Reclamă

Depresia postnatală. Ce este și cum se manifestă

Multe proaspete mămici sunt obosite și copleșite după naștere. De cele mai multe ori, pentru că se simt triste, plâng sau sunt anxioase, femeile cred că au depresie postnatală. Dar, de fapt, trec printr-o perioadă care se numește baby blues, care trece de la sine în câteva zile. Din nefericire, alte femei se confruntă cu depresia postnatală, care durează mai mult, este mai severă și afectează capacitatea acestora de a face față și de a se bucura de viața de zi cu zi.

Mămică,care stă așezată pe un covor bej, într-o cameră de bebeluș, cu picioarele încrucișate, cu o mână pe picior și cu una își acoperă fața, îmbrăcată cu jeanși bleu, maiou și o cămașă în carouri, având în spate un pătuț alb în care stă un bebeluș și un fotoliu gri, care are jos un iepuraș roz, și lângă el este o etajeră pecare stă un ursuleț alb, ilustrând depresia postnatală
Depresia postnatală durează mai mult de 2 săptămâni și poate interfera cu capacitatea mamei de a funcționa în mod normal / Shutterstock

Starea de spirit proastă poate fi însoțită și de simptome fizice, precum probleme cu somnul și modificări ale apetitului sau ale obiceiurilor alimentare. Depresia postnatală nu este normală, poate dura mult timp și, de obicei, se agravează dacă nu este tratată.

Diferența dintre depresia postnatală și baby blues

Conform pregnancybirthbaby.org.au, aproximativ 4 din 5 proaspete mămici se confruntă cu baby blues în prima săptămână după ce au născut. Baby blues apare din cauza fluctuației hormonale și printre semne se numără faptul că te simțiți capricioasă, anxioasă, îți vine să plângi sau ai dificultăți de somn. Vestea bună este că vei scăpa destul de repede de aceste stări, fără să fie nevoie de un tratament special.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În schimb, în cazul depresiei postnatale, simptomele durează mai mult de 2 săptămâni și pot fi mai severe, interferând cu capacitatea de a funcționa în mod normal. Spre deosebire de baby blues, depresia postnatală nu dispare de la sine și este destul de greu de suportat atunci când trebuie să te recuperezi după naștere și ai un bebeluș pe care trebuie să-l îngrijești.

Depresia postnatală este o boală care afectează mai mult de 1 din 10 mame, în decurs de un an de la naștere. Este puțin probabil să se amelioreze rapid, fără ajutor de specialitate, mai ales că simptomele ar putea dura luni de zile și pot avea un impact mare asupra ta, a copilului și a întregii familii.

Semne și simptomele depresiei postnatale

Semnele și simptomele pot fi diferite pentru fiecare mamă, dar iată cu ce te-ai putea confrunta:

  • Un sentiment persistent de tristețe și o dispoziție proastă, care se poate simți mai rău dimineața.
  • Pierderea interesului față de lumea din jur și față faptul că nu te mai bucuri de lucrurile care îți făceau plăcere.
  • Lipsa de energie și senzația de oboseală permanentă.
  • Dificultăți în a dormi noaptea și senzație de somnolență în timpul zilei.
  • Senzația că nu ești în stare să te ocupi de copilul tău sau te simți indiferentă față de el și nu simți nicio plăcere în compania lui.
  • Sentimentul de a te simți ușor copleșită.
  • Probleme de concentrare și de luare a deciziilor.
  • Pierderea poftei de mâncare sau un apetit crescut.
  • Senzație de agitație, iritabilitate sau apatie.
  • Sentimente de vinovăție, deznădejde și autoculpabilizare.
  • Gânduri înspăimântătoare, de exemplu, că ai putea să-i faci rău copilului.
  • Gânduri de sinucidere și automutilare.

