Potrivit AAP, medicii ar trebui să cântărească riscurile și beneficiile atunci când prescriu medicamente mamelor care alăptează, luând în considerare următoarele:
- Nevoia de medicament a mamei.
- Efectele potențiale ale medicamentului asupra producției de lapte.
- Cantitatea de medicament care ajunge în laptele uman.
- Gradul de absorbție orală de către sugarul care este alăptat
- Efecte adverse potențiale asupra sugarului.
- Vârsta sugarului.
- Proporția alăptărilor care sunt din lapte matern.
Medicamente permise și interzise în timpul alăptării
Te-ai întrebat cât de sigur este să iei medicamente în timpul alăptării? Află cum medicamentele pot afecta laptele matern și ce medicamente sunt sigure pentru a fi ingerate.
Dacă alăptezi, îi dai copilului tău un start sănătos. Cu toate acestea, dacă trebuie să iei medicamente, este posibil să ai întrebări despre modul în care medicamentele pot afecta laptele matern. Iată ce trebuie să știi.
Toate medicamentele trec în laptele matern
Aproape orice medicament care este prezent în sânge se va transfera într-o oarecare măsură în laptele matern. Majoritatea medicamentelor fac acest lucru la niveluri scăzute și nu prezintă niciun risc real pentru majoritatea sugarilor. Există, totuși, excepții. Unele medicamente pot fi găsite în cantități mari în laptele matern. Ca urmare, fiecare medicament trebuie luat în considerare separat.
Sănătatea și vârsta copiilor determină modul în care aceștia pot fi afectați de medicamentele din laptele matern
Expunerea la medicamentele din laptele matern prezintă cel mai mare risc pentru copiii prematuri, nou-născuții și copiii care sunt instabili din punct de vedere medical sau au probleme cu funcția rinichilor.
Cu toate acestea, medicamentele utilizate în cele două zile după naștere se transferă la niveluri foarte scăzute la bebeluș. Asta pentru că produci un volum limitat de lapte matern în acest timp.
Riscul este cel mai mic pentru bebelușii sănătoși cu vârsta de 6 luni și peste. La această vârstă, medicamentele se metabolizează eficient prin corpurile sugarilor.
Discută cu medicul despre orice nelămurire pe care o ai
Cele mai multe medicamente sunt sigure de luat în timpul alăptării. De asemenea, beneficiul continuării unui medicament pentru o afecțiune cronică poate depăși orice riscuri potențiale.
Cu toate acestea, câteva medicamente nu sunt sigure de luat în timpul alăptării. Dacă iei un medicament care ar putea fi dăunător pentru copil, medicul ar putea recomanda un medicament alternativ. Sau ar putea recomanda alăptarea atunci când medicamentul este la un nivel scăzut în laptele matern.
Uneori, medicul îți poate recomanda să oprești alăptarea temporar sau definitiv. Recomandarea poate depinde de cât timp trebuie să iei medicamentul. Dacă știi dinainte, poți folosi pompa de sân pentru a păstra laptele extras. Apoi utilizează laptele matern depozitat odată ce începi să iei medicamentul.
Dacă trebuie să oprești alăptarea doar temporar, utilizează o pompă electrică pentru a menține cantitatea de lapte până când vei putea alăpta din nou. Aruncă laptele pe care îl extragi în timp ce iei medicamentul.
Dacă nu ești sigură dacă un medicament este sigur în timpul alăptării, folosește pompa pentru a goli sânii, etichetează pungile de stocare și păstrează laptele matern până când te consulți cu medicul. Dacă trebuie să încetezi definitiv alăptarea, ceea ce este foarte rar, întreabă medicul despre înțărcare sau un consultant în alăptare și ei te pot ajuta pentru a alege o formulă pentru sugari.
Ce medicamente pot fi luate în siguranță în timpul alăptării
După o discuție cu medicul, ia în considerare această listă de medicamente considerate sigure în timpul alăptării. Reține că aceasta nu este o listă completă de medicamente sigure.
- analgezice: paracetamolul (acetaminofenul) și ibuprofenul;
- antibiotice: amoxicilina și acidul clavulanic, ampicilina, cefuroxima cefazolin, cefalexim, ceftriaxon, eritromicină, claritromicină, gentamicină, oxacilină, dicloxacilină;
- antifungice, medicamente utilizate pentru tratamentul infecțiilor cu fungi, de exemplu candidoza: nistatina, clotrimazolul, miconazolul aplicate topic (chiar și pe sâni pentru tratarea candidozei mamare), fluconazolul administrat oral;
- antiinflamatoare: ibuprofen, ketorolac;
- anticoagulante și antitrombotice: heparina, enoxaparina sodică, warfarina
- aspirina: acidul acetilsalicilc, în doze mici;
- antidiabetice: insulina, o parte din antidiabeticele orale.
- tiroidiene și antitiroidiene: levotiroxina, metimazolul, propiltiouracil;
- antipiretice, medicamente care scad febra: paracetamol, ibuprofen;
- anestezice: toate anestezicele dentare, mare parte din anestezicele folosite în anestezia loco-regională sau generală;
- unele medicamente pentru tratarea afecțiunilor psihiatrice;
- medicamentele care se aplică pe piele sub formă de cremă sau ovule intravaginale, medicamentele sub formă de picături oculare;
- medicamentele administrate sub formă de aerosoli;
- vaccinuri.
Lista de mai sus este orientativă. Administrează medicamente doar atunci când este necesar și numai la recomandarea medicului.
Cercetătorii nu au un răspuns final despre dacă contraceptivele care conțin estrogen și progesteron afectează producția de lapte. Discută cu medicul înainte de a lua acest tip de medicament în timpul alăptării.
Medicamente interzise în timpul alăptării
În lista de mai jos ai câteva medicamente interzise în alăptare, dar aceasta nu este completă și nu include toate medicamentele interzise în alăptare.
- acebutolol: utilizat pentru tratarea tensiunii arteriale crescute;
- atenolol: utilizat pentru tratarea tensiunii arteriale crescute si ritm cardiac anormal;
- combinatii de antihistaminice și decongestionante pentru a trata racelile si alergiile;
- benzodiazepinele pentru a trata anxietatea și insomniile; clortalidona: utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale;
- citalopram: utilizat pentru a trata stările depresive;
- etosuximida: utilizat pentru a trata epilepsia;
- lamotrigina: utilizat pentru convulsii si tulburari de dispoziție;
- litiu: utilizat pentru a trata tulburarea bipolara
- metronidazol: utilizat pentru a trata unele infecții intestinale și genitale;
Cere sfatul medicului înainte de a lua medicamente
Dacă alăptezi și intenționezi să iei medicamente, consultă medicul. Evită să iei medicamente de care nu ai neapărat nevoie, cum ar fi medicamente pe bază de plante, vitamine în doze mari și suplimente neobișnuite.
Întreabă și despre momentul când le poți lua. De exemplu, administrarea de medicamente imediat după alăptare ar putea ajuta la reducerea expunerii copilului la substanțele pe care le conțin. Cu toate acestea, diferite medicamente ajung în laptele matern în momente diferite.
Când iei medicamente, urmărește copilul pentru a observa orice modificări ale obiceiurilor alimentare sau de somn, agitație sau erupții cutanate. Dacă observi vreo schimbare în comportamentul bebelușului, contactează imediat medicul pediatru.