Reclamă

Grețurile matinale în sarcină. Când încep și cum să le deosebești de alte probleme de sănătate

Poate că grețurile matinale sunt unele dintre cele mai comune simptome care anunță sarcina. Deși se numesc matinale, acestea pot apărea în orice moment al zilei și le poți simți prezența pe toată perioada sarcinii. Grețurile matinale în sarcină pot fi cauzate de schimbările hormonale, care apar la începutul sarcinii, sau se pot asocia cu aversiunile alimentare. 

Femeie însărcinată, îmbrăcată în trening roz, care stă pe o canapea neagră, cu o pernă bej, și îți ține mâinile la gură, având în spate tablouri pe perete, ilustrând grețurile matinale în sarcină
Grețurile matinale sunt puse pe seama estrogenului, progesteronului și a gonadotropinei corionice umană (hCG) / Shutterstock

Grețurile matinale sunt destul de neplăcute în timpul sarcinii și te pot lua prin surprindere în orice moment, mai ales că pot fi însoțite și de vărsături. Mai jos, găsești răspunsurile la toate întrebările despre acestea și cum să le faci față.

Când încep grețurile matinale în sarcină

Este obișnuit ca persoanele care suferă de grețuri matinale să înceapă să se simtă destul de rău în jurul a șase săptămâni de sarcină, spune babylist.com. „De obicei, simptomele încep în jurul săptămânii 6 de sarcină și ating un vârf în săptămânile 9-10, apoi, se ameliorează treptat”, spune Dr. Sarah Yamaguchi. Dar, pentru unele femei, durează ceva mai mult până când încep să apară.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pe măsură ce începi să simțiți debutul grețurilor, mai este un lucru de reținut: „grețurile matinale“ nu apar doar dimineața. „Este o denumire puțin greșită. Pot apărea oricând, ziua sau noaptea“, spune medicul ginecolog Jennifer Lang, din Los Angeles.

Grețurile matinale în sarcină: cauze

Grețurile matinale sunt puse pe seama hormonilor, care îți inundă organismul atunci când rămâi însărcinată. Este vorba despre estrogen, progesteron și gonadotropina corionică umană (hCG). De asemenea, au fost legate și de proteinele eliberate de placentă.

Deși există unele dovezi pentru ceea ce poate cauza grețurile matinale în sarcină, medicii nu știu exact ce le provoacă. O teorie ar fi legată de faptul că „din punct de vedere evolutiv, ar putea fi o modalitate de protecție pentru a evita toxinele dăunătoare în timp ce bebelușul este cel mai vulnerabil“, spune Lang.

Unii medici spun că simptomele grețurilor matinale sunt un semn ale unei sarcini sănătoase. Acest lucru este puțin liniștitor, deși există o mulțime de bebeluși sănătoși ale căror mame nu au avut grețuri.

Cum se simt grețurile matinale în sarcină

Grețurile matinale în sarcină presupun adesea una dintre aceste simptome (sau o combinație): greață, vărsături și aversiuni alimentare. Însă, grețurile matinale pot fi diferite pentru fiecare femeie însărcinată. Unele mămici au doar ușoare stări de greață, timp de câteva săptămâni. Altele au greață în toată regula și vomită, neputând să beneficieze de niciun nutrient. Cu siguranță, există o gamă de severitate a simptomelor și este greu de prezis cum va fi experiența ta. Unele persoane au experiențe diferite de grețuri matinale, de la o sarcină la alta.

Reclamă

Dacă nu te simțiți încă rău, s-ar putea să fii norocoasă. Ai putea fi una dintre cele cinci persoane însărcinate care nu are grețuri matinale. În cazul în care grețurile matinale sunt severe, ai putea suferi de hyperemesis gravidarum. Această afecțiune poate duce la deshidratare, pierdere în greutate și dezechilibre electrolitice.

Semne că nu este vorba de grețuri matinale în sarcină

Nu este întotdeauna tipic să te simți rău în timpul sarcinii, dar, în anumite cazuri, poate să nu fie vorba despre asta. Dacă ai oricare dintre aceste simptome, ar putea fi o intoxicație alimentară, gripă sau altceva și ar trebui să suni medicul:

  • Grețuri matinale în sarcină, care încep târziu. Dacă ai grețuri sau vărsături, care încep după săptămâna 9 de sarcină.
  • Durere. Dacă ai dureri de stomac, dureri abdominale sau sensibilitate abdominală.
  • Febră. Febra este un semn de boală, niciodată un simptom al grețurilor matinale.
  • Dureri de cap. Același lucru este valabil și pentru durerea de cap. Dacă te confrunți cu ea, s-ar putea să existe o altă explicație pentru greața ta.
  • Umflături la gât. Uneori, problemele tiroidiene pot provoca greață. Glanda tiroidă se află în partea din față a gâtului tău, așa că, ia aminte dacă ești umflată în acea zonă.
Reclamă

Remedii împotriva grețurilor matinale

Simptomele tipice ale grețurilor matinale în sarcină pot fi atenuate folosind câteva strategii. S-ar putea să trebuiască să faci câteva încercări pentru a vedea ce funcționează cel mai bine pentru tine. Ai putea să încerci următoarele:

  • Păstrează mâncarea lângă pat. Mâncatul câtorva biscuiți sau a unui baton de granola, la prima oră a dimineții te pot ajuta să-ți liniștești stomacul, înainte de a te ridica din pat.
  • Mănâncă des. Dacă este posibil, nu sta cu stomacul gol, pentru că atunci simptomele grețurilor matinale tind să se amplifice.
  • Ia mese mici. Nu este necesar să mânânci tone de feluri de mâncare, chiar dacă îți revine pofta și vrei să profiți. Este mai puțin probabil să-ți agresezi sistemul digestiv dacă mănânci des, dar în cantități mici.
  • Bea băuturi carbogazoase. Unele persoane consideră că băuturile carbogazoase ajută la ameliorarea stărilor de greață. De asemenea, ia înghițituri mici, în loc să bei pe nerăsuflate un pahar de apă sau limonadă.
  • Mănâncă tot ce-ți permite stomacul. E de înțeles că îți dorești să optezi pentru alimente sănătoase, dar, dacă ai poftă de produse de patiserie, atunci optează pentru acestea, fără să exagerezi.
  • Experimentează carbohidrați versus proteine. Unele gravide consideră că alimentele bogate în amidon, cum ar fi biscuiții, le atenuează simptomele grețurilor matinale. Altele se simt mai bine consumând proteine, cum ar fi nucile și carnea de pasăre.
  • Încearcă diferite arome. Ghimbirul, menta și lămâia sunt doar câteva arome care ajută la calmarea simptomelor grețurilor matinale.
  • Evită mirosurile și aromele deranjante. Dacă știi că o anumită aromă te supără, încearcă să nu o mai folosești la gătit sau dacă aroma unui parfum îți face rău, renunță la el.
Te-ar mai putea interesa și
O femeie cu durere pe cap, pe jos, lângă pat
Care sunt primele simptome de sarcină, înainte de întârzierea menstruației
Care sunt primele simptome de sarcină, înainte de întârzierea menstruației
Femeie stă adormită cu o cană în mână
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
O mamă care verifică dacă băiețelul ei are febră
Sindromul Reye la copii: cauze, simptome, tratament
Sindromul Reye la copii: cauze, simptome, tratament
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
6
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
O fetiță care joacă cărți
8 mai, 09:50
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Un copil care face teme cu mama sa
1 aprilie, 07:06
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Închide