O răceală nu este un motiv de bucurie pentru nimeni, cu atât mai puțin pentru o gravidă. Pentru că, în aceste nouă luni toată atenția și concentrarea sunt asupra bebelușului din burtică. Plus că, după cum bine știm, în sarcină nu prea sunt recomandate medicamentele. Însă, există și soluții care pot fi de mare folos într-o astfel de situație.
De ce gravidele răcesc mai des
Femeile gravide par să fie mai predispuse la răceli din mai multe motive legate de schimbările care apar în sistemul imunitar și în organismul lor în timpul sarcinii.
În sarcină, sistemul imunitar poate fi mai scăzut
În timpul sarcinii, sistemul imunitar al femeii este concentrat pentru a proteja fătul. Acest lucru face ca viitoarea mămică să fie mai susceptibilă la infecții virale și bacteriene, inclusiv la răceli.
Apar schimbări hormonale
Nivelurile crescute de estrogen și progesteron fluctuează. Aceste schimbări hormonale pot influența răspunsul imun al corpului, făcând organismul gravidei mai predispus la răceli.
Crește circulația sanguină
Volumul crescut de sânge în timpul sarcinii poate duce la congestie nazală și umflarea mucoasei nazale. Astfel, se poate întâmpla ca respirația să fie mai dificilă și să crească riscul de infecții respiratorii.
Ce provocări ridică răceala în sarcină
Răceala în sarcină poate aduce anumite provocări și potențiale complicații. Iar acest lucru se întâmplă din cauza modificărilor fiziologice și imunologice specifice acestei perioade.
Disconfort și simptome neplăcute
Răceala în sarcină are simptome precum tuse, strănut, congestie nazală, dureri de gât, febră și oboseală. Aceste simptome pot fi extrem de neplăcute și pot afecta starea generală a femeii însărcinate.
Infecțiile sinusurilor sau ale tractului respirator
În cazuri rare, răceala poate evolua către infecții mai grave, cum ar fi o infecție a sinusurilor sau o infecție a tractului respirator superior. Ceea ce poate afecta starea generală de sănătate a gravidei. În cazul în care respirația este greoaie, e obligatoriu să fie consultat un medic. De asemenea, gravidele cu afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi astmul sau diabetul, pot fi mai susceptibile la complicații dacă răcesc.
Febra mare peste 39 de grade
Răceala în sine nu este considerată un risc major pentru sarcină sau pentru făt, însă, în anumite situații, pot apărea unele complicații. Spre exemplu, febra prea mare poate afecta dezvoltarea fătului. Mai ales dacă gravida este în primele săptămâni de sarcină. Și dacă nu cedează în maximum două-trei zile.
Limitarea administrării medicamentelor
Din cauza limitărilor privind medicamentele sigure în timpul sarcinii, gestionarea simptomelor poate fi dificilă. Multe medicamente obișnuite pentru răceală sunt contraindicate sau necesită precauție suplimentară în timpul sarcinii. Așa că este important să se găsească modalități sigure și eficiente pentru a gestiona simptomele.
Tratament pentru răceala în sarcină
În timpul sarcinii, siguranța și sănătatea mamei și a copilului sunt prioritare. Există câteva lucruri pe care le poate face gravida, dar și câteva remedii naturiste care pot ajuta la ameliorarea simptomelor răcelii în timpul sarcinii.
Ceaiurile ajută la ameliorarea simptomelor
În sarcină, gravidele trebuie să fie atente și la tipurile de ceaiuri pe care le pot bea. Nu toate sunt indicate. Însă ceaiul de ghimbir și cel de mentă sunt de mare ajutor, mai ales în cazul în care gravida este răcită. Ceaiul de ghimbir are proprietăți inflamatorii, iar cel de mentă ajută la ameliorarea congestiei nazale. Atenție, în primul trimestru de sarcină, ceaiul de mentă ar trebui indicat, deoarece mentolul poate cauza contracții.
Gargara cu apă sărată ameliorează durerile de gât
Gargara cu apă sărată ajută la dezinfectarea gâtului și la ameliorarea durerilor. Gargara se poate face dimineața și seara și nu are nicio contraindicație.
Serul fiziologic ajută la decongestionarea nazală
Serul fiziologi sau spray-urile nazale saline pot reduce congestia nazală. Acestea sunt sigure în sarcină și nu afectează nici fătul, nici gravida.
Inhalațiile cu abur ajută la ameliorarea congestiei nazale
Inhalațiile cu abur sunt permise în sarcină. Ele pot ajuta la ameliorarea congestiei nazale și la desfundarea sinusurilor. În apa clocotită, se pot adăuga inclusiv câteva picături de ulei de eucalipt.
Alimentația sănătoasă și hidratarea adecvată
Menținerea unei alimentații echilibrate și bogate în nutrienți poate ajuta la menținerea sistemului imunitar în formă și la combaterea infecțiilor. De asemenea, hidratarea adecvată(minimum2 litri de apă pe zi) subțiază mucusul și facilitează respirația.
Este important de menționat că înainte de a urma orice remediu sau tratament, este indicat fie consultat medicul de familie sau medicul ginecolog.