Care sunt cauzele depresiei postnatale

Experții nu înțeleg pe deplin de ce unele femei devin depresive și altele nu, însă, există anumite circumstanțe care te pot face să-ți fie mai dificil să faci față nașterii, cum ar fi:

  • Ai suferit un abuz fizic, emoțional sau sexual, în copilărie sau mai târziu.
  • Ai mai fost deprimată înainte sau ai avut probleme de sănătate mintală.
  • Te-ai confruntat cu depresie în timpul unei sarcini anterioare.
  • Treci printr-un eveniment de viață stresant sau dificil.
  • Nu ai unde să locuiești.
  • Ai născut gemeni sau mai mulți copii.
  • Ai o boală cronică sau o altă problemă medicală.
  • Nu ai un partener care să te susțină sau aveți probleme.
  • Copilul s-a născut prematur sau are o greutate mică la naștere.
Reclamă

Ce ai putea să faci

Atunci când ai depresie postnatală este necesar ajutorul unui medic, pentru a putea avea grijă de tine și de copil în mod corespunzător. Ar putea să-ți dea să faci niște analize, pentru că lipsa unor vitamine și minerale, cum ar fi fierul, ar putea agrava sentimentele de depresie. În funcție de gravitatea depresiei, medicul ar putea să-ți recomande câteva tratamente. 

Reclamă

Somnul

Dormi sau încearcă să te odihnești ori de câte ori simți nevoia. Roagă-ți partenerul sau un membru al familiei să aibă grijă de copil pentru câteva ore. Poți să asculți muzică relaxantă, să mergi să faci un masaj sau să citești. Dacă poți, trage un pui de somn atunci când bebelușul doarme și uită de tot ce ai de făcut, până te simți mai bine.

O dietă sănătoasă și echilibrată

După ce naști, este posibil să alăptezi, de aceea, este important să mănânci bine. Încercă să nu stai perioade lungi nemâncată, pentru a nu scădea nivelul de zahăr din sânge. Optează pentru alimente care îți dau energie și îți întăresc sistemul imunitar. Astfel, o dietă echilibrată te va împiedica să te simți obosită și epuizată.

Exerciții fizice

Deși te simți extenuată, exercițiile fizice te pot ajuta să te simți bine atât fizic, cât și psihic. Poți întreba medicul ce fel de exerciții poți face și, apoi, te poți înscrie la o clasă specială pentru femeile care au născut. Poți miza pe yoga și pilates, care sunt acceptate și în timpul sarcinii. De asemenea, plimbările cu bebelușul sunt benefice și îți pot ridica starea de spirit.

Vorbește cu alte mămici

Atunci când ai un copil, te poți simți destul de izolată de celelate prietene, care merg la job sau fac diferite activități. Încearcă să te înscrii într-un grup de prospete mămici și participă la diferite întâlnire pentru a-ți face noi prietene. Este de mare ajutor să mai schimbi idei cu alte mămici, care se confruntă cu probleme similare.

Fii blândă cu tine

Încearcă să fii blândă cu tine și nu te încărca cu sarcini care nu sunt esențiale. Fii realistă cu privire la ceea ce poți realiza și nu te stresa dacă lucrurile nu merg conform planului. În plus, nu uita să faci activități care îți plăceau și înainte. Poți să asculți muzică relaxantă, să citești sau să te înscrii la un curs.

Psihoterapie și medicamente

Psihoterapia și terapia cognitiv-comportamentală sunt de ajutor în depresia postpartum, prin faptul că discuți un profesionist, care te va ajuta să găsești modalități mai bune de a face față sentimentelor și de a rezolva problemele. Stabilind obiective realiste, poți răspunde la situații într-un mod pozitiv. De asemenea, poți încerca terapia de familie sau de relații.

În anumite situații, poate fi nevoie să ți se recomande un antidepresiv, dar trebuie discutat ce este compatibil cu alăptarea. Atunci când ai depresie postpartum, care include anxietate severă sau insomnie, ți-ar putea fi recomandat un medicament împotriva anxietății, pentru o perioadă scurtă de timp.

Te-ar mai putea interesa și
Mamă care stă pe pat cu capul pe genunchi cu un copil mic pe pat
Sarcina după depresia postnatală. Cum poți traversa această etapă, potrivit specialiștilor
Sarcina după depresia postnatală. Cum poți traversa această etapă, potrivit specialiștilor
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
6
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Cele mai noi
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Un copil care face teme cu mama sa
1 aprilie, 07:06
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
31 martie, 06:26
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Închide