În general, masajul este considerat sigur după primul trimestru de sarcină. Însă, dacă ai risc crescut de travaliu prematur, preeclampsie, diabet gestațional sau alte posibile complicații, medicul te-ar putea sfătui să nu faci masaj în timpul sarcinii.
Ce este un masajul în sarcină
Masajul în sarcină este adaptat pentru schimbările anatomice prin care treci. Cel tradițional, presupune să petreci jumătate din timp întinsă cu fața în jos, ceea ce nu este posibil cu un bebeluș în burtică. Apoi, cealaltă jumătate din timp va trebui să stai cu fața în sus. Această poziție pune presiune pe un vas de sânge important, care poate întrerupe fluxul sanguin către bebeluș. În plus, îți poate da greață.
Pe măsură ce forma și postura ți se schimbă, un terapeut bine instruit poate face ajustări ca să te ajute să fii în siguranță.
Cât de sigur este masajul în sarcină
În general, masajul este considerat sigur după primul trimestru. Dar, trebuie să ai aprobare de la medic și să anunți terapeutul că ești însărcinată. În primul trimestru, masajul ar putea să declanșeze amețeli și să accentueze grețurile matinale. De aceea, este de preferat să îl eviți.
Unii terapeuți ocolesc anumite puncte de presiune, inclusiv cel dintre osul gleznei și călcâi, de teamă că ar putea declanșa contracții, dar dovezile cu privire la faptul că masajul poate într-adevăr să declanșeze travaliul sunt neconcludente. Însă, este o idee bună să renunți la masajul pe burtă. Presiunea asupra acestei zone atunci când ești însărcinată te poate face să te simți inconfortabil.
După luna a patra, nu sta întinsă pe spate în timpul masajului greutatea bebelușului și a uterului poate comprima vasele de sânge și reduce circulația către placentă, creând mai multe probleme decât beneficii.
În timp ce o presiune blândă pe picioare este sigură, femeile însărcinate sunt deosebit de sensibile la cheagurile de sânge. Masajul profund le poate disloca, iar acest lucru poate fi riscant. Pe alte părți ale corpului, presiunea poate fi fermă și la fel de profundă sau de blândă, cum îți dorești. Comunică întotdeauna terapeutului ce te face să te simți bine și dacă ceva începe să te doară.
De luat în considerare
Un alt lucru de care trebuie să ții cont este acela că ar trebui să optezi pentru un terapeut care are cel puțin 16 ore de pregătire avansată în masaj maternal. Astfel, poți fi sigură că te afli pe mâinile cuiva care știe exact cum să amelioreze orice durere și presiune legate de anatomia ta în schimbare.
Nu uita să consulți medicul înainte de a beneficia de un masaj în sarcină, în special dacă ai diabet, grețuri matinale, preeclampsie, tensiune arterială ridicată, febră, un virus contagios, dureri abdominale sau sângerări.
Beneficiile masajului în sarcină
Cercetările arată că masajul poate reduce hormonii de stres din corp și poate relaxa și destinde mușchii. De asemenea, poate crește fluxul sanguin, care este atât de important atunci când ești însărcinată, și îți poate menține sistemul limfatic să funcționeze la eficiență maximă.
În plus, reconectează mintea cu corpul tău, o conexiune care este reconfortantă care te face să uiți că porți un bebeluș în burtică.
Pe lângă relaxare, masajul în sarcină poate contribui la ameliorarea:
- Insomniei.
- Durerilor articulare.
- Durerilor de gât și de spate.
- Crampelor de la nivelul picioarelor.
- Sciaticei.
- Umflarea mâinilor și picioarelor (atâta timp cât această umflarea nu este rezultatul preeclampsiei).
- Durerilor de tunel carpian.
- Durerilor de cap și congestiei sinusurilor.
Cum să oferi un masaj în sarcină, la domiciliu
Pentru a primi un masaj la domiciliu, ai putea să-ți rogi partenerul sau o prietenă să folosească următoarele sfaturi:
- Masajul blând al picioarelor. Folosind mișcări delicate, partenerul ar putea începe prin a masa partea superioară a piciorului cu o presiune ușoară. Poate porni de la degetele de la picioare spre gleznă, făcând cercuri mici în jurul acesteia. Apoi, pune-l să folosească ambele degete mari pentru a face mici cercuri pe talpa piciorului, chiar sub degetele de la picioare. Pe călcâi, ei pot muta un deget mare în jos în timp ce celălalt deget mare se mișcă în sus. Apoi, roagă-l să alterneze. De asemenea, poate trage ușor de fiecare deget de la picior. Apoi, poate folosi degetul arătător sau degetul mare pentru a masa locul dintre ele. Este de evitat punctul de presiune dintre gleznă și călcâi.
- Masajul spatelui. Stând în șezut sau întinsă pe o parte, roagă-ți partenerul să folosească ambele mâini pentru a masa spatele în sus și în jos. Poate aplica loțiune pentru ca mâinile să alunece mai ușor. Ar trebui să se concentreze și asupra mușchilor de o parte și de alta a coloanei vertebrale. La fel, poate face mișcări în sus și în jos.
- Masajul umerilor. Cu baza mâinii sau cu vârfurile degetelor, aplică o presiune ușoară pe o parte a gâtului și glisează între partea superioară a umărului și baza craniului. Repetă pe partea opusă.
- Masajul scalpului. Plecând de la baza craniului spre linia părului, folosește ambele mâini și întinde degetele pentru a aplica o presiune ușoară pe scalp, făcând cercuri cu mâinile. Adaugă mângâieri ușoare ale feței, care pot fi uimitor de relaxante.