Reclamă

Sfaturi de la experți despre co-parenting și cum să funcționeze eficient

Co-parenting-ul, sau creșterea și educarea împreună a copiilor de către părinți separați, poate fi o provocare. Totuși, cu o abordare adecvată și un angajament ferm pentru binele copiilor, acest model de co-parenting poate funcționa eficient. Sfaturi de la experți despre co-parenting și cum să fie în beneficiul celor mici.

Mama și copilul pleacă de la casa tatălui, iar acesta îi conduce
Pentru binele copilului, ar fi important să puteți avea un co-parenting eficient / Shutterstock

Co-parenting-ul este un aranjament între doi părinți participă la creșterea și îngrijirea copilului lor - fără a fi într-o relație romantică. „Co-parentingul este un termen folosit, de obicei, pentru a descrie educația parentală după divorț sau separare”, spune Anjali Ferguson, psiholog clinician și fondator al Parenting Culture.

Datele reale privind numărul de cupluri care practică co-parentingul sunt puține. Cu toate acestea, conform Institutului Național de Statistică (INS), în 2020 au fost înregistrate aproximativ 22.800 de divorțuri în România. Așa că este de înțeles că există destul de multe foste cupluri care navighează prin co-parenting.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Anual, peste 20.000 de copii sunt afectați de divorțul părinților. Acești copii se confruntă adesea cu schimbări majore în viața lor, inclusiv în ceea ce privește locuința, școala și relațiile familiale. În majoritatea cazurilor, custodia copiilor minori este acordată mamei. Conform datelor disponibile, în peste 80% din cazuri, mamele obțin custodia copiilor după divorț. Custodia comună este tot mai încurajată, dar încă nu este predominantă.

Sfaturi de la experți despre co-parenting: avantaje

O relație pozitivă de coparenting creează un mediu sănătos pentru copii. Cercetările arată că micuții care împart timpul cu ambii părinți după un divorț sunt mai puțin stresați și au mai puține probleme de sănătate mintală decât copiii care locuiesc doar cu un singur părinte.

Co-parenting-ul poate oferi, de asemenea, pauze integrate pentru ca părinții să-și reîncarce bateriile. Tocmai de aceea, experții recomandă să se încerce cât mai mult posibil să se păstreze o relație de amiabilitate între doi foști parteneri romantici care au un copil.

Reclamă

Sfaturi de la experți despre co-parenting: provocări

Co-parenting-ul  poate necesita colaborarea cu fostul soț sau partener, ceea ce poate fi incredibil de emoționant. „Practic se trece de la a fi partener romantic la a fi parteneri de afaceri” spune Tracy Ross,  specialistă în terapia familială pentru adulți și în sprijin în cazul divorțului colaborativ. „Cu excepția faptului că nu este o afacere. Este copilul tău”. Ea spune că acest lucru poate, din păcate, să scoată la iveală „ce e mai rău”  din oameni dacă nu sunt atenți la modul în care își gestionează emoțiile.

Unii părinți pot experimenta, de asemenea, durere atunci când se angajează în co-parenting, adaugă Ross. „Nu mai poți fi cu copilul tău tot timpul, iar aceasta este o pierdere pentru părinți”, spune ea.

Reclamă

Iar în unele cazuri, lucrurile sunt atât de grave și de toxice, încât nu se poate ajunge la o astfel de relație.

Sfaturi pentru co-parenting reușit

Cei de la babycenter.com au întocmit o listă cu recomandările experților privind co-parenting-ul

O comunicare deschisă și onestă este esențială pentru un co-parenting eficient. Este important ca ambii părinți să fie pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește nevoile și bunăstarea copiilor. Utilizarea unui ton respectuos și evitarea discuțiilor conflictuale ajută la menținerea unei relații de colaborare. Tehnologia poate fi un aliat, cu aplicații și platforme care facilitează comunicarea și organizarea activităților copiilor.

Stabilește reguli și rutine comune

Copiii prosperă în medii previzibile și structurate. Este important ca ambii părinți să fie consecvenți în aplicarea regulilor și rutinei zilnice. Acest lucru include orele de culcare, activitățile școlare și extracurriculare și regulile de comportament. Consistența între cele două case ajută copiii să se simtă în siguranță și să știe la ce să se aștepte.

Fiți flexibili

Deși stabilirea unor reguli clare este importantă, părinții trebuie să fie, de asemenea, flexibili și dispuși să facă compromisuri. Viața este imprevizibilă, iar schimbările de program pot apărea. Părinții trebuie să fie deschiși la ajustări și să prioritizeze întotdeauna nevoile copiilor.

Evită conflictele  în fața copiilor

Conflictele între părinți pot avea un impact negativ semnificativ asupra copiilor. Este esențial să eviți certurile sau discuțiile aprinse în fața acestora. Disputele trebuie rezolvate în mod privat și matur, departe de urechile copiilor, pentru a nu le cauza stres sau anxietate.

Arată-i respect fostului partener

Respectul reciproc între părinți este fundamentul unui co-parenting eficient. Chiar dacă există diferențe de opinie sau resentimente din trecut, este important ca părinții să se respecte unul pe celălalt și să sprijine rolul celuilalt în viața copilului. Un front unit oferă copiilor un sentiment de stabilitate și sprijin.

Prioritizează nevoile copiilor

Întotdeauna, nevoile și binele copiilor trebuie să fie pe primul loc. Deciziile privind educația, sănătatea și activitățile extracurriculare trebuie luate în interesul lor. Implicarea copiilor în unele decizii poate fi benefică, oferindu-le sentimentul că sunt ascultați și că părerile lor contează.

Te-ar mai putea interesa și
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Un copil trist care stă pe o bancă pentru că s-a confruntat cu cyberbullying
Cum protejăm copilul de cyberbullying. Ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic în mediul online
Cum protejăm copilul de cyberbullying. Ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic în mediul online
O familie fericită care se uită împreună la televizor
Cum poți face alegeri media sănătoase pentru familia ta. Sfaturi de la specialiști
Cum poți face alegeri media sănătoase pentru familia ta. Sfaturi de la specialiști
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
2
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
3
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
4
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
5
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
6
Un copil care face teme cu mama sa
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Copiii gifted sunt acei copii care demonstrează un nivel excepțional de inteligență, creativitate sau talent într-un anumit domeniu, comparativ cu alți copii de aceeași vârstă. În ciuda faptului că au aceste abilități, mulți părinți......
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Cele mai noi
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
31 martie, 06:26
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
O mamă epuiazată în parc
30 martie, 07:10
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Elevă de liceu cu caiete în brațe
29 martie, 07:39
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Închide