Durerea de ligament este o durere ascuțită sau o senzație de înțepătură care se resimte în partea inferioară a abdomenului sau în zona inghinală, pe una sau ambele părți. Este absolut normală în timpul sarcinii și femeile se plâng adesea din cauza neplăcerii cauzate. De obicei, cel mai adesea este resimțită în timpul celui de-al doilea trimestru.
Ce este durerea de ligament rotund
În pelvis, există două ligamente rotunde, unul de fiecare parte a uterului. Pe măsură ce uterul crește în timpul sarcinii, ligamentele rotunde se întind și se îngroașă pentru a-l acomoda și susține. Aceste schimbări provoacă ocazional dureri asemănătoare spasmelor, care sunt inconfortabile, dar în general inofensive.
Poți simți durerea de ligament rotund ca o durere scurtă și ascuțită, atunci când îți schimbi brusc poziția. Se poate întâmpla asta atunci când te ridici brusc din pat sau de pe un scaun. De asemenea, este posibil să o simți când tușești, când te întorci în pat sau când ieși din cadă. O poți simți ca o durere surdă, după o zi deosebit de activă, cum ar fi atunci când ai mers mult pe jos sau ai făcut multă activitate fizică.
Durerea de ligament rotund poate fi resimțită ca și cum ar începe adânc în interiorul inghinalului și se deplasează în sus, de o parte și de alta, spre partea superioară a șoldurilor. Durerea este internă, dar se simte ca și cum ar urma linia bikinilor unui costum de baie foarte decoltat.
Diferența dintre durerea de ligament rotund și durerea abdominală în timpul sarcinii
Senzația ascuțită și înțepătoare a durerii de ligament rotund nu ar trebui să dureze mai mult de cele câteva secunde care îți ia să schimbi poziția sau să te ridici. Durerea de ligament rotund este o afecțiune comună și inofensivă în timpul sarcinii. Însă, durerea abdominală poate fi un semn al unei probleme grave, cum ar fi travaliul prematur, preeclampsia severă, dezlipirea de placentă sau o problemă medicală, care nu are legătură cu sarcina, cum ar fi apendicita.
Nu ezita să apelezi medicul în cazul în care durerea abdominală în timpul sarcinii continuă după o scurtă odihnă sau este însoțită de:
- Durere severă sau crampe.
- Mai mult de patru contracții într-o oră (chiar dacă nu dor) sau o contracție care nu se termină.
- Dureri în partea inferioară a spatelui (mai ales dacă nu ai avut anterior dureri de spate) sau o creștere a presiunii în zona pelviană (senzația că bebelușul împinge în jos).
- Sângerări vaginale, pete sau o schimbare în tipul sau cantitatea de secreții vaginale.
- Febră, frisoane, stări de leșin sau greață și vărsături.
- Dureri sau arsuri la urinare.
Ameliorarea durerii de ligament rotund
Discută cu medicul pentru a te ajuta să ameliorezi disconfortul provocat de durerea de ligament rotund. De asemenea, poți încerca oricare dintre aceste strategii:
- Odihnește-te. Atunci când apare durerea de ligament rotund, așează-te și încearcă să te relaxezi. Odihna îți va ameliora simptomele.
- Ai grijă la postură. Păstrează-ți spatele drept și evită mișcările care agravează durerea de ligament, cum ar fi întinderea.
- Schimbă pozițiile. Încearcă să-ți îndoi genunchii spre stomac sau să stai întinsă pe o parte, cu o pernă sub burtă și alta între picioare.
- Încetinește ritmul. Dacă observi că ai dureri de ligament rotund atunci când faci exerciții fizice, încetinește puțin ritmul. Dacă te simți mai bine, crește treptat activitatea, până când îți găsești echilibrul.
- Masează zona și încălzește-o. Masează ușor zona dureroasă cu vârful degetelor și aplică o sticlă de apă caldă (nu fierbinte) sau fă o baie pentru a-ți relaxa mușchii.
- Poartă o centură pentru gravide. Multe viitoare mămici consideră că purtarea unei centuri ameliorează durerile de ligament rotund, durerile lombare și presiunea pelviană, oferind un sprijin blând și ferm pentru burta în creștere.
- Ia în considerare un analgezic ușor. Dacă durerea interferează cu activitățile tale zilnice, întreabă medicul despre administrarea de paracetamol.