un instrument dovedit clinic pentru a ajuta copiii să proceseze. Să facă față și să-și comunice emoțiile”, mai spune spune Mastrota.
Dr. Gummer recomandă și alte strategii pentru a ajuta un copil dezamăgit să facă față marilor schimbări din viața lor:
- Menține rutine
- Rămâi în contact cu profesorii și colegii de clasă în măsura în care se mai poate
- Vorbește pozitiv despre anul școlar care vine
- Încurajează-l să se bucure de vară.
Cu toate acestea, există situații în care emoțiile sunt mai mari. Acestea pot afecta viața de zi cu zi a celui mic. Pierderea interesului pentru activități sau prieteni, plânsul frecvent sau manifestarea unor modificări în rutina de somn ori apetit pot fi semne de avertizare suplimentare.
Durerile de cap sau durerile de stomac fără o cauză medicală clară sunt, de asemenea, semne că copilul ar putea avea nevoie de ajutor de la specialist sau terapeut